Υπάρχει καλός λόγος που το Dry January ξεκίνησε στην Αγγλία – γιατί μπορεί να διαβάζετε για το τι γίνεται στην Αμερική, όμως ξεκίνησε από το Ηνωμένο Βασίλειο. Το 1984, όταν το Alcohol Change UK ξεκίνησε για πρώτη φορά να διαμηνύει τα προβλήματα του ποτού, οι ίδιοι οι Άγγλοι είχαν βάλει τα γέλια. Γιατί; Γιατί καλώς ή κακώς το ποτό είναι μέσα στην κουλτούρα τους. Το πραγματικά δυστυχές, είναι πως περιλαμβάνουν μέσα σε αυτή και όλα τα υπόλοιπα που φέρνει η κατανάλωση του υπερβολικού ποτού. Και δεν λέμε μόνο στο κομμάτι της υγείας, αλλά και στα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας.
Για ένα λαό που ξεκινάει από νωρίς με μπίρες και προχωράει στα τζιν ή στα ουΐσκι μέχρι τελικής πτώσεως, το πρόγραμμα του Dry January ή ακόμη και του Alcohol Awareness Week (σ.σ.: αυτό εδώ το στηρίζει και το NHS), έχει λογική και με το παραπάνω. Ειδικά στις γιορτές, οι Άγγλοι είναι από τους λαούς που μπορεί να βρουν τον εαυτό τους να ξυπνήσει σε παγκάκια -στη δεκαετία του ’90 το έκαναν μέχρι και από χόμπι. Και ωραίο είναι που προσπαθείς να καθαρίσεις τον εαυτό σου από το ποτό, αλλά το νόημα δεν είναι να ψάξεις κάτι άλλο για να τον γεμίσεις, σωστά; Δηλαδή, αν είναι να κάνεις καλό στο συκώτι για να τσακίσεις την καρδιά από τη χοληστερίνη, κανένας γιατρός δεν πρόκειται να γυρίσει να σου πει «μπράβο, καλά τα κατάφερες».
Σε αυτή τη χώρα μας τραβάνε τα ξενόφερτα. Από το Halloween μέχρι το St. Patrick’s Day μας αρέσουν όλα αυτά, όχι γιατί είμαστε ψώνια αλλά επειδή είμαστε γλεντζέδες. Τώρα, όσον αφορά το Dry January, αν κάποιος θέλει να μπει στη διαδικασία να κόψει το ποτό για ένα άλφα χρονικό διάστημα, πολύ καλά θα κάνει. Βέβαια, δεν χρειάζεται το Dry January για κάτι τέτοιο και πόσο μάλλον αν πίνει δίχως αύριο τους υπόλοιπους 11 μήνες. Εδώ λοιπόν έχουμε και το εξής. Κάποιοι ακολουθούν το Dry January αλλά για τις ίδιες μέρες που απέχουν από το ποτό, τρώνε τέσσερις πίτσες την εβδομάδα και αρνάκι στη Βοσκοπούλα κάθε Κυριακή μεσημέρι. Και θα μας πεις «γιατί να μην κάνει ο κόσμος ό,τι θέλει;».
Διάβασε επίσης: Μήπως κοροϊδεύουμε τον εαυτό μας με το Dry January;
Να κάνει, αλλά να μην διατυμπανίζει σε βαθμό σταυροφορίας το Dry January, όταν σηκώνει φωτογραφίες και στόρις με ό,τι πιο παχυντικό μπορεί κανείς να φανταστεί. Αν είναι να προσέξουμε το σώμα μας και την υγεία μας, που επιβάλλεται, το θέμα είναι να το κάνουμε σωστό. Οι υπερβολές τις περισσότερες φορές δεν οδηγούν πουθενά. Αυτός εδώ ο κόσμος δεν έχει ανάγκη το Dry January αλλά την ισορροπία – στα περισσότερα πράγματα όχι μόνο στο ποτό. Αντί για βαρύγδουπες δηλώσεις, ας υιοθετούμε γενικά ένα μέτρο, χωρίς να ξεφεύγουμε. Τίποτε καλό δεν συμβαίνει με την υπερβολή και κάποιοι το έχουμε μάθει the hard way. Οπότε αν είναι να κόψεις, κόψε από παντού. Μην το κάνεις σαν τη νηστεία του Πάσχα που καταφεύγεις σε μπέικον από σόγια.
Τώρα τους Άγγλους, άφησέ τους στο νησί τους. Αυτοί θα έπρεπε να έχουμε όχι έναν, αλλά έξι μήνες dry.