Το έχουμε δει σε ταινίες και σειρές, το συνειδητοποιούμε όλο και περισσότερο με το πέρασμα των χρόνων. Το παγκόσμιο μπλακ άουτ των Windows και γενικότερα των συστημάτων της Microsoft το οποίο ουσιαστικά έχει «ρίξει» ολόκληρο τον κόσμο.
Δεν είναι δα και η πρώτη φορά που ένα προσωρινό μπλακ άουτ δημιουργεί προβλήματα, καθώς κάθε φορά που «πέφτει» το Instagram ή το Facebook είναι σαν να ναρκώνονται οι αρτηρίες μας. Βέβαια, μετά απο λίγο θυμόμαστε να αναρτήσουμε ατάκες περί ελευθερίας και στιγμών ηρεμίας από τον «Μεγάλο Αδερφό» των social media, ωστόσο, αυτό και μόνο αποτελεί ένα μικρό δείγμα ότι η τεχνολογία δεν είναι συμπληρωματικό αγαθό ή είδος πολυτελείας, αλλά βασική υπηρεσία στο σύγχρονο παζλ των αναγκών μας.
Με λίγα λόγια, χωρίς αυτήν δεν υπάρχουμε, όσο και να μην το παραδεχόμαστε.
Engineers at Microsoft right now pic.twitter.com/jcPSIzEjJD
— NO CONTEXT HUMANS (@HumansNoContext) July 19, 2024
Το «ντόμινο» της κατάρρευσης
Μοιάζει πραγματικά αστείο να σκέφτεσαι ότι όλα αυτά τα συστήματα και οι αλγόριθμοι που μας περιτριγυρίζουν μπορούν να μας γυρίσουν μπούμερανγκ με μία και μόνο δυσλειτουργία. Ώρες-ώρες προβλήματα όπως το σημερινό μπλακ άουτ θυμίζουν το κλασικό «βραχυκύκλωμα» στην Εθνική Οδό, όταν με ένα απλό τρακάρισμα κάνεις 2 ώρες για να διαβείς 50 μέτρα.
«Οι υπηρεσίες μας βελτιώνονται καθώς συνεχίζουμε να λαμβάνουμε μέτρα άμβλυνσης», αναφέρει η Microsoft σε μήνυμά της στο X ωστόσο βλέποντας τον χαμό που έγινε γίνει σε παγκόσμιο επίπεδο και όχι μόνο στην Ελλάδα, αρκεί για να σε πιάσει ένα μίνι άγχος για το τι μπορεί να προκαλέσει ένα απλό shut down, ένα restart, ένα update στη ζωή μας.
Καθηλωμένα αεροπλάνα σε πολλά αεροδρόμια, τεχνική βλάβη σε όλη την Αυστραλία, μετοχές στο χρηματιστήριο σε βαρομετρικό χαμηλό και ποιος ξέρει τι άλλο μπορεί να συνέβη.
Η τεχνολογία είναι παντού στη ζωή μας, σε κάθε κομμάτι της καθημερινότητάς μας, από το αυτοκίνητο, την επικοινωνία, τα wearables, ενδεχομένως και στον αέρα που αναπνέουμε.
«Μπλακ-άουτ»: Οκτώ πράγματα που «πέφτουν» ευκολότερα και από το ίντερνετ
Σαφώς και η εξέλιξη της τεχνολογίας σημαίνει βολή και βελτίωση των συνθηκών ζωής, το γεγονός όμως ότι με μία δυσλειτουργία «νεκρώθηκε» έστω και για λίγο όλος ο σύγχρονος κόσμος είναι ικανό να μας κάνει να ανησυχούμε για το μέλλον. Ποιο μέλλον, το παρόν δηλαδή.
Ευκαιρία να ξαναδούμε τις ταινίες του Netflix, Leave the World Behind με τους Mahershala Ali και Julia Roberts ή το Don’t Look Up με τον Leonardo DiCaprio για να προβληματιστούμε ακόμα περισσότερο για τον ψηφιακό κόσμο που έχει δημιουργηθεί γύρω μας, κυρίως όμως για την ψευδαίσθηση ότι αυτός είναι τόσο ισχυρός που δεν μπορεί να καταρρεύσει.
Και η αλήθεια είναι ότι τα θεμέλιά του είναι πιο ασταθή και από εκείνα ενός μικρού πύργου τζένγκα.