Ζούμε σε έναν κόσμο ηλεκτρονικό. Όποιος το αρνείται, αρνείται παράλληλα και την πραγματικότητα. Οι αλγόριθμοι, οι προγραμματιστές και το digital marketing καθορίζουν την ποιότητα και την ποσότητα της «τροφής» που προορίζεται για τον εγκέφαλό μας. Κάθε πρόταση και κάθε εικόνα που λαμβάνουμε από τις οθόνες μας συγχρονίζεται ή προσπαθεί να συγχρονιστεί με τα εγκεφαλικά μας κύτταρα και από τη μία στιγμή στην άλλη, έχουμε γίνει δέκτες αλόγιστων πληροφοριών που ζητούν φιλτράρισμα.
Την δεξιότητα του να περνάμε μία είδηση ή μία απλή ανάρτηση ενός διαδικτυακού μας φίλου από τον απαραίτητο έλεγχο πριν την ασπαστούμε και την αναπαράγουμε, δεν την κατέχουμε όλοι. Ας είμαστε ρεαλιστές και ειλικρινείς, τώρα που οι συνθήκες το απαιτούν και το χρειάζονται. Οι περισσότεροι χρήστες των social media, στην προσπάθειά τους να καταναλώσουν τις λέξεις που διαβάζουν και τις εικόνες που αντικρίζουν, πνίγονται και κάνουν αυτόματα τη διαδικασία της πέψης δύσκολη, σχεδόν επίπονη. Στο τέλος, η ουσία έχει χαθεί.
PHOTO GALLERY
Photo 1/4
Photo 2/4
Photo 3/4
Photo 4/4
Είμαστε όντα τα οποία έλκονται από το άγνωστο, αλλά όταν καλούμαστε να το αντιμετωπίσουμε δεν μπορούμε να το διαχειριστούμε. Ο κορονοϊός είναι ένα ακόμα παράδειγμα και μια γρήγορη ματιά στο feed σου είναι αρκετή, για να καταλάβεις πως η παραπληροφόρηση είναι πιο επικίνδυνη από τον ίδιο τον ιό. Δικαίωμα και πρόσβαση στα social media έχουν σχεδόν όλοι και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει, τουλάχιστον όχι άμεσα. Ο καθένας μπορεί να εκφέρει την άποψή του και να περάσει την ώρα του αλληλεπιδρώντας με άλλους χρήστες. Το παιχνίδι της αλληλεπίδρασης δεν έχει όρια, δεν έχει κανόνες και κανείς δεν κρατάει το σκορ. Η ελευθερία του κάθε χρήστη είναι σχεδόν ολοκληρωτική. Εκτός από την πανδημία του κορονοϊού, όμως, ολόκληρος ο πλανήτης έχει να αντιμετωπίσει και την πανδημία των κακών πληροφοριών ή της infodemic, όπως είναι γνωστό εκτός συνόρων.
Το κύριο μέσο, για τη διάδοση των ψευδών ειδήσεων και των πανικόβλητων απόψεων που χτίζονται από αυτές, είναι τα social media. Η τηλεόραση και το ραδιόφωνο νιώθουν δικαίως μειονεκτικά μπροστά τους. Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες τρομερών αναρτήσεων. Άτομα που θεωρούσαμε λογικά, όσο λογικός μπορεί να είναι κάποιος εν μέσω της πνευματικής κυρίως κρίσης των τελευταίων χρόνων, κοινοποιούν οτιδήποτε βρεθεί μπροστά τους και περιέχει τη λέξη «κορονοϊός». Συνεχόμενα, αβίαστα και με ηλίθιο τρόπο. Η αλήθεια, όσο και να προσπαθούμε με ευγενικό τρόπο να την κρύψουμε στη ντουλαπάκι με τους καλούς τρόπους, είναι μία: Υπάρχουν οι κατάλληλοι και οι ακατάλληλοι χρήστες των social media. Για να επιβιώσει ο ιντερνετικός κόσμος, δυστυχώς, αυτές οι δύο κατηγορίες πρέπει να συνυπάρξουν και αυτό είναι ένα βαρύ φορτίο, κυρίως για τους πρώτους.
Δεν είσαι νεοέλληνας αν δεν αδειάσεις από πανικό τα σούπερ-μάρκετ
Το ντουλαπάκι με τους καλούς τρόπους είναι ακόμα κλειστό. Αλήθεια δεύτερη: Το μορφωτικό επίπεδο είναι χαμηλό, αλλά αυτό δεν είναι το μοναδικό μας πρόβλημα το οποίο, αποδεδειγμένα πια, είναι πιο σύνθετο. Θα εκπλαγείς αν μάθεις το μαθησιακό υπόβαθρο όσων αναρτούν ασύστολα διάφορες ασυναρτησίες. Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν ένα ικανοποιητικό επίπεδο μόρφωσης που δε δικαιολογεί σε καμία περίπτωση την διαδικτυακή τους συμπεριφορά η οποία μεταφέρεται και στην πραγματική ζωή, μακριά από τις οθόνες.
Καταλήγουμε ή καταλήγω καλύτερα με θλίψη στο εξής συμπέρασμα: Μεγάλο μέρος αυτών των ανθρώπων ψάχνουν για τις συγκινήσεις που προσφέρει ο πανικός, ο τρόμος και η αναστάτωση. Αυτός είναι ο εύκολος δρόμος, όταν δεν είσαι διατεθειμένος να εκτεθείς απέναντι στην αλήθεια και να αποδεχτείς πως ο κορονοϊός και ο κάθε κορονοϊός, δεν μπορεί να σου προσφέρει τέτοιες συγκινήσεις. Αυτή η μάζα ανθρώπων υπάρχει για να τις δημιουργεί και να τις αναπαράγει.
Το ντουλαπάκι με τους καλούς τρόπους άνοιξε. Κανείς δεν πρόκειται να υποβάλλει κανέναν σε τεστ νοημοσύνης. Σε έναν δίκαιο κόσμο, όλοι θα ήμασταν πνευματικά και νοητικά ίσοι. Δεν είμαστε. Επίσης, όσοι κρίνουμε, μελλοντικά θα κριθούμε. Το ίντερνετ και όσοι το χρησιμοποιούν, άλλωστε, θα είναι εδώ για να υπενθυμίζουν το κάθε λάθος μας.
Όσοι ελπίζουν σε μελλοντική αναδόμηση των social media από αυτούς που τα δημιούργησαν, μια πλήρης καταστροφή και αναγέννηση ώστε αυτά να χρησιμοποιούνται σωστά και από τους κατάλληλους ανθρώπους, καλύτερα να κάνουν log out. Οι επικίνδυνοι χρήστες είναι περισσότεροι από τους νοήμονες και πρέπει επιτέλους να παραδεχτούμε πως ο κόσμος αυτός τους ανήκει. Οι υπόλοιποι, ας αναλάβουμε απλά να τον βελτιώσουμε.