Ο μύθος λέει ότι δύο στους πέντε χρήστες του Internet, ίσως και περισσότεροι, έχουν ακούσει κάποια στιγμή στη ζωή τους για τον αστεροειδή Απόφι. Βαρβάτο όνομα από την αιγυπτιακή μυθολογία. Δεν ξέρουμε ποιος βάφτισε τον αστεροειδή 99942, όπως ήταν το αρχικό του όνομα, με το μεγάλο ερπετό που ήθελε να καταβροχθίσει τον ήλιο, τον Ρα, αλλά πέτυχε το σκοπό του.
Γιατί από το 2012 πρέπει να έχουν διαβαστεί τουλάχιστον 100 άρθρα για το πώς έρχεται το τέλος του κόσμου, για το πώς ο Απόφις θα φέρει το τέλος της ανθρωπότητας και πώς όλα αυτά έχουν προβλεφθεί από την εποχή των Νεφιλείμ, των Ελοχίμ, των Δεινοσαύρων, των Ερπετόμορφων ή ό,τι άλλο τέλος πάντων έχει ειπωθεί σε αυτό το τεράστιο καζάνι που λέγεται Internet και σερβίρει χωρίς έλεος ακόμα και τις πιο κουλές ειδήσεις. Η πλάκα βέβαια είναι πως αν υπάρχει κάτι χειρότερο από όλους αυτούς τους συνομωσιολόγους, είναι εκείνοι που προσπαθούσαν να υποστηρίξουν αυτή τη θέση με φυσική, μαθηματικά, αστρονομίες, μοντέλα, για να μας πείσουν ότι η NASA λέει ψέματα, ότι η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη και καλύτερα να φτιάξουμε κανένα πύραυλο και να του δίνουμε από δω. Χάλια δηλαδή.
Φώναζε και η NASA ότι δεν είναι ακόμα σίγουρη και πως θα πρέπει να μελετήσει την συμπεριφορά του αστεροειδή με βάση -το πιο λογικό- αν θα αλλάξει η τροχιά του μέσα στα επόμενα χρόνια, αλλά εννοείται πως οι ειδικοί του Internet έβγαλαν τη NASA ψεύτρα και καθοδηγούμενη και βγήκαν μέχρι και κείμενα που ζητούσαν από τον κόσμο να φτιάξει υπόγεια καταφύγια – λες και θα τη γλιτώναμε με τα καταφύγια αν έκανε μπουμ ο Απόφις. Ενημερωτικά λοιπόν και μετά από αυτή τη μεγάλη εισαγωγή, ο Απόφις ΔΕΝ θα χτυπήσει τη Γη.
Ο Απόφις περνάει από εμάς κάθε 8 χρόνια. Οι ερευνητές ωστόσο μελέτησαν με λεπτομέρεια το σύστημα προσομοίωσης που αφορά το ηλιακό μας σύστημα και κατέληξαν ότι δεν απειλούμαστε. Ενημερωτικά, έχουμε περίπου 1.3 εκατομμύρια αστεροειδείς στις ζώνες τροχιάς που μελετούν οι επιστήμονες και που πλέον μπορούν να υπολογίζουν με ακρίβεια. Το θέμα ωστόσο είναι πως υπάρχει και θα υπάρχει κόσμος, που θα πετσοκόβει την επιστήμη στο διάβα του για να περάσει την, πλέον, διαβεβαιωμένη βλακεία του, μόνο και μόνο για να κερδίσει μερικά λεπτά δημοσιότητας στο YouTube. Παρότι το Internet έχει αλλάξει από το 2012 και θα συνεχίζει να αλλάζει, τουλάχιστον ας αγνοούμε αυτές τις φωνές που μόνο παραφωνία είναι μπροστά στις επιστημονικές μελέτες.
Και γενικά μην ανησυχείτε. Έχουμε τόσες πολλές πιθανότητες να ανατιναχτούμε μόνοι μας, που μάλλον το ξέρει μέχρι και ο Απόφις και μας μουτζώνει από την τροχιά του.