Αυτοί είμαστε και το ξέρουμε. Μπορεί να έχει γίνει χαμός, μπορεί να έχει ανακοινωθεί επίσημα η πανδημία, μπορεί τα κρούσματα ολοένα και να αυξάνονται, αλλά στην μαγική αυτή χώρα που λέγεται Ελλάδα πρέπει να φτάσει ο κόμπος στο χτένι για να βάλει ο κόσμος μυαλό. Πάντα έτσι ήμασταν και πάντα έτσι θα είμαστε.
Σκεφτείτε το λίγο. Είχαν ήδη ανακοινωθεί κρούσματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και παρόλα αυτά, είχαμε μπαρμπάδες να τριγυρνούν στα καφενεία παρότι βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό, είχαμε κόσμο που κανόνιζε ταξίδια και που πήγε κανονικά στις συναυλίες. Με λίγα λόγια, υιοθετήσαμε τη νοοτροπία του «αφού δεν έχει πάρει φωτιά το σπίτι μου, τι με νοιάζει αν καίγεται του γείτονα». Στην Ιταλία δεν είναι βλάκες. Επειδή ξέρουν ότι οι γείτονες είναι τα ίδια και χειρότερα με εμάς, έκλεισαν ολόκληρη την χώρα, την μάντρωσαν και είπαν «μην τυχόν και κουνηθείτε γιατί θα έχουμε άλλα». Και καλά κάνουν εδώ που τα λέμε, γιατί ο κόσμος δεν καταλαβαίνει την σοβαρότητα της κατάστασης. Εσύ και εγώ, μπορεί να μην κινδυνεύουμε άμεσα, όμως οι ευπαθείς ομάδες κινδυνεύουν.
Πώς ο κορωνοϊός επηρέασε τα social media.
Όμως τώρα τα πράγματα έγιναν πραγματικά ζόρικα. Λόγω της επιπολαιότητας που καλώς σκέφτηκαν οι ιθύνοντες ότι θα υπάρχει, συνοικιακά καφέ και μπαρ αποφάσισαν να κλείσουν προσωρινά όπως και πολλά νυχτερινά κέντρα. Όπως διαβάσαμε σε δημοσίευμα του Newsbomb νυχτερινά κέντρα όπως η Ιερά Οδός που εμφανίζονται οι Καρράς, Πλούταρχος, Κοκκίνου και Στικούδη αλλά και η Άννα Βίσση στο Hotel Ermou, αποφάσισαν να αναστείλουν την λειτουργία τους. Και πολύ καλά κάνουν γιατί στην μαγική Ελλάδα που ο ένας φτερνιζόμαστε στα μούτρα του άλλου χωρίς να ζητάμε καν συγνώμη, πρέπει να τραβήξεις τον κόσμο από το αυτί προκειμένου να καταλάβει. Παρόλα αυτά, υπάρχει ακόμα κόσμος που γκρινιάζει στα social media. Άνθρωποι που πιστεύουν ότι γίνεται πανικός χωρίς λόγο και που γκρινιάζει σαν κακομαθημένο παιδί επειδή κάποιος του κόβει το νυχτερινό ποτό. Το Υπουργείο Υγείας δεν τα έχει βάλει με τα νυχτερινά κέντρα, ούτε θέλει να προκαλέσει πρόβλημα στις επιχειρήσεις. Έχει ήδη αποφασίσει και την αναστολή οποιασδήποτε πολιτιστικής εκδήλωσης σε χώρους άνω των 1000 ατόμων, που δημιουργεί πολλά ερωτηματικά για το πόσο καιρό θα συνεχιστεί αυτή η κατάσταση.
Το θέμα όμως δεν είναι αυτό. Είναι του ότι πρέπει να ξυπνήσουμε λίγο και να βγούμε λίγο από την βολή μας. Αντιμετωπίζουμε ένα φαινόμενο που αν και έχει χαμηλά ποσοστά θνησιμότητας, είναι θανατηφόρο στις ευπαθείς ομάδες και έχει υψηλό δείκτη μεταδοτικότητας. Έλεγε ένα παλιό ρητό ότι για να σηκωθεί ο Έλληνας να επαναστατήσει πρέπει να του κόψεις τον καφέ. Τώρα που θα του κόψεις την νυχτερινή διασκέδαση -που εν τω μεταξύ λέμε για μία χώρα που μπορείς τα μεσάνυχτα να αγοράσεις μπίρες από το περίπτερο και να τις πιεις σε παγκάκι- αυτό που ουσιαστικά καλούμαστε να κάνουμε είναι μία μικρή επανεκτίμηση όλων εκείνων των μικρών πραγμάτων. Ένα από αυτά είναι και το γενικότερο καλό. Να περιορίσουμε αυτόν τον διάολο όσο περισσότερο γίνεται και αν είναι να κολλήσει κάποιος, ας γίνει για την κακή στιγμή, όχι επειδή το γυρεύαμε. Καλώς ή κακώς, για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που ζούμε. Είναι όμως ίσως καιρός, να αλλάξουμε και τον τρόπο που σκεφτόμαστε. Όπως για παράδειγμα να πλένουμε τακτικά τα χέρια μας. Ή να μην λέμε στα παιδιά μας «δεν έχετε σχολείο; δεν πειράζει πηγαίνετε για καφέ».
Μετά, αν τα κάνουμε όλα τα υπόλοιπα σωστά και όχι ατσούμπαλα και επιπόλαια, μια χαρά θα περάσουμε και με ποτό στο σπίτι. Κορωνοϊός είναι και θα περάσει.