Συντρίμμια δορυφόρου απειλούν τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Ή πώς το σενάριο του Gravity έγινε από sci-fi, πραγματική ιστορία.

Θυμόμαστε όλοι την αγωνιώδη σκηνή στο Gravity όπου συντρίμμια απείλησαν τη ζωή της Sandra Bullock, μια σκηνή που είναι πλέον μια αγωνιώδης και τρομακτική πραγματικότητα για το πλήρωμα του Διεθνή Διαστημικού Σταθμού. Ένας εφιάλτης που συμβαίνει με κάθε περιστροφή του γύρω από Γη, δηλαδή κάθε 90 λεπτά της ώρας.

 

 

Όλα ξεκίνησαν πριν από λίγες μέρες, όταν οι Ρώσοι ανατίναξαν έναν παλιό δορυφόρο που ήταν σε τροχιά με πύραυλο που εκτόξευσαν από τη Γη. Μια άσκηση διαστημικού πολέμου δηλαδή βγαλμένη από το Star Trek. Όμως δεν υπολόγισαν το αποτέλεσμα της άσκησης που άφησε πίσω της τουλάχιστον 1.500 κομμάτια του παλιού δορυφόρου να αιωρούνται. 

Το σημείο στο οποίο βρίσκονται τα συντρίμμια τέμνει την τροχιά του Διαστημικού Σταθμού και διέρχεται από αυτό κάθε 90 λεπτά με τους Αστροναύτες και Κοσμοναύτες που φιλοξενούνται σε αυτόν να μπαίνουν στο καταφύγιο του σταθμού σε αρκετές περιπτώσεις από την περασμένη Δευτέρα. 

 

 

Όσο περνούν οι μέρες ο κίνδυνος μιας πρόσκρουσης μάλλον μειώνεται, αλλά δεν εξαλείφεται εντελώς. Μάλιστα ο κίνδυνος προμηνύεται ακόμα μεγαλύτερος για τα επόμενα χρόνια. Οι δορυφόροι, ενεργοί και παροπλισμένοι, αυξάνονται συνεχώς γύρω από τον πλανήτη μας και η έλευση του δορυφορικού ίντερνετ θα φέρει ένα τρόπον τινά διαστημικό μποτιλιάρισμα που ανησυχεί τη NASA, και ειδικά τους επιβαίνοντες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. 

 

 

Οι Αμερικανοί από την πλευρά τους ζητούν καλύτερη και πιο έγκυρη ενημέρωση για παρόμοιες μελλοντικές εκτοξεύσεις πυράυλων και ασκήσεις ή ακόμα και να αποφέυγονται. Οι Ρώσοι από την πλευρά τους φαίνονται καθησυχαστικοί μιας και ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός λειτουργεί υπό την εποπτεία τους και το πλήρωμά του ήταν πλήρως ενημερωμένο και προετοιμασμένο για την καταστροφή του δορυφόρου. 

Ελπίζουμε εκείνη η είδηση που είχαμε ακούσει για τη δημιουργία μιας «Διαστημικής Τροχαίας» να ξεκινήσει να υλοποιείται άμεσα πριν γίνουμε μάρτυρες κάποιου μεταμοντέρνου ατυχήματος στις παρυφές της ατμόσφαιρας του πλανήτη μας.      

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved