Από πού να αρχίσει και κυρίως από πού να την πιάσει κανείς την κατάσταση με το Bitcoin. Από τη μία παραμένει ο άρχοντας των κρυπτονομισμάτων, από την άλλη με ένα απλό tweet του σύγχρονου «Θεού» των social media, Elon Musk κατάγραψε ιστορικό χαμηλό για τα σύγχρονα δεδομένα του, της τάξης του 55% όπως έγραψε η CoinDesk.
Bitcoin plunges as much as 30% to $30,000 amid broad cryptocurrency sell-off before pulling back https://t.co/RIHl2OfXRq pic.twitter.com/6CVUPtpqFC
— CNBC Now (@CNBCnow) May 19, 2021
Ασφαλείς προβλέψεις όπως είναι φυσιολογικό δεν μπορούν να κάνουν ούτε τα μέντιουμ αυτή τη στιγμή, με την αγορά των κρυπτονομισμάτων να κινείται στο χορό που έχει στήσει ο ιδρυτής των Tesla και Space X. Στην ουσία ο κόσμος δεν προσπαθεί να προβλέψει την πορεία του Bitcoin και τις προτιμήσεις του κοινού, αλλά να καταλάβουν το χαοτικό σκεπτικό του Musk, ο οποίος φαίνεται σαν τη μία μέρα να «ξυπνάει» με ορέξεις και διάθεση για προμοτάρισμα, την άλλη σαν να έχει φάει «παντόφλα» και να ξεσπάει πάνω στο Bitcoin, επηρεάζοντας παράλληλα ολόκληρη την αγορά των κρυπτονομισμάτων.
Ας θυμηθούμε ποια κρυπτονομίσματα είναι τα πλέον ισχυρά αυτή τη στιγμή:
Χαίρονται οι πολέμιοι, αλλά…
Μέσα στον συγκεκριμένο χαμό και την απότομη πτώση της τιμή του Bitcoin η οποία από τα 65 χιλ. δολάρια έφτασε να διαπραγματεύεται στα 30 χιλ. δολάρια (αν και άρχισε να ανεβαίνει πάλι από την Τετάρτη) αποτελεί μια «αθόρυβη» νίκη για τους πολέμιούς του, οι οποίοι φαίνεται να κερδίζουν αρκετό έδαφος στην απόδειξη αναξιοπιστίας του, ελπίζοντας παράλληλα πως ο «άρχοντας» της cryptocurrency δεν θα αργήσει να αποδειχτεί «φούσκα» που θα παρασύρει ολόκληρη τη συγκεκριμένη αγορά μαζί του.
Διότι το Bitcoin καλώς ή κακώς είναι ο «Θεός» για όλα τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα (ή altcoins) και ως γνωστόν, άμα κάνεις τον Θεό να «ματώσει» ο κόσμος θα σταματήσει να πιστεύει σε Αυτόν.
Ταυτόχρονα το Bitcoin δέχτηκε και ένα άλλο «χτύπημα», με την ΕΚΤ να παίρνει θέση περί του θέματος και να κάνει λόγο για «φούσκα» της οποίας η τιμή έχει ξεπεράσει τις αμέσως προηγούμενες ισχυρές της ιστορίας, όπως Μανία της Τουλίπας και η Φούσκα της Νότιας Θάλασσας το 17ο και τον 18ο αιώνα».
Μιλάμε για την περίοδο που η τουλίπα προκάλεσε τρέλα στους κατοίκους της Ολλανδίας περίπου το 1630 και είδε την τιμή της να ανεβαίνει σε μεγάλα επίπεδα μέχρι να καταρρεύσει απότομα το 1637, καταγράφοντας την πρώτη καταγεγραμμένη «φούσκα» στη σύγχρονη ιστορία, γνωστή και ως τουλιπομανία.
Χαρακτηριστικό διάγραμμα της πορείας της τιμής της τουλίπας
Όσον αφορά την Φούσκα της Νότιας Θάλασσας, αναφερόμαστε στα χρόνια του μονοπωλίου της Βρετανικής Εταιρίας Νοτίων Θαλασσών, όπου είναι καταγεγραμμένη ως μία από τις μεγαλύτερες εταιρικές απάτες στην ιστορία. Είναι η εποχή που μέλη του εμπορικού κολοσσού του 17ου και 18ου αιώνα ίδρυσαν μια εταιρία βιτρίνα για τις τραπεζικές τους εργασίες, κάτι που σε συνδυασμό με τις εμπορικές της επιτυχίες ανέβασε κατακόρυφα την μετοχή της.
Σύντομα όμως απεδείχθη ότι η εταιρία δεν είχε τόσο μεγάλες προοπτικές που να δικαιολογούν την υψηλή τιμή της και σύντομα κατέρρευσε. Χιλιάδες επενδυτές έχασαν πολλά λεφτά και ακόμα περισσότεροι καταστράφηκαν.
Και τι έγινε που έπεσε το Bitcoin;
Αν βάλουμε κάτω τα δεδομένα, η αγορά των κρυπτονομισμάτων είναι από τα πιο ρευστά πράγματα που έχουμε συναντήσει στη ζωή μας. Όταν ειδικά το φαινομενικά «ισχυρό» σου όπλο καταποντίζεται απλώς επειδή το αποφάσισε ο Elon Musk, μάλλον τα θεμέλιά του δεν είναι και τόσο ισχυρά. Ή μήπως κάτι έχουμε καταλάβει λάθος;
Όταν ο ίδιος ο Musk είχε ανακοινώσει ότι η εταιρία του θα δεχόταν πληρωμές σε Bitcoin κανείς δεν περίμενε ότι θα ερχόταν να ανεβάσει το Dogecoin, προκαλώντας τεράστιο ράλι τιμών για εκείνη την περίοδο, κανείς δεν περίμενε να εναντιωθεί στο αγαπημένο του κρυπτονόμισμα.
Η κίνησή του ουσιαστικά ενθάρρυνε τους ισχυρισμούς των παιχνιδιών συνομωσίας, που αναφέρουν ότι πίσω από την απότομη αυτή πτώση βρίσκονται οι κινέζικες αρχές στην προσπάθεια προμοταρίσματος του κινέζικου Yuan, αλλά στην ουσία είναι μια προσπάθεια του Musk να πουλήσει ακριβά και να αγοράσει ξανά Bitcoin αλλά με εμφανώς μικρότερη τιμή από ότι πριν.
Credit to our Master of Coin
— Elon Musk (@elonmusk) May 19, 2021
Τουλάχιστον αυτό δικαιολογεί το tweet του Musk ότι δεν σκοπεύει να πουλήσει το Bitcoin, με αποτέλεσμα η τιμή του να ανέβει από το -30% στο -8%. Αυξομειώσεις στην τιμή του Bitcoin θα γίνονται συνεχώς αλλά η βάση του είναι πλέον τόσο ισχυρή που θεωρείται απίστευτα δύσκολο να «εξαφανιστεί», τουλάχιστον μέχρι να εμφανιστεί ένα νέο κρυπτονόμισμα και όχι εξαιτίας «φούσκας».
Όποιος πιστεύει ακόμα ότι ο Elon Musk κάνει τυχαίες αναρτήσεις στα social media θα πρέπει σίγουρα να αναθεωρήσει την ενασχόλησή του με το κρυπτονόμισμα. Το μόνο βέβαιο είναι ότι το Bitcoin δεν έχει χάσει κανένα παιχνίδι με τη βιωσιμότητα και ασχέτως του τι λέει ο κόσμος για αυτό έχει ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στην οικονομική πραγματικότητα που σύντομα θα έχει μεγάλες διαστάσεις. Όπως είπαμε, προβλέψεις δεν μπορούν να γίνουν για την πορεία του, αλλά όσο έχει ανθρώπους ισχυρούς από πίσω του, ακόμα και αν κάτι τέτοιο δεν φαίνεται άμεσα, τότε αρκετοί πολέμιοί του θα αρχίσουν σύντομα να συνειδητοποιούν ότι η κατάσταση μόνο σε «φούσκα» δεν οδηγείται.