“Οι άνδρες δεν κλαίνε, μονάχα πονάνε”. Δεν ξέρω τι έπαθα πρωί πρωί και κουοτάρω Γιώργο Μαζωνάκη, ίσως να φταίει που αποκοιμήθηκα με το Spotify να παίζει το album “Τα Ίσια Ανάποδα” και σηκώθηκα έτοιμος να πετάξω λουλούδια στον νιπτήρα. Αλλά για μισό λεπτό, δε βρίσκομαι στο Fever κοκκαλωμένος από ξύδια, είμαι στο Ratpack και ξεκίνησα να γράφω για τον άνδρα του σήμερα. Ο άνδρας του 2025, αναγνώστη μου, περνάει κρίση ταυτότητας.
Σε μία εποχή που τα πάντα αλλάζουν με φρενήρεις ρυθμούς, ο κόσμος που γνωρίζαμε μέχρι και πριν λίγα χρόνια, δεν έχει καμία απολύτως σχέση με αυτό που βιώνουμε σήμερα. Οι ρυθμοί της ανθρώπινης εξέλιξης έχουν επιταχυνθεί, κυρίως χάρη στην τεχνολογία, αλλά όχι απαραίτητα με τον τρόπο που εξελίσσονται τα γονίδιά μας. Αυτή γίνεται πολύ αργά, σε χιλιάδες ή και εκατομμύρια χρόνια. Αλλά η πολιτισμική/τεχνολογική τρέχει σαν τρελή. Η τεχνολογία, οι πληροφορίες, η κουλτούρα και ο τρόπος ζωής μας αλλάζουν με ρυθμούς που καμία γενετική εξέλιξη δεν μπορεί να ακολουθήσει. Σε 100 χρόνια πήγαμε από το άλογο στην τεχνητή νοημοσύνη, σε μία μόλις γενιά περάσαμε από το σταθερό τηλέφωνο στο smartphone, το Instagram και το TikTok, μέσα σε λίγα χρόνια μάθαμε να μιλάμε για συναισθήματα, well-being, εκεί που για αιώνες βασίλευε η σιωπή.
@markilef I'm ovulating pls leave me alone... || #pedropascal #pedropascaledit #fyp #josepedrobalmacedapascal #edit ♬ původní zvuk - ?✮
Αυτό δεν είναι απαραιτήτως κακό. Η βιολογία μας δεν αλλάζει τόσο γρήγορα, αλλά το πώς ζούμε, τι πιστεύουμε και πώς νιώθουμε αλλάζει ριζικά και κυρίως γιατί η τεχνολογία μας σπρώχνει μπροστά με ταχύτητα που δεν έχει ιστορικό προηγούμενο. Το να μην αποδέχεσαι την εξέλιξη σημαίνει καθυστέρηση. Ο κόσμος αλλάζει, ο άνθρωπος προσαρμόζεται και έτσι καταφέρνει να επιβιώνει. Πώς φτάσαμε από τον Γιώργο Μαζωνάκη στη θεωρία του Δαρβίνου, ένα ΔΕΠΥ δρόμος. Ας επιστρέψουμε όμως στο μεγάλο ερώτημα: Τι σημαίνει να είσαι άνδρας το 2025; Η απάντηση είναι πιο δύσκολη απ’ όσο φαντάζει διότι ταυτόχρονα σε βγάζει από το αδιέξοδο. Δίνει λύση σε κάτι άλυτο στη σημερινή εποχή.
Πώς το Instagram κατέστρεψε το προσωπικό μας στιλ;
Ωστόσο προσπαθώντας να κόψουμε αυτόν τον γόρδιο δεσμό, είναι σαν να προσπαθούμε να κόψουμε όλα αυτά που μας κρατάνε εγκλωβισμένους στο παρελθόν. Κάποτε μας μάθαιναν ότι “ο άντρας δεν πρέπει να κλαίει”, ότι “οι ενυδατικές κρέμες και το να περιποιείσαι τα άκρα σου είναι γυναικεία υπόθεση”, ότι “η ψυχανάλυση είναι για τους αδύναμους”. Μάντεψε, σου έχουμε νέα. Οι άνδρες κλαίνε, Γιώργο Μαζωνάκη και το να περιποιούμαστε στην επιδερμίδα, τα άκρα μας, το σώμα μας και την ψυχή μας, αποτελεί ανάγκη.
@yourlovin need him. | #dream #luxury #paulmescal #pinterest #aesthetic #lanadelrey #chemtrailsoverthecountryclub #romanempire #aestheticvideos #pinterestaesthetic #fyp #fy #explore #viral #pourtoii #paratiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii ♬ chemtrails over the country club - .
Ο άντρας του 2025 τους έχει κάνει mute όλα αυτά τα κλισέ του παρελθόντος. Μαγειρεύει χωρίς να το παίζει MasterChef και δεν πρέπει να έχεις απαραιτήτως τατουάζ για να φτιάξει μουσακά, μακαρόνια με κιμά ή γεμιστά. Φροντίζει το δέρμα του γιατί κουράστηκε να φαίνεται κουρασμένος και του αρέσει να του λένε ότι δείχνει μικρότερος, φοράει κοσμήματα χωρίς ντροπή, προσέχει το τι τρώει, βάζει fitness στόχους και έχει αφήσει χώρο στον εαυτό του να νιώσει.
Με λίγα λόγια, καλωσήρθες στη φάση soft masculinity. Όχι, δεν σημαίνει “soft” όπως το λέγαμε παλιά. Σημαίνει άνεση με τον εαυτό σου. Σημαίνει να μην παλεύεις διαρκώς να αποδείξεις ότι είσαι άντρας. Γιατί ήδη είσαι. Ο άντρας που δεν είχε ούτε σαπούνι προσώπου και αντί για αφρόλουτρο έκανε μπάνιο με το υγρό πιάτων, έχει πια ρουτίνα. Δεν είναι θέμα ματαιοδοξίας, είναι θέμα φροντίδας. Όπως καθαρίζεις τα παπούτσια σου, καθαρίζεις και το πρόσωπό σου. Πλέον ξέρεις τι σημαίνει serum, retinol και SPF. Ίσως ακόμα να έχεις και αγαπημένο brand. Και δεν ντρέπεσαι γι' αυτό.
Πώς ο Pedro Pascal έγινε ο απόλυτος καρδιοκατακτητής;
Επίσης δε φοβάται να εκφράσει τα συναισθήματά του. Τα συναισθήματα δεν είναι taboo, είναι εργαλείο. Η soft masculinity αγκαλιάζει την ευαισθησία ως δύναμη. Δεν αποφεύγει τα δύσκολα. Τα λέει. Τα συζητά. Μη σου πω τα αποζητά και τα θέλει ως πρόκληση. Και αυτό είναι πιο αντρίκιο από κάθε σιωπή. Ταυτόχρονα η φροντίδα του στιλ του, δεν τον κάνει λιγότερο άντρα, τον κάνει πιο ξεχωριστό. Παλιά έλεγες "δεν ασχολούμαι με ρούχα" λες και ήταν μετάλλιο. Τώρα; Ψάχνεις παπούτσι που να ταιριάζει με τη διάθεση σου. Δοκιμάζεις κοσμήματα, funky κάλτσες, oversized πουκάμισα, ακόμα και λίγο χρώμα στη ζωή σου. Γιατί το στιλ δεν είναι show – είναι τρόπος να λες "είμαι καλά με το ποιος είμαι".
@euphtes best dressed man that night #timotheechalamet #timotheechalametedit #oscars #edit ♬ original sound - zendyav - euphtes
Ο άνδρας του σήμερα μπαίνει στην κουζίνα. Μαγειρεύει και μάλιστα το κάνει καλά. Δεν έχει να κάνει με το να εντυπωσιάσει ή να ανεβάσει story ώστε να πάρει... διψασμένα γυναικεία like. Απλώς πεινάει και καλύπτει μόνος αυτήν την ανάγκη, χωρίς να χρειάζεται κάποιον άλλον. Έχει να κάνει με το ότι του αρέσει να δημιουργεί, να ταΐζεις φίλους ή την κοπέλα του. Είναι φροντίδα. Και είναι cool. Ξεχάσαμε κάτι; Ναι, την ψυχοθεραπεία. Η φροντίδα της ψυχής έφυγε απ’ τα memes και μπήκε στα bookmarks. Ο άντρας του σήμερα δεν φοβάται να πάει ψυχοθεραπεία. Ξέρει ότι το να μιλήσεις δεν σε κάνει αδύναμο. Σε κάνει συνειδητοποιημένο. Και αυτό έχει μεγαλύτερη αξία απ’ το να δείχνεις απλώς δυνατός.
Πού καταλήγουμε; Ότι η "soft" αρρενωπότητα δεν είναι λιγότερο ανδρική. Είναι απλώς πιο τίμια. Είναι να μην είσαι συνεχώς σε άμυνα. Είναι να αφήνεις χώρο στον εαυτό σου για να φροντιστεί, να ξεκουραστεί, να αγαπήσει και να συνδεθεί. Η φάση δεν είναι "να αποδείξω ότι είμαι άντρας". Η φάση είναι να είσαι άνετος με το ότι είσαι. Και αυτό, φίλε μου, είναι πιο badass από κάθε στερεότυπο. Αν δε με πιστεύεις, τότε δες για ποιον λόγο η Kylie Jenner ερωτεύτηκε τον Timothée Chalamet. Και δεν είναι μόνο τα λεφτά και η φήμη. Τα είχε ήδη.