Το ανθρώπινο είδος έκλεψε την αθωότητα του Έβερεστ

Σκουπίδια, selfies, θάνατοι και γεμάτοι τραπεζικοί λογαριασμοί. Το Έβερεστ έχει μετατραπεί σε μια καλοστημένη επιχείρηση.

Αν το όρος Έβερεστ ήταν ζώο, θα ήταν ένας ταύρος, ή μια τίγρης που, όπως είναι φυσικό, δεν θα πλησίαζες για την ασφάλεια της ζωής σου. Πάντα, όμως, θα βρίσκεται κάποιος που θα έχει την ικανότητα ή τα κότσια να εξημερώσει ένα άγριο ζώο και στην περίπτωση του Έβερεστ, κάποιος που θα πατήσει στην κορυφή του.

Η αρχή έγινε στις 29 Μαίου του 1953 από τον Τενζίνγκ Νοργκάι και τον Έντμουντ Χίλαρι και από τότε, άλλοι 5.000 ορειβάτες περίπου, μπόρεσαν να δουν τον κόσμο από το υψηλότερο(;) σημείο του. Οι κανόνες για να το επιτύχεις αυτό, δεν είναι σαφής και όπως φαίνεται, όσο τα χρήματα γεμίζουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς του Νεπάλ και των ατόμων που δίνουν τις απαραίτητες άδειες, δεν θα υπάρξουν. Δεν δίνεται καμία οδηγία για το πώς θα βοηθήσεις κάποιον που βρίσκεται σε κίνδυνο και το σημαντικότερο, δεν ξέρεις πώς θα σώσεις τον ίδιο σου τον εαυτό. Κανένας αλτρουισμός, λοιπόν, μονάχα το δικό σου ένστικτο επιβίωσης. Ένα πρόσφατο, σκληρό παράδειγμα, είναι η φωτογραφία με έναν νεκρό ορειβάτη, ριγμένο σε μια πλαγιά με τους υπόλοιπους να τον προσπερνούν πολύ απλά γιατί δεν μπορούν να κάνουν τίποτα και γιατί, πολύ απλά, έπρεπε να συνεχίσουν.

 

14018198 7075077 image m 38 1558968358714

 

Το Έβερεστ είναι πια μια επιχείρηση, μια κερδοφόρα επιχείρηση και παρά τους θανάτους που έχουν προκληθεί ανά τα χρόνια και τα μεγάλα ποσά που δίνονται για μια προσπάθεια κατάκτησής του (φτάνουν ακόμα και 70,000 δολάρια), δεν φαίνεται να φοβίζει τους ορειβάτες και το σημαντικότερο, τους αρχάριους ορειβάτες. Ήδη, η κυβέρνηση του Νεπάλ, για τον χρόνο που διανύουμε, εξέδωσε 381 άδειες, κάτι που καθιστά την ανάβαση εξαιρετικά επικίνδυνη λόγω… μποτιλιαρίσματος. Μια φτωχή χώρα όπως είναι το Νεπάλ, δεν δείχνει καμία διάθεση να περιορίσει τον αριθμό των ορειβατών παρά την επικινδυνότητα της κατάστασης εξαιτίας της συμφόρησης.

Η πρόσφατη είδηση που κυκλοφόρησε σε όλες τις μεγάλες ιστοσελίδες, έκανε γνωστό πως πραγματοποιήθηκε επιχείρηση καθαρισμού στο Έβερεστ συλλέγοντας 11 τόνους σκουπιδιών και 4 πτώματα. Αλήθεια, προξένησε εντύπωση σε κάποιον; Μπορεί ο τεράστιος αριθμός των σκουπιδιών, όχι πως υπήρχαν σκουπίδια και σίγουρα, όχι πως βρέθηκαν σοροί ορειβατών.

Ο «επικίνδυνος τουρισμός» των selfies, οι άδειες που δίνονται χωρίς τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις σε αρχάριους ορειβάτες, οι τόνοι σκουπιδιών στις πλαγιές και ο θάνατος συνανθρώπων μας, έκλεψε την αθωότητα του Έβερεστ και κανείς και τίποτα δεν μπορεί να του την επιστρέψει. Το ανθρώπινο είδος, απέδειξε για ακόμη μια φορά πως, για να ικανοποιήσει τις προσωπικές του φιλοδοξίες, βάζει σε κίνδυνο τα πάντα, ακόμα και την ίδια του την ύπαρξη.



©2016-2025 Ratpack.gr - All rights reserved