Αναμφίβολα η διαδικτυακή ενημέρωση έχει τα θετικά της (ταχύτητα στην ενημέρωση), ταυτόχρονα όμως έχει πολλάκις αποδειχτεί ότι δίνει τροφή και ελπίδα στη σκοτεινή πλευρά της πληροφορίας. Την παραπληροφόρηση. Ο fake θάνατος του Γιώργου Μάγκα έγινε πρώτο θέμα στα μέσα ενημέρωσης της χώρας και αργότερα που άπαντες έμαθαν την αλήθεια μέσα στο ψέμα, έχουν αρχίσει τις «δίκες» στο διαδίκτυο. Μεγαλύτερο μέρος των βελών έχουν πέσει πάνω στον Πρόεδρο του ΣΕΗ (Συνδέσμου Ελλήνων Ηθοποιών), Σπύρου Μπιμπίλα ο οποίος σκόνταψε πρώτος στην παγίδα του fake news παρασύροντας στο χορό τα υπόλοιπα ΜΜΕ της χώρας μέχρι αποδείξεως του εναντίου.
Η αιτία όπως παραδέχτηκε ο ίδιος ο Μπιμπίλας κατά τη δημόσια συγνώμη του προς τον «fake μακαρίτη» αφορούσε ένα -κακογραμμένο- post από τον δημοσιογράφο Ανδρέα Κουβελογιάννη στα social media που δεν προϊδέασε τον Πρόεδρο του ΣΕΗ ότι μπορεί να μην έχει κάποια βάση:
«Γιώργος Μάγκας, πέθανε σήμερα, την είδηση την έδωσε το coogle, μακάρι να είναι ψέματα» αναφέρει η ελλιπής ανάρτηση κάτι που παρόλα αυτά δεν απέτρεψε τον κύριο Μπιμπίλα να προχωρήσει στη συγκεκριμένη δημοσίευση. Ό,τι έγινε, έγινε όμως.
Υπάρχει ένας ρόλος σούπερ-ήρωα που θα μπορούσε να παίξει ο Σπύρος Μπιμπίλας.
Αξίζει όμως όλα αυτά τα βέλη που δέχεται;
Η παροιμία λέει «Μάγκας είσαι όταν παραδέχεσαι το λάθος και έχεις το θάρρος να ζητάς συγνώμη» για να κάνουμε και έναν παραλληλισμό με τον βιρτουόζο του κλαρίνου και ο Σπύρος Μπιμπίλας δεν κρύφτηκε πίσω από το λάθος του. Δυστυχώς για τον ίδιο η θέση και το πρόσωπό του έλκουν τα βέλη αλλά όλο αυτό που συνέβη θα πρέπει να μας οδηγήσει σε ένα συμπέρασμα και να μας διαπαιδαγωγήσει στην Ελλάδα. Ο ίδιος ο Γιώργος Μάγκας έχει κάθε δικαίωμα να κινηθεί όπως θέλει στην εν λόγω περίπτωση, στην τελική το δικό του όνομα μπλέχτηκε σε αυτή την ιστορία. Οι υπόλοιποι όμως καλό θα είναι να κοιταχτούν λίγο πριν εκτοξεύσουν τα βέλη τους.
Διότι μέσα στο γενικότερο μένος και τη θολούρα, ξεχνάμε πως μαζί με το Σπύρο Μπιμπίλα, μέσα στην μανία και την ταχύτητα της πληροφορίας που λέγαμε παραπάνω την ανάρτηση έτρεξε να αναπαράγει και όλος ο ελληνικός Τύπος, χωρίς να κάνει αυτό που οφείλει κάθε Μέσο σε τέτοιες περιπτώσεις, ειδικά έναν θάνατο. Να διασταυρώσει πληροφορίες. Δυστυχώς η τρέλα του ανταγωνισμού και του «ποιος θα αναμεταδώσει πρώτος την είδηση» ουσιαστικά οδήγησαν στο μεγάλο λάθος της χτεσινής ημέρας και αυτή τη στιγμή ψάχνουμε να «σταυρώσουμε» τους λάθους ανθρώπους.
Η ιστορία με τον «νεκρό» Γιώργο Μάγκα είναι σαν τα μηνύματα στο κινητό που μας έρχονται τάχα μου από τις τράπεζες και ζητούν τους λογαριασμούς μας για να μας βάλουν χρήματα αλλά κάνουν «μπαμ» ότι πρόκειται για απάτες που θέλουν να μας αφήσουν απένταρους. Παρόλα αυτά κόσμος πάνω στον ενθουσιασμό και την αφέλεια δίνει ελεύθερα τους κωδικούς του και στο τέλος κατηγορεί το σύστημα και την τεχνολογία.
Όπως έχει γίνει αρκετές φορές στο παρελθόν στο διαδίκτυο, όπως τον νεκρό Rowan Atkinson (Mr. Bean) τον οποίο κήδεψε ολόκληρο το ίντερνετ και εκείνος βρισκόταν σε γύρισμα και αναρωτιόταν τι συμβαίνει ή τα δάκρυα για το πιο όμορφο Bond Girl που τελικά ήταν ζωντανό, πρέπει να μας μάθουν επιτέλους να εξετάζουμε τι είναι fake και τι όχι. Να περιμένουμε μια επαλήθευση, να κάνουμε μια έρευνα παραπάνω, έστω μια ανάρτηση στο Twitter από την ίδια την οικογένεια του θανόντα.
Όπως έγινε στην περίπτωση του Βαγγέλη Παπαθανασίου.
Αυτό το περιβόητο «coogle» που αναφέρεται στο post ήταν από μόνο του λόγος να μην αναπαραχθεί αυτή η είδηση, αλλά πήρε κανείς τηλέφωνο το Σπύρο Μπιμπίλα που στην τελική δεν είναι δουλειά του να αξιολογεί τα post που διαβάζει, για να μάθει τι συμβαίνει και από πού έμαθε αυτή την πληροφορία; Αν προέρχεται από νέο που του ψιθύρισε κάποιος κοντινός της οικογένειας, ή κάποιος ψευτό-Μαγκας από το coogle.