Assosiated Press Προτού κάνει «shutdown» το Facebook θα έχουν κλείσει τα μυαλά μας

Πιθανό κλείσιμο σε Instagram και Facebook στην Ευρώπη είναι απλώς μια ψευδαίσθηση για όσους ψάχνουν έναν ένοχο να κατηγορήσουν. 

Μέγα μπλακάουτ «ψήνεται» στα social media και αυτή τη φορά δεν θα είναι κάποιο λάθος στο λογισμικό ή στους servers του Metaverse. H «απειλή» βλέπεις ήρθε δια στόματος Mark Zuckerberg ο οποίος πέταξε τη δήλωση-σοκ, σύμφωνα με την οποία Facebook και Instagram θα μαζέψουν βαλίτσες και θα απελαθούν από την Ευρώπη, καθότι το «πιστοποιητικό» μεταφοράς και επεξεργασίας δεδομένων Ευρωπαίων χρηστών σε αντίστοιχους των ΗΠΑ έχει πλέον παρέλθει.

 

 

Το αν ο ιδρυτής του Facebook θα πατήσει το delete και θα σβήσει από την καθημερινότητά μας τους δυο πιο διάσημους ιστότοπους της εποχής αποτελεί μυστήριο αλλα και μια είδηση που μοιάζει ακόμα σαν κακό αστείο παρά ως δήλωση με αληθινά κριτήρια. Κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι σκέφτεται, το αν για αυτό έχει να κάνει η μετοχή του metaverse που είδε τρομερές απώλειες (25% μείωση, δηλαδή 200 δισ. δολάρια κάτω σε χρηματιστηριακή αξία) ή αν είναι ένας νέος τρόπος να απογειώσει το προϊόν του, η ουσία είναι ότι πολύς κόσμος πρέπει να ένιωσε ένα σφίξιμο στην καρδιά βλέποντας αυτή την προοπτική.

Μια ζωή δηλαδή όπου το Instagram πλέον δεν θα είναι επιλογή.

 

 

Θα ζήσουμε χωρίς το Instagram;

Θυμάσαι τι έγινε στο προηγούμενο «μπλακάουτ» των συγκεκριμένων μέσων; Το παίξαμε όλοι άνετοι, οραματιστήκαμε μια ζωή χωρίς τα social media, βροντοφωνάξαμε πόσο καλύτερη θα ήταν η ζωή μας χωρίς την κίνηση που έχει εξελιχθεί σε μεγαλύτερη συνήθεια και από το να ανάψεις φωτιά με τον αναπτήρα και να καπνίσεις -ξεκλείδωμα κινητού, πάτημα στο ροζ τετράγωνο εικονίδιο και μόνιμο scroll down και double tap-, προσκηνώντας ουσιαστικά την επιστροφή μας έστω και για λίγες ώρες στον πραγματικό κόσμο. Μια πραγματικότητα δίχως αλγορίθμους, προγράμματα, ιστούς και γενικά ένα πιο πρώιμο Matrix που περιβάλλει την καθημερινότητα μας και μας ανάγκασε να νιώσουμε για λίγο ελεύθεροι και να πανηγυρίσουμε. Έτσι δεν είναι;

Θα κάνω εγώ μια μετάφραση των από πάνω. Είδαμε ότι το Instagram- το Facebook- το Twitter και όλες οι άλλες υπηρεσίες δεν λειτουργούσαν και αρχίσαμε να βρίζουμε τις εταιρίες τηλεπικοινωνίας που τις πληρώνουμε για να μην πιάνει σήμα το 4G ή το Wi-Fi, ύστερα συνειδητοποιήσαμε ότι το πρόβλημα το έχουν και οι διπλανοί μας και ένας κρύος ιδρώτας άρχισε να μας λούζει. Influencers γούρλωσαν μάτια μην μπορώντας να αναρτήσουν το story κουλ «επιβίωσης» από το μπλακάουτ για να πάρουν πληρωμένη απάντηση «not responding», άλλοι που έκαναν live άρχισαν τα «καντήλια» σε τεχνικούς του διαδικτύου επειδή δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους, ενώ γύπες-κλαρινογαμπροί και εξαρτημένοι από το Instagram αγχώθηκαν πραγματικά που δεν μπορούσαν να φλερτάρουν, να κάνουν το περιβόητο like στο story κάποιου/ας που τους ενδιαφέρει, ή να αναθεματίσουν που κανείς/καμία δεν τους έχει σχολιάσει το δικό τους story ή post.

 

 

H απάντηση στο παραπάνω ερώτημα όμως ποιο είναι;

Όσο και αν προσπαθήσαμε να πείσουμε τον εαυτό μας ότι είμαστε κουλ χωρίς το «Matrix» του Zuckerberg και ότι θα επανέλθουν οι ξέγνοιασες, ρομαντικές στιγμές όπου η ανθρωπότητα θα επικρατήσει της τεχνολογίας μάλλον κοροϊδεύουμε τον εαυτό μας. Σε μια Ευρώπη και γενικότερα τον κόσμο, όπου τα πάντα είναι ψηφιακά, οι ρυθμοί ζωής βασίζονται στην ταχύτατη επικοινωνία και την εικόνα, το να κλείσει το Instagram ή το Facebook δεν θα προκαλέσει μονάχα προβλήματα στο διαδικτυακό φλερτ, τους γύπες και τους influencers, αλλά μια μεγάλη τρύπα σε όλες τις επιχειρήσεις που πλέον βασίζονται σε αυτά.

Η ζωή είναι συνυφασμένη με την εξέλιξη και για να πας στο βήμα παραπέρα, ακολουθείς το φαινόμενο των μαϊμούδων. Για να αφήσεις το προηγούμενο κλαδί έχεις ήδη πιάσει το επόμενο. Στην περίπτωση του μέσου που θα αντικαταστήσει το Instagram ή το Facebook στην καθημερινότητά μας, η μετάβαση θα πρέπει να γίνει ομαλά με την ταυτόχρονη παρουσία του νέου και του παλιού, χωρίς την εξαφάνιση των προκατόχων που θα μας αναγκάσει να ψάχνουμε την επόμενη δημιουργία.

Ακόμα και αν o Zuckerberg τραβήξει το καλώδιο στο ευρωπαϊκό Instagram και Facebook και δεν υπάρξει επιστροφή, όλο και κάποιο μέσο θα αποκτήσει σύντομα τα πρωτεία, ωστόσο μέχρι να συμβεί αυτό είναι βέβαιο ότι η κατάσταση θα είναι σαν τα σπίτια που έμειναν χωρίς ρεύμα από την κακοκαιρία Ελπίδα. Δηλαδή στο έλεος των γεγονότων και μέχρι να επανέλθει η πραγματικότητα θα επιβιώνουν στη μιζέρια.

 

 

Τόσα χρόνια μάθαμε να ζούμε με ρεύμα στο σπίτι, θα τη βγάλουμε εύκολα με τζάκι στη φωτιά έναν κρύο χειμώνα; Κάπως έτσι (δυστυχώς) είναι και η εξάρτησή μας από τα social media του Zuckerberg, όσο και να μην θέλουμε να το παραδεχτούμε.



©2016-2025 Ratpack.gr - All rights reserved