Το 2008 ήταν η Lehman Brothers, φέτος η μεγαλύτερη εταιρία Real Estate της Κίνας. Θα έχουν όμως τον ίδιο αντίκτυπο;

Σαν να μην μας έλειπαν ο κορονοϊός και οι φόβοι για τον πληθωρισμό (βλ. καφές, ψωμί), τα διεθνή χρηματιστήρια είδαν τεράστιες απώλειες μετά την «ελεύθερη πτώση» της κατασκευαστικής εταιρίας κολοσσού ακινήτων της Κίνας, Evergrande. Μαζί με τον «καταρράκτη» που παρέσυρε το δείκτη της μετοχής της στις διεθνείς αγορές, καταγράφοντας χαμηλό 11ετίας (-10.2% απώλειες), τα μεγαλύτερα δυτικοευρωπαϊκά και διεθνή χρηματιστήρια πήραν εξίσου την κατιούσα.

Συγκεκριμένα, πάρε μια γεύση από τους δείκτες των πιο γνωστών χρηματιστηρίων στο παρακάτω άλμπουμ:

 

 

Αυτή τη στιγμή η Evergrange βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού καθώς έχει οφειλές που αγγίζουν τα 305 δισ. δολάρια σε πιστωτές, προμηθευτές και επενδυτές και όλα οδηγούν σε αδιέξοδο. Η τιμή της μετοχής της εκτιμάται ότι θα μειώνεται συνεχώς και το ενδεχόμενο χρεοκοπίας του μεγαλύτερου κατασκευαστή ακινήτων της Κίνας είναι πλέον κάτι παραπάνω από ορατό.

Ο κύριος λόγος της συγκεκριμένης κατάρρευσης δεν είναι άλλος από την προσπάθεια της κινέζικης κυβέρνησης τον τελευταίο χρόνο να κρατήσει σε ήπια επίπεδα τις τιμές των ακινήτων οι οποίες εκτινάσσονται με αμείωτους ρυθμούς και το αποτέλεσμα ήταν να μειωθεί σε γενικό επίπεδο ο δείκτης πώλησης των κατοικιών των Real Estate εταιριών κατά 21% τον Αύγουστο. Ταυτόχρονα κάποιοι λάθος χειρισμοί όπως ο υπέρογκος δανεισμός, την έχουν μετατρέψει στον πιο υπερχρεωμένο κατασκευαστή ακινήτων παγκοσμίως, κάτι που σε συνάρτηση με τη συνεχώς αμφισβητούμενη διακυβέρνησή της, την έχουν οδηγήσει στο αδιέξοδο του σήμερα.

 

 

«Θα εξέλθουμε σύντομα από τη σκοτεινή στιγμή του ομίλου μας» ήταν η διαβεβαίωση του προέδρου και ιδρυτή της Evergrande, Hui Ka Yan προς τους περίπου 200 χιλιάδες υπαλλήλους του. Το πώς σκοπεύει βέβαια να βγει από το οικονομικό λούκι κανείς δεν το γνωρίζει.

 

Μία νέα Lehman Brothers;

Η αλυσιδωτή πτώση στους δείκτες των χρηματιστηρίων και η δυναμική της Evergrande είναι απολύτως λογικό να διασκορπίσει τρόμο και ανησυχία στον κόσμο, ιδιαιτέρως από τη στιγμή που η υπόθεση θυμίζει αρκετά εκείνη της Lehman Brothers, της παγκόσμιας εταιρείας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και τέταρτης μεγαλύτερης επενδυτικής τράπεζας στις Ηνωμένες Πολιτείες πίσω από τις Goldman Sachs, Morgan Stanley και Merrill Lynch, της οποίας η κατάρρευση οδήγησε στη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

 

Ποιο είναι το ενδεχόμενο μιας ενδεχόμενης πτώχευσης της Evergrande, ποιος ο αντίκτυπος στην οικονομία της Κίνας και ύστερα σε αυτή της παγκόσμιας κλίμακας, αλλά και ποιος ο ρόλος της Αμερικής; Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

 

 

Η δύναμη και η επιρροή που δυναστεύει ο κλάδος του Real Estate είναι αναμφίβολα τεράστιος, κάτι που στην Αμερική τη διετία 2007-09 μετουσιώθηκε σε ολική κατάρρευση της συγκεκριμένης αγοράς, η οποία και μεταφέρθηκε σε παγκόσμια κλίμακα με τα αποτελέσματα που όλοι θυμόμαστε και γνωρίσαμε. Στην περίπτωση βέβαια της κινέζικης οικονομίας, το 2% του ΑΕΠ της χώρας ισοδυναμεί περίπου με τις υποχρεώσεις της Evergrande, οπότε πιθανή κατάρρευσή της θα προκαλέσει αυτόματα ντόμινο αρνητικών τιμών και εξελίξεων στην εσωτερική οικονομία.

Πάρε μια γεύση από χώρους τους οποίους έχει κατασκευάσει η Evergrande στο Πεκίνο στο παρακάτω άλμπουμ:

 

 

Η διαφορά ωστόσο με τη Lehman Brothers εντοπίζεται στο ότι ενώ η κύβερνηση τότε των ΗΠΑ δεν είχε καμία επίγνωση του πώς να αποτρέψει την ολική καταστροφή της η οποία μάλιστα εξαπλωνόταν και σε άλλους τομείς όπως η επιχειρηματική δραστηριότητα στην επενδυτική τραπεζική, οι πωλήσεις μετοχών και συναλλαγών (βλ. ομόλογα των ΗΠΑ), η έρευνα, η διαχείριση επενδύσεων, τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια και η ιδιωτική τραπεζική, ενώ το Πεκίνο έχει τη δυνατότητα να σώσει την Evergrande, ακόμα και αν αυτή τη στιγμή δεν δείχνει διάθεση να το κάνει. Οι πιο έμπειροι αναλυτές αναφέρουν πως η κίνηση αυτή γίνεται προκειμένου να ανακοπεί αυτό το ακμάζων ρέμα της αύξησης των τιμών των ακινήτων και στη συνέχεια θα έρθει και η πολιτική χαλάρωση μόλις επιτευχθεί η τιθάσευση της αγοράς. Καμία κυβέρνηση δεν επιθυμεί ποτέ την οικονομική κατάρρευσή της, ειδικά αν είναι πρώτη οικονομική δύναμη στον κόσμο.

Το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση, οι κινήσεις της κυβέρνησης αλλά και η παράταση ζωής της Evergrande θα εξαρτηθεί ξεκάθαρα από τις κινήσεις των νοικοκυριών της Κίνας, από τη στιγμή που οι τιμές των ακινήτων  αρχίσουν να μειώνονται. Με τον πολυάριθμο πληθυσμό της Κίνας να δείχνει πως αμφιβάλει για τις κινήσεις της κυβέρνησης, καθώς εκτός από τον τομέα των ακινήτων, έχει βάλει φρένο στο μεγαλύτερο ατού της, εκείνο της τεχνολογίας, κανείς δεν ξέρει πώς θα αντιδράσει ο σε αυτή τη μεταβολή. Εφόσον δεν υπάρξει μεγάλη μεταβολή του δείκτη ζήτησης προς τα πάνω, τότε ενδέχεται η Κίνα να τραβήξει έναν άλλον, πιο δραστικό τρόπο για να σώσει την οικονομίας της.

 

 

Για να κλείσουμε το θέμα, η κινέζικη αγορά μπορεί να έχει πλέον το μεγαλύτερο μερίδιο παγκοσμίως στην παγκόσμια οικονομική τούρτα, ωστόσο σε εκείνο των ακινήτων οι ξένοι επενδυτές δεν έχουν καταφέρει να βάλουν βαθιά το χέρι τους ακόμα στο Χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κίνας, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να επηρεαστεί η ευρύτερη αγορά. 

 

Η μεγάλη ευκαιρία της Αμερικής;

Σαφώς και μία υποβάθμιση της εμπιστοσύνης προς το πρόσωπο της Κίνας, καθώς και η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της κινέζικης οικονομίας με βάση τα χειρότερα σενάρια (εκτιμάται στο 3%-4% μέσα στο επόμενο έτος), θα προσφέρει πολλά χαμόγελα σε μια άλλη οικονομία. Εκείνη της Αμερικής.

 

 

Αυτή τη στιγμή η κινέζικη αγορά μέσω του διεθνούς εμπορίου και άλλων τομέων διαθέτει το μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας παγκοσμίως αλλά μια πιθανή επιβράδυνση (η κατάρρευση ακούγεται δύσκολο έως και ακατόρθωτο) είναι δεδομένο ότι θα προκαλέσει επιπτώσεις και στις σχέσεις της με τους άλλους εταίρους της (Ευρώπη, Ασία κλπ). Όταν υπάρχει κρίση γεννιούνται ευκαιρίες κάτι το οποίο είναι βέβαιο πως στην Αμερική την περιμένουν σαν τα «όρνια» προκειμένου να ορμήξουν για να αρπάξουν τη λεία τους. Ποια θα είναι αυτή; Μα η πρωτοκαθεδρία στην οικονομική αλυσίδα.

Τα σημάδια της Evergrande ή αλλιώς της «κινέζικης Lehman Brothers» όπως την αποκαλούν, ενδέχεται να μην έχουν φανεί ακόμα στον ορίζοντα, ωστόσο και μόνο η είδηση ότι τα πράγματα είναι τόσο ρευστά, είναι δεδομένο ότι θα προκαλέσουν αρκετή ανησυχία στον κόσμο. Ιδιαίτερα σε ένα τόσο δυναμικό κλάδο όπως αυτός του Real Estate.

 

©2016-2025 Ratpack.gr - All rights reserved