Είναι η είδηση που τρεντάρει περισσότερο στο timeline μας. Από το Twitter στο Facebook και από το Instagram σε ενημερωτικά sites, το βίντεο με τον νεαρό που κακοποιεί γατάκι σε ψαροταβέρνα στην Αιδηψό, έγινε το πιο άσχημο viral του τελευταίου διαστήματος. Και θέλει μεγάλη προσπάθεια σε μια εποχή που βομβαρδιζόμαστε από άσχημες ειδήσεις. Αφού, λοιπόν, κέρδισε την εμπιστοσύνη του γατιού δελεάζοντας το με φαγητό, έπειτα το κλώτσησε και η παρέα του σκέφτηκε το πόσο κουλ θα ήταν να το καταγράψουν με την παρέα του και να το μοιραστούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ο σάλος που προκλήθηκε στα social media ήταν τεράστιος. Μέσα σε λίγα λεπτά, το video εμφανίστηκε στο timeline κάθε χρήστη και άπαντες ζήτησαν την παραδειγματική τιμωρία. Ο ίδιος θέλησε να τοποθετηθεί και το έπραξε μέσω video που δημοσίευσε στο Instagram. «Ένα συγγνώμη για αυτό που έγινε χθες. Είχαμε πιει πέντε μπιρίτσες παραπάνω. Είχαμε πιει ένα ουζάκι παραπάνω. Κάναμε μια μ@@@ σε λογικά επίπεδα. Δεν πήγαμε να κάνουμε χοντρή μ@@@. Δεν κλωτσήσαμε, σπρώξαμε το γατί και έπεσε στους είκοσι πόντους στην παραλία», ανέφερε χαρακτηριστικά. Παράλληλα δημοσίευσε φωτογραφίες με ζώα σε μία προσπάθεια να πείσει ότι είναι φιλόζωος και όχι κακοποιητής ζώων.
Φυσικά δεν έπεισε κανέναν
Υπάρχουν πολλές δικαιολογίες που μπορεί να σκαρφιστεί ένας νους ώστε να πείσει τον εαυτό του και τους άλλους για το άλλοθί του. Ωστόσο το «ήπιαμε πέντε μπιρίτσες και ένα ουζάκι παραπάνω» είναι μία ακόμη κοροϊδία. Μία κοροϊδία απέναντι στον εαυτό σου, απέναντι στην κοινωνία, απέναντι στις αρχές που οφείλεις να λογοδοτήσεις, απέναντι στην ψυχή που κλώτσησες. Ένας τρόπος ώστε να μην αναλάβεις εξ ολοκλήρου την ευθύνη. Η μοναδική στάση είναι να αναλάβεις την ευθύνη χωρίς «ναι μεν, αλλά».
Ας παραδεχτούμε ότι οι γάτες κάνουν την καλύτερη παρέα
Η κακοποίηση του γατιού στην Αιδηψό επιφανειακά μπορεί να χαρακτηριστεί ως μία βλαχομαγκιά αλλά στην πραγματικότητα είναι μία αρρωστημένη κατάσταση. Μία επίδειξη δύναμης του δυνατού απέναντι στον αδύναμο. Τα ζώα, όπως οι γάτες, δεν μπορούν να υπερασπιστούν εύκολα τον εαυτό τους και γίνονται στόχος. Δεν είναι απαραίτητο να είσαι φιλόζωος ή να έχεις κατοικίδιο ώστε να καταδικάσεις αυτήν την αρρωστημένη πράξη. Η βία απέναντι και στα ζώα είναι απαράδεκτη. Το να μην συμπεριφέρεσαι κακοποιητικά στα ζώα είναι θέμα ανθρωπιάς και πολιτισμού. Δεν είναι ακόμη ένα κλισέ. Είναι μία πραγματικότητα. Είναι κάτι που πρέπει να μάθουμε όλοι μας αλλά και το να επικοινωνήσουμε στα παιδιά μας.
Η κακοποίηση των ζώων είναι ένας καθρέφτης της κοινωνίας μας. Εγκληματικές έρευνες έχουν δείξει ότι οι βίαιες πράξεις κατά των ζώων δεν περιορίζονται μόνο σε αυτά. Η κακοποίηση τους συχνά συνδέεται και με την κακοποίηση ανθρώπων, κάτι όμως που δεν είναι κανόνας. Ερευνητές από το FBI παρατήρησαν ότι μια κοινή συμπεριφορά ανάμεσα στους δολοφόνους, τους βιαστές και γενικότερα όσους εγκληματίες είχαν υψηλή παρορμητικότητα, εγωισμό και έλλειψη τύψεων, ήταν η κακοποίηση ζώων κατά τη νεαρή τους ηλικία. Πολλές αποτρόπαιες πράξεις προκύπτουν από μία ανάγκη για ελέγχο και εξουσία. Συχνά συνοδεύεται από έλλειψη ενσυναίσθησης.
Τα μεγαλύτερα εγκλήματα δεν προκύπτουν ξαφνικά και από το πουθενά. Υπάρχει υπόβαθρο και ιστορικό. Όλα ξεκινούν από εκείνα τα «μικρά και ασήμαντα». Ή καλύτερα εκείνα που εμείς θεωρούμε «μικρά και ασήμαντα». Από το «ήπιαμε πέντε μπιρίτσες» και σιγά το πράγμα. Χμ, δεν είναι ακριβώς έτσι.