associated press Οι Ολυμπιακοί Αγώνες βούλιαξαν στα βρόμικα νερά του Σηκουάνα

Το Βέλγιο αποσύρθηκε από τον αγώνα τριάθλου μικτής σκυταλοδρομίας και η Ελβετία αναγκάστηκε ν’ αλλάξει το ρόστερ της. Κάτι σάπιο υπάρχει στον Σηκουάνα και οι Γάλλοι κάνουν ό,τι δεν το μυρίζουν.

Αν με ρωτούσες σε ποια νερά δε θα τολμούσα ποτέ να κολυμπήσω, χωρίς αμφιβολία θα σου έλεγα στο λιμάνι του Πειραιά και στον Θερμαϊκό. Τις τελευταίες ημέρες θα έβαζα στη λίστα και εκείνα του Σηκουάνα. Όσο και να ισχυρίζονται οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων και οι Παριζιάνοι πως έχουν καθαρίσει, εγώ θέλω να είμαι ξεκάθαρος: Δεν έπεφτα σε αυτά τα νερά, όσα χρήματα και να μου έδιναν. Δε θα ήθελα να τα φάω σε γιατρούς, νοσοκομεία και να τα “απολαύσω” άρρωστος. 

Κάπως έτσι σκέφτηκε και η Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή του Βελγίου και ανακοίνωσε την απόσυρση των “Βελγικών Σφυριών” από τη μικτή σκυλατοδρομία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού. Η απόφαση, όπως και αυτή η ανακοίνωση, ελήφθη σε συνεννόηση με τις αθλήτριες και το περιβάλλον τους. «Η Claire Michel, μέλος της σκυταλοδρομίας, είναι δυστυχώς άρρωστη και πρέπει να αποσυρθεί από τον αγώνα», ανέφερε αρχικά η ανακοίνωση ενώ εν συνεχεία περιείχε αιχμές για τους διοργανωτές. «Η COIB και το Βελγικό Τρίαθλο ελπίζουν ότι θα αντλήσουν διδάγματα για μελλοντικούς αγώνες τριάθλου στους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπως η εγγύηση της ασφάλειας τις ημέρες της προπόνησης, τις ημέρες αγώνων και η μορφή του αγώνα, οι οποίες πρέπει να αποσαφηνίζονται εκ των προτέρων και να διασφαλίζουν ότι δεν υπάρχει αβεβαιότητα για τους αθλητές και το προσωπικό υποστήριξης». Και δεν είναι μόνο οι Βέλγοι. Η αντίστοιχη ομάδα της Ελβετίας κλήθηκε να αντικαταστήσει τον Adrien Briffod, σύμφωνα με το CNN, ο οποίος αναγκάστηκε να αποσυρθεί λόγω ασθένειας και στη θέση του θα αγωνιστεί ο Simon Westermann. Καλά -δεν- πήγε αυτό.

 

 

Παρά τις δύο ασθένειες το World Triathlon και το Παρίσι 2024 ανέφεραν σε χθεσινή ανακοίνωση ότι το μικτό τρίαθλο σκυταλοδρομίας της Δευτέρας θα διεξαχθεί κανονικά, λέγοντας ότι η ποιότητα του νερού στον Σηκουάνα έχει βελτιωθεί τις τελευταίες ώρες. «Τα τελευταία αποτελέσματα των αναλύσεων επιβεβαιώνουν ότι η ποιότητα του νερού του Σηκουάνα στο χώρο του τριάθλου έχει βελτιωθεί τις τελευταίες ώρες και η ποιότητα του νερού θα είναι εντός των αποδεκτών ορίων από το Παγκόσμιο Τρίαθλο. Ως εκ τούτου, το World Triathlon έλαβε την απόφαση απόψε να συνεχίσει τον αγώνα», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

 

seine2

 

Ο αγώνας θα διεξαχθεί με κάθε τρόπο και κάθε κόστος. Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουν οι διοργανωτές. Εξάλλου το μεγαλεπήβολο έργο καθαρισμού του ποταμού κόστισε περίπου 1.4 δις ευρώ και παρότι το νερό δεν ήταν κατάλληλο, οι αγώνες έπρεπε να διεξαχθούν. Δηλαδή οριακά δεν κάρφωσαν μία Γαλάζια Σημαία για να μας πείσουν ότι όλα είναι κρυστάλλινα. 

 

seine1

 

Τα βρόμικα νερά του Σηκουάνα δεν μπορούν να κρύψουν την αλήθεια. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού δεν είναι αυτό που περιμέναμε σε επίπεδο διοργάνωσης. Δεν είναι μόνο οι αθλητές του τριάθλου που βγαίνουν άρρωστοι από τα βρόμικα νερά του ποταμού. Είναι αθλητές όπως ο χρυσός Ολυμπιονίκης της κολύμβησης στο ύπτιο, Τόμας Τσεκόν, που δεν άντεξε τη ζέστη στο Ολυμπιακό Χωριό και προτίμησε να κοιμηθεί στο πάρκο. Άπλωσε μια πετσέτα στο γρασίδι, δίπλα σε ένα παγκάκι, έβγαλε τα παπούτσια του και έπεσε να κοιμηθεί. «Στο Χωριό δεν υπάρχει κλιματισμός, κάνει ζέστη, το φαγητό είναι κακό. Πολλοί αθλητές μετακομίζουν εξαιτίας όλων αυτών. Δεν είναι δικαιολογία, είναι η αληθινή κατάσταση, που πιθανώς δεν γνωρίζουν όλοι. Δίνω έμφαση στο ό,τι αυτό δεν είναι μια δικαιολογία ή ένα άλλοθι, όλοι βιώνουμε τις ίδιες καταστάσεις και ζούμε κάτω από τις ίδιες συνθήκες. Είναι κάτι που πιθανώς πολλοί άνθρωποι δεν ξέρουν και θεωρώ σωστό να πω την ιστορία. Τα παράτησα στον ημιτελικό, λίγο κουρασμένος, είναι δύσκολο να κοιμηθεί κανείς τη νύχτα και το απόγευμα με τον θόρυβο και τη ζέστη. Ναι, και για μένα κάνει ζέστη, στο Χωριό δεν υπάρχει καθόλου air condition, δεν τρώμε καλά και υπάρχει πρόβλημα με το φαγητό. Πολλοί αθλητές μετακομίζουν για αυτούς τους λόγους», δήλωσε ο 23χρονος Ολυμπιονίκης.

 

 

Η διοργάνωση δε σέβεται τους αθλητές. Δεν έχει συμβεί ποτέ ξανά στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων τέτοια απαξίωση στο πρόσωπο των πρωταγωνιστών. Είναι ασέβεια προς την ίδια την ιστορία της Ολυμπιάδας. Δε θα αναφερθούμε καν στο Ολυμπιακό Ιδεώδες που έχει πάει περίπατο από τη στιγμή που έχουν αποκλειστεί η Ρωσία και η Λευκορωσία ενώ την ίδια στιγμή στη Μέση Ανατολή η εκεχειρία αποτελεί άγνωστη έννοια. Αυτή η διοργάνωση δεν έχει καμία σχέση με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αν υπήρχαν μετάλλια αναφορικά με τις καλύτερες διοργανώσεις, οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού θα είχαν αποκλειστεί από τα προκριματικά. Και δε θα είχαν δεύτερη ευκαιρία στο ρεπεσάζ.

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved