Και τι θα γίνει με την Σκωτία αν γίνει το Brexit;

Πώς ο πονοκέφαλος στο Ηνωμένο Βασίλειο οδηγεί σε ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία.

To 2014 που οι Σκωτσέζοι πολίτες ψήφισαν για το αν επιθυμούν ή όχι να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, υπήρξαν πολλοί στην υφήλιο που είδαν την σκωτσέζικη ανεξαρτησία με καλό μάτι – και όχι μόνο εξαιτίας του Mel Gibson για την ακρίβεια. Για την ακρίβεια η Σκωτία, η χώρα-μέλος του Ηνωμένου Βασιλείου από τότε που ο βασιλιάς Ιάκωβος ένωσε τα δύο κράτη το 1603, πληρώνει την μεγαλύτερη φορολογία, έχει την μεγαλύτερη παραγωγή στο «νησί» και παλεύει να περάσει τα συμφέροντα της κάτω από το νόμους του Westminster. Μία συμπεριφορά που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και άδικη.

Για το στόρι, το 55,30% των Σκωτσέζων ψήφισαν πως δεν θέλουν να αποχωρήσουν από το Ηνωμένο Βασίλειο,  για μία σειρά από λόγους που ξεκινούν από την «αλλαγή ταυτότητας» των κατοίκων σε κάποιες τουριστικές μεγαλουπόλεις (σ.σ.: όπως το Εδιμβούργο) και φτάνουν μέχρι την οικονομική βουτιά που θα έκανε ως νεοσύστατη χώρα μέχρι να ορθοποδήσει. Οι Σκωτσέζοι δίστασαν. Αυτό αναφέρουν σήμερα τόσο οι πολιτικοί αναλυτές όσο και οι ίδιοι. Μήπως όμως το Brexit σημαίνει μία νέα ευκαιρία για τους Σκωτσέζους να κερδίσουν την ανεξαρτησία τους; Περίπου.

 

1489499677783 PA 11739311

 

Το σκωτσέζικο κοινοβούλιο έχει ήδη ξεκινήσει να μπλοκάρει το πέρασμα προς το Brexit, αναιρώντας την τροπολογία του άρθρου 50 – το άρθρο το οποίο σύμφωνα με την συνθήκη της Λισαβόνας μπορεί να επικαλεστεί μία χώρα-μέλος της Ε.Ε. για να αποχωρήσει από αυτή. Το σκωτσέζικο κοινοβούλιο ψήφισε με 89 ψήφους έναντι 28 να μην δεχτεί την αποχώρηση και να πιέσει την Teresa May να κινηθούν οι διαδικασίες για ένα δεύτερο δημοψήφισμα. Κερασάκι στην τούρτα, το γεγονός ότι περίπου 5 εκατομμύρια πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου, επιθυμούν επίσης να γίνει δεύτερο δημοψήφισμα. Όμως το παιχνίδι δεν τελειώνει εκεί. Γιατί ακόμη και αν η πλειοψηφία αποφασίσει να ανακαλέσει την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου, οι Σκωτσέζοι θα συνεχίσουν να έχουν το πρόβλημα που είχαν πάντα: να μην εισακούγονται στο Κοινοβούλιο. Κάτι που η πρόεδρος του SNP, Nicola Sturgeon, δεν παραμελεί να αναφέρει στις συνεντεύξεις της από χθες. Στην τελευταία που έδωσε για το BBC One πριν από μερικές ημέρες, αναφέρει ξεκάθαρα πως ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την σκωτσέζικη ανεξαρτησία θα γίνει οπωσδήποτε μιας και τα συμφέροντα της Σκωτίας δεν προστατεύονται από την πρόσφατη πολιτική της κυβέρνησης.


Μήπως όμως η Σκωτία κινδυνεύει να επιλέξει ξανά την παραμονή στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο ρομαντισμός είναι υπέροχος και ο οποιοσδήποτε στις πρόσφατες έρευνες θα δήλωνε υπέρ της ανεξαρτησίας, αλλά ακόμα και οι ίδιοι οι Σκωτσέζοι ανησυχούν για κάποιες από τις μετρήσεις. Η Σκωτία έχει στις πλάτες της το μεγαλύτερο ποσοστό παραγωγής. Ο μεγαλύτερος φόβος δεν είναι μόνο η τιμή των εξαγωγών, αλλά και το κόστος των μετακινήσεων με την γραφειοκρατία να αλλάζει εξαιτίας του Brexit. Όλα αυτά χωρίς να υπολογίσουμε πως στο 1/3 των εταιρειών απασχολούνται πολίτες της Ε.Ε. διαφόρων υπηκοοτήτων, οι οποίοι θα έχουν την δική τους «χαρτούρα» όσον αφορά την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη του NHS και φυσικά το θέμα συνταξιοδότησης. Όλα αυτά, αποτελούν το χαλάκι που θέλει να τραβήξει η Σκωτία κάτω από τα πόδια της Αγγλίας.

 

169058467

 

Σε κάθε περίπτωση, η Σκωτία βρίσκεται αυτή την στιγμή σε θέση ισχύος. Βλέπει με καλό μάτι την ανεξάρτητη ένταξη της στην Ε.Ε. σε περίπτωση που το Brexit προχωρήσει και αυτή τη φορά, αν η αποχώρηση συνεχιστεί, ίσως να μην δυσκολευτεί να βρει τις ψήφους που έψαχνε το 2014 με το Yes Scotland. Eν κατακλείδι, ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την σκωτσέζικη ανεξαρτησία δείχνει να είναι μονόδρομος, αλλά θα πετύχει μόνο αν το Brexit προλάβει και πραγματοποιηθεί. Με την Theresa May να κάνει την μία λανθασμένη εξωτερική πολιτική πίσω από την άλλη, δεν είναι δα και δύσκολο.

Κλείνοντας, για όσους δεν γνωρίζουν το στόρι μεταξύ Αγγλίας και Σκωτίας όσον αφορά την ένωση αλλά και την επιθυμία να χωριστούν, ακολουθεί αυτό το απλό, λιτό και ολίγον αστείο βίντεο που είχε δημοσιεύσει ο Guardian.

 



©2016-2025 Ratpack.gr - All rights reserved