Γιατί πρέπει να γίνουμε όλοι σαν τον Άλαν Γκασπερόνι

Η επιστολή του στον Μίλερ ήταν ένας ακόμα λόγος για να αγαπάμε το ποδόσφαιρο.

Τι (σού) είναι το ποδόσφαιρο; Εκεί που νομίζεις ότι είσαι ο βασιλιάς, ο παντοκράτωρ, εκεί που πιστεύεις ότι τους κοιτάς όλους αφ' υψηλού κι ότι σού ανήκουν κι ελέγχεις τα πάντα όλα (και τα κοάλα τίποτα, πολύ κακό να με συγχωρείτε), εμφανίζεσαι μια μέρα στην αυλή του παλατιού σου και βλέπεις γύρω σου ασήμαντα τυπάκια να σε δείχνουν με το δάχτυλο, να γελάνε και να φωνάζουν: «Ο βασιλιάς είναι γυμνός»!  Να ουρλιάζουν ότι είσαι ξεβράκωτος, μόνο με κάλτσες και σανδάλια! 

Ο καθένας μπορεί να δώσει μια δική του ερμηνεία για το ποδόσφαιρο. Ο Γκάρι Λίνεκερ ας πούμε έφτιαξε το γνωστό δικό του κανόνα, σύμφωνα με τον οποίο στο τέλος κερδίζουν πάντα οι Γερμανοί! Ευτυχώς όμως υπάρχει και το Σαν Μαρίνο ή μάλλον ο Άλαν Γκασπερόνι, ένας άσημος τύπος από ένα ανύπαρκτο -ποδοσφαιρικά- κρατίδιο. Ευτυχώς δηλαδή υπάρχει η έκπληξη και το απρόβλεπτο.

reuters san marino Ints Kalnins2

credit: Ints Kalnins | Reuters

Περισσότερο και από την γκέλα των Γερμανών (που ποτέ δεν έχαιραν απόλυτης εκτίμησης, άλλοτε δίκαια και άλλοτε άδικα), αυτό που χαροποίησε όλους εμάς που πραγματικά γουστάρουμε το ποδόσφαιρο ήταν η απάντηση που έδωσε ο Γκασπερόνι, υπεύθυνος επικοινωνίας της Ολυμπιακής Επιτροπής της χώρας του, στον αμετροεπή Μίλερ.

Στην επιστολή του περικλείεται όλη η αγνή –πες τη φίλαθλη, πες τη οπαδική- αγάπη για το ποδόσφαιρο. Κρύβεται το πάθος που έχουμε όλοι εμείς που πεθαίνουμε για την ιδέα που λέγεται ομάδα, που γουστάρουμε να παίζουμε με τους εκάστοτε Γερμανούς (μπορεί να είναι Μπαρτσελόνα στη θέση τους ή η Μπάγερν) κι ας γράφει πολλά το κοντέρ!

Στο κείμενο του Γκασπερόνι αναγνωρίσαμε τον εαυτό μας εμείς που είμαστε ζητιάνοι του καλού ποδοσφαίρου, κατά τον Γκαλεάνο, και όχι οπαδοί του αποτελέσματος. Οι ήττες δεν μας φοβίζουν και δεν μας πτοούν –και αυτό είναι κάτι που μας έχει διδάξει του Σαν Μαρίνο, μετά από δεκάδες αγώνες με 8άρες, 10άρες και 11άρες.  Θυμήσου μόνο πώς είχαν πανηγυρίσει το Σεπτέμβριο του 2015, το πρώτο τους εκτός έδρας γκολ μετά από 14 χρόνια.

Γιατί τελικά ο Γκασπερόνι έχει δίκιο σε όλα όσα λέει. Το ποδόσφαιρο είναι όνειρο, πάθος, κόπος, προσπάθεια –δεν είναι μόνο αποτέλεσμα ή  οι πίνακες κατάταξης και τα ακριβά συμβόλαια. Πάνω απ’ όλα όμως το ποδόσφαιρο είναι καζούρα και πείραγμα. Είναι να δουλεύεις έναν από τους καλύτερους επιθετικούς στον κόσμο για τα σανδάλια του και τις άσπρες κάλτσες. Αν δεν ήταν όλα τα παραπάνω, τότε δεν θα μπαίναμε καν στον κόπο να το παρακολουθήσουμε.

Ο τύπος από τον Σαν Μαρίνο μου θύμισε αυτούς τους άνδρες που μπορεί να μην σκίζουν σε εμφάνιση αλλά δεν έχουν κανένα δισταγμό να πάνε την πέσουν στην πιο ωραία του μαγαζιού, και είναι τόσο άνετος και ακομπλεξάριστος, ώστε ακόμα και αν φάει γείωμα θα βρει την σωστή ατάκα που θα γειώσει την άλλη, και θα αποχωρήσει με ψηλά το κεφάλι.

Τιμή και δόξα στον Άλαν Γκασπερόνι! Γίνε κι εσύ σαν τον Άλαν.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved