Εκείνοι που δεν έκαναν πίσω

Τι συμβαίνει ακριβώς στο Χονγκ Κονγκ και πως το Πεκίνο μπορεί να ξυπνήσει μνήμες πολέμου.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι το Χονγκ Κονγκ ζει μία από τις πιο συνταρακτικές εποχές του από την εποχή που πέρασε στα χέρια της Κινεζικής κυβέρνησης το 1997. Διατήρησε την ημιαυτονομία του, απειλήθηκε με υψηλή φορολογία και με κίνδυνο να χάσει το δολάριο ως νόμισμα, αλλά τώρα είναι η πρώτη φορά που καλείται να χάσει την όποια δημοκρατική ταυτότητα είχε αποκτήσει.

Το κίνημα διαμαρτυρίας που έχει ξεκινήσει τουλάχιστον δύο μήνες στο Χονγκ Κονγκ ως αντίδραση σε ένα σχέδιο νόμου για την έκδοση υπόπτων στην ηπειρωτική Κίνα, εξελίχθηκε σε μια γενικότερη εκστρατεία για περισσότερη δημοκρατία και προστασία των τοπικών ελευθεριών απέναντι στο Πεκίνο. Είναι ίσως η απόδειξη του ρητού που είχε άλλοτε αναφέρει ο βρετανός κυβερνήτης του Χονγκ Κονγκ, Chris Patten, πως «ο λαός του Χονγκ Κονγκ θα έχει πάντα συγκρούσεις με το Κράτος, γιατί ζούσε όλα αυτά τα χρόνια με τελείως διαφορετικές συνθήκες». Και τα πρόσφατα γεγονότα, δείχνουν πως ο τέως βρετανός κυβερνήτης είχε «δει» το 1997 όταν παρέδιδε την αποικία όλες εκείνες τις διαμαρτυρίες που θα ερχόντουσαν.

 

RTS2M99P hklawz

 

Ο κόσμος του Χονγκ Κονγκ βρίσκεται κάθε μέρα στο δρόμο. Εργαζόμενοι και φοιτητές, άνθρωποι των τεχνών και πολιτικές φυσιογνωμίες από τον δημοκρατικό χώρο. Τις τελευταίες ώρες η είδηση που κάνει τον γύρο του κόσμου είναι η σύλληψη δύο σημαντικών κινεζικών προσωπικοτήτων, του Joshua Wong και της Agnes Chow, που οδηγήθηκαν στα κεντρικά της αστυνομίας στη Wan Chai και σύμφωνα με μαρτυρίες και καταθέσεις δημοσιογράφων από όλο τον κόσμο κρατούνται παράνομα. Το σχέδιο νόμου που εφαρμόστηκε από την νυν κυβερνήτη του Χονγκ Κονγκ, Carrie Lam, έχει τεθεί σε αναστολή μέχρι την παύση των διαδηλώσεων, αλλά η ίδια με δηλώσεις της στον Τύπο έχει αναφέρει πως δεν έχει καμία διάθεση να γίνει άρση της νομοθεσίας.

 

 

Η αντίδραση αυτή ήταν και που έβγαλε τον κόσμο στους δρόμους, με αποτέλεσμα να υπάρχουν εκατοντάδες τραυματίες από την ρίψη δακρυγόνων, τις πλαστικές σφαίρες αλλά και τις συγκρούσεις με τις δυνάμεις της αστυνομίας. Ένα ίσως από τα χειρότερα φαινόμενα που παρατηρήθηκαν, ήταν η σύσταση παρακρατικών ομάδων για λογαριασμό της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ. Άντρες και γυναίκες που φορούσαν άσπρες μπλούζες για να ξεχωρίζουν από τις μαύρες των διαδηλωτών και που κρατώντας ρόπαλα και μαχαίρια, χτυπούσαν τον κόσμο στο δρόμο και στα βαγόνια των τρένων. Ήταν ίσως μία από τις πιο φρικιαστικές στιγμές που βίωσαν οι πολίτες, καθώς μέχρι τώρα δεν έχει συλληφθεί ούτε ένα από τα μέλη των ομάδων αυτών.

 

Τι σημαίνουν όμως όλα αυτά για το Χονγκ Κονγκ; Είναι η αρχή μίας τεράστιας σύγκρουσης απέναντι σε μία κολοσσιαία κρατική μηχανή όπως το κινεζικό κράτος. Οι διαδηλωτές δείχνουν πως δεν έχουν καμία διάθεση να ακολουθήσουν τις όποιες μεταρρυθμίσεις θέλει να επιβάλλει το Πεκίνο και οι απειλές για επιβολή στρατιωτικού νόμου δεν δείχνουν να τους ταρακουνούν από τα πόστα τους στο δρόμο. Την ίδια στιγμή δεν είναι λίγοι οι πολιτικοί αναλυτές, που αναφέρουν πως η κινεζική κυβέρνηση μπορεί να εκμεταλλευτεί τα γεγονότα και να τα ονομάσει ως προβοκατόρικα από την Ταιβάν, με στόχο να κάνει επιτέλους την στρατιωτική κίνηση που έψαχνε τόσα χρόνια. Την στιγμή ωστόσο που όλα τα ενδεχόμενα μπαίνουν στο τραπέζι, οι συλλήψεις και οι μαζικές διαδηλώσεις συνεχίζονται.

 

 

Τι είναι το Χονγκ Κονγκ; Το τελευταίο προπύργιο της δημοκρατίας στην Κίνα. Και κινδυνεύει να κατεδαφιστεί ανεπανόρθωτα μέσα σε ένα λουτρό αίματος.



©2016-2025 Ratpack.gr - All rights reserved