Θυμάστε την είδηση, πριν λίγους μήνες, που έλεγε «τέρμα τα grid girls από τη Formula 1»; Τη θυμάστε σίγουρα και τη θυμούνται όχι απλά οι φίλοι των μηχανοκίνητων σπορ και όσοι πάνε και παρακολουθούν από κοντά τα grand-prix αλλά και οι ίδιοι οι οδηγοί, που εξέφρασαν την αντίθεσή τους και τον αποτροπιασμό τους μην σας πω: ξέρετε τι είναι να είσαι μέσα σε ένα μονοθέσιο τόση ώρα, να περιμένεις να ανάψουν τα φώτα για να ξεκινήσεις, να φοράς την πυρίμαχη φόρμα και το κράνος, να σκέφτεσαι τα σημεία που μπορείς να προσπεράσεις και πού μπορείς να πας με 280 χιλιόμετρα και να ρίχνεις μια ματιά δεξιά κι αριστερά και να βλέπεις κάτι κορίτσια σαν τα κρύα τα νερά; Ξελαμπικάρει το μυαλό και ανανεώνονται τα κύτταρα, είναι σαν να είσαι στην έρημο και να αντικρύζεις την όαση, σαν να είσαι καταμεσής του πελάγους με τη σανίδα παραμάσχαλα και να βλέπεις στεριά. Κι επειδή έχει τύχει να τα δω από κοντά μια – δυο φορές που πήγα σε grand – prix, είναι ΑΚΡΙΒΩΣ τόσο ωραίες όσο φαντάζεται κανείς. Μην σας πω και ωραιότερες.
Αίσχος. Υποκρισία. Φασισμός.
Αλλά η ανοησία δεν σταμάτησε στα grid girls – επεκτείνεται σαν ιός που «καταπίνει» κάθε ζωντανό οργανισμό στο διάβα του: η FARE, επιτροπή που ασχολείται με την καταπολέμηση των διακρίσεων στο ποδόσφαιρο, εισηγήθηκε στη ΦΙΦΑ να μειωθούν ή ακόμα και να εξαλειφθούν τα πλάνα και οι φωτογραφίες με τα ωραία κορίτσια από τις εξέδρες των γηπέδων. Κι αντί η ΦΙΦΑ να πει «Σας ευχαριστούμε για την πολύ ενδιαφέρουσα εισήγηση, ΑΛΛΑ ΑΕΙ ΣΤΟ ΔΙΑΟΛΟ ΑΠΟ ΔΩ ΚΙ ΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΑΣ! ΞΕΝΕΡΩΤΟΙ! ΜΙΣΟΓΥΝΗΔΕΣ!», είπε «βεβαίως, εξαιρετική ιδέα, δίνουμε αμέσως τώρα εντολή στα συνεργαζόμενα τηλεοπτικά κανάλια και φωτογραφικά πρακτορεία, να κόψουν τις φωτογραφίες από τα ωραία κοριτσόπουλα.
Είναι τυχαίο ότι ΦΙΦΑ σημαίνει Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου, αλλά «φίφας» στην αργκό, σημαίνει, εμχ…, αυτός που έχει μικρό μόριο; Σύμπτωμα μικροτσουτσουνίτιδας είναι αυτό που πάνε να περάσουν, αλλά θα μας βρουν μπροστά τους: ποιον ενόχλησαν τα ωραία κορίτσια στις εξέδρες των γηπέδων; Ποιος αισθάνθηκε άβολα; Πείραξαν κανέναν; Ή θεωρεί κανείς παράδοξο ή αταίριαστο ή απρεπές, σε ένα άθλημα που παρακολουθούν κατά 80 ή 90% άντρες, να βλέπουμε και κανένα ωραίο νέτο πού και πού; Με τι θα απομείνουμε Χριστέ μου;
1. Με τους ημίγυμνους μαντραχαλάδες που έχουν βάψει την κοιλιά τους με τα χρώματα της ομάδας τους;
2. Με τους Τσουκαλάδες και τους υπόλοιπους «επώνυμους οπαδούς»;
3. Με τους γραφίκουλες, που επιλέγουν ό,τι πιο ακραίο μπορούν να φανταστούν (σε καπέλο, γυαλιά, βάψιμο, αξεσουάρ), μπας και βρουν τα 5 δευτερόλεπτα δημοσιότητας που τους αναλογούν σε αυτή τη ζωή;
4. Με αυτούς που φοράνε περικεφαλαίες – σκουφάκια πόλο – πανοπλίες – μάσκες του Ζορό – μουτσούνες παικτών;
5. Με τις θειάδες που έχουν πάει για πρώτη φορά σε αγώνα ποδοσφαίρου, με εισιτήρια κάποιου χορηγού και το μόνο που κάνουν είναι να χαμογελάνε ηλιθιωδώς και να βγάζουν σέλφι;
6. Με τα παιδάκια που κοιμούνται στις αγκαλιές των γονιών τους, λες και βλέπουν «Την Εποχή των Παγετώνων» ξερωγώ;
Αντιστεκόμαστε όλοι αδέλφια!
Σε αυτό το άδικο, αντιλαϊκό και αντιανδρικό μέτρο που πάνε να περάσουν. Διότι σκεφτείτε το: αν σταματήσουν τα τηλεοπτικά πλάνα και οι φωτογραφίες, οι μισές (και βάλε) ωραίες κυρίες, θα σταματήσουν να πηγαίνουν στο γήπεδο – γιατί πάνε; Για να διαφημίσουν την πραμάτειά τους πάνε, τι νομίζατε, για να δουν αν παίζει η ομάδα με 4-3-3 ή 3-5-2; Τι σημαίνει αυτό; Τέρμα το οφθαλμόλουτρο στο γήπεδο, τέρμα οι «ανάσες δροσιάς» και η ανακούφιση από το άγχος του αγώνα. Τι κάνουμε; Βγάζουμε τα κινητά μας, τις τραβάμε ΕΜΕΙΣ φωτογραφίες και βίντεο, τις ανεβάζουμε στα social media μας και στέλνουμε το υλικό στα μεγάλα και μικρά αθλητικά σάιτς – για την ακρίβεια, «βομβαρδίζουμε» τα σάιτς με υλικό. Για να αναδείξουμε κάθε ωραίο κορίτσι στα γήπεδα. Για να συνεχίσουν να έρχονται. Για να εξακολουθήσουν να φοράνε σορτς, μίνι και ντεκολτέ. Για να φωνάξουμε στη ΦΙΦΑ «ΝΟΝ ΠΑΣΑΡΑΝ!» .
Την απόφαση να μειώθουν ή στην καλύτερη περίπτωση να εξαλιφθούν τα πλάνα με "καυτά" κορίτσια από τις εξέδρες των γηπέδων πήρε η FIFA, ύστερα από έρευνα που έκανε το FARE που ασχολείται με την καταπολέμηση των διακρίσεων στο ποδόσφαιρο. Η Παγκόσμια Ομοσπονδία ενημέρωσε τους τηλεοπτικούς σταθμούς, αλλά και τα φωτογραφικά πρακτορεία γι' αυτή την απόφαση και ζήτησε από όλους να στηρίξουν την προσπάθεια καταπολέμησης του σεξισμού.
«Το κάναμε με μεμονωμένους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς, το κάναμε και με το δίκτυο που έχει τα δικαίωματα για τις δικές μας διοργανώσεις», τόνισε ο Φεντερίκο Αντιέκι (πρόεδρος της συγκεκριμένης επιτροπής), τονίζοντας ότι η FIFA πρέπει να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του προβλήματος που ήταν ακόμη εντονότερο στο Παγκόσμιο Κύπελλο.
Από την πλευρά του ο εκτελεστικός διευθυντής του FARE, Πιάρα Ποβάρ, επιβεβαίωσε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα στη Ρωσία ήταν ο σεξισμός κι αναφέρθηκε στις ουκ ολίγες περιπτώσεις γυναικών τηλεοπτικών ρεπόρτερ τις οποίες οι οπαδοί αγκάλιασαν ή αποπειράθηκαν να φιλήσουν on air.
«Αρκετοί από αυτούς τους οπαδούς έχουν ταυτοποιηθεί με τη βοήθεια της ρωσικής αστυνομίας και τους έχει αφαιρεθεί η ειδική ταυτότητα που τους επιτρέπει να εισέρχονται στα γήπεδα και ήδη κάποιοι έχουν απελαθεί», πρόσθεσε ο Αντιέκι.