Οι selfies ως φωτογραφική τεχνοτροπία είναι η πρώτη φωτογραφική επανάστασης της εποχής μας, μετά την επανάσταση της ψηφιακής φωτογραφίας και τον θάνατο του φιλμ, όμως είναι μια επανάσταση που έχει πραγματικό ανθρώπινο κόστος. Για πολλούς οι selfies είναι ίσως η απόλυτη απεικόνιση της ματαιοδοξίας και της υπερέκθεσης στα social media και αυτό έχει οδηγήσει σε έναν ανταγωνισμό επιβεβαίωσης μέσω του αριθμού των likes που μπορεί να συγκεντρώσει μια τέλεια selfie.
To κυνήγι της τέλειας selfie έχει οδηγήσει ουκ ολίγες φορές τους απεγνωσμένους χρήστες των social media σε πολύ επικίνδυνες καταστάσεις. Η έκθεση στον κίνδυνο δεν αυξάνει μόνο την αδρεναλίνη στον οργανισμό, αλλά και τα likes και δυστυχώς αυτό έχει αποβεί μοιραίο σε εκατοντάδες περιπτώσεις.
Στην έρευνα που δημοσίευσε το Journal of Travel Medicine και διεξήχθη στην Ισπανία, αναφέρεται ότι έχουν καταγραφει τουλάχιστον 379 περιπτώσεις ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθεια να αυτοφωτογραφηθούν. Τα απόκρημνα σημεία φαίνεται πως είναι τα πιο επικίνδυνα, καθώς 219 έχασαν τη ζωή τους πέφτοντας από κάποιο ψηλό σημείο.
Οι υπόλοιπες επικίνδυνες καταστάσεις που έγιναν σκηνικό θανάτου είναι τροχαία ατυχήματα, πνιγμοί, ηλεκτροπληξία, επιθέσεις από άγρια ζώα και θάνατοι από πυροβόλα όπλα. Η στατιστική που λέει ότι βγάζουμε περισσότερες φωτογραφίες όταν είμαστε τουρίστες, άρα και περισσότερες selfies, βρίσκει εφαρμογή και σε αυτή την τραγική έρευνα. Σύμφωνα με τα ευρήματα, ένας στους τρεις θανάτους από selfie αφορά τουρίστα που βρίσκεται σε ταξίδι.
Στα στατιστικά που αφορούν την καταγωγή των νεκρών υπάρχει σαφής σύνδεση με τον πληθυσμό των χωρών καταγωγής με τους Ινδούς να έρχονται πρώτοι με 100 θανάτους και τις υπόλοιπες χώρες να ακολουθούν. Ειδικά για την Ινδία οι περισσότεροι θάνατοι έχουν συμβεί επειδή υπάρχει η μόδα στους νέους να βγαίνουν στα παράθυρα για να βγάλουν μια selfie.
Σε ό,τι αφορά τα ηλικιακά στατιστικά δεν υπάρχει καμία έκπληξη. Η μέση ηλικία των θυμάτων είναι τα 24,4 χρόνια και το 41% των νεκρών είναι κάτω των 19 ετών. Μάλιστα είναι ένα φαινόμενο που δεν δείχνει σημάδια κόπωσης, αφού δεν φαίνεται να μαθαίνουμε από τα λάθη μας. Οι νεκροί από selfies ολοένα και πυκνώνουν και δυστυχώς αυξάνονται με τέτοιο ρυθμό που έχουμε φτάσει το 2021 να έχουμε από ένα νεκρό κάθε εβδομάδα.