Είναι το account που δεν πρέπει ν’ ακολουθήσεις όταν σκοπεύεις να ξεκινήσεις δίαιτα. Όταν η Καλλιόπη Ροδίτη αποφάσισε να δημιουργήσει ένα προφίλ στο Instagram με τα σουβλάκια που είχε δοκιμάσει κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της στην Ελλάδα το 2019, δεν περίμενε τρία χρόνια αργότερα να έχει φτιάξει μία κοινότητα που ζει και αναπνέει για το επόμενο story της. Η «Gyros Queen» κάνει το χόμπι της, επάγγελμα και χωρίς υπερβολή αποτελεί dream job για την πλειοψηφία των Ελλήνων. Μένει μόνιμα στην Αυστραλία και μίλησε στο Ratpack.gr για το πώς βλέπουν το σουβλάκι οι Αυστραλοί, ποια είναι τα υλικά που συνθέτουν το τέλειο σουβλάκι (spoiler: Μη βάλεις μαρούλι), το γιατί το σουβλατζίδικο είναι το απόλυτο μέρος για ένα ρομαντικό ραντεβού και το αν σκέφτεται τον εαυτό της μ’ ένα δικό της παλάτι-γυράδικο.
-Πώς ξεκίνησε η ιδέα για τη σελίδα και πώς έχει καταλήξει σήμερα το project;
Η ιδέα μου ξεκίνησε κατά τη διάρκεια του lockdown του 2021, όταν έκανα scroll στο κινητό μου και συνειδητοποίησα ότι είχα πάρα πολλές φωτογραφίες από σουβλάκια που είχα φάει κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μου στην Ελλάδα το 2019. Έφτιαξα το Instagram αρχικά ως αστείο, αλλά γρήγορα κέρδισε πολλούς followers και τα εστιατόρια άρχισαν να με προσεγγίζουν για να δοκιμάσω το φαγητό τους. Εκεί κατάλαβα οτι ήταν ένας τρόπος να βοηθήσω τα ελληνικά εστιατόρια και τους ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων που λόγω του lockdown δεν πήγαιναν και πολύ καλά. Συνεπώς Έτσι βρήκα την ευκαιρία να διαφημίσω το ελληνικό φαγητό από το Σίδνεϊ και τη Μελβούρνη.
-Για πολλούς από εμάς είναι dream job. Ποιες είναι όμως οι δυσκολίες του να τρέχεις αυτό το project;
Κακά τα ψέματα, λατρεύω αυτό που κάνω, παρ’ όλα αυτά μου είναι πολύ δύσκολο να χάσω κιλά. Προσπαθώ να διατηρήσω έναν υγιεινό τρόπο ζωής, αλλά όταν πρέπει να διαφημίσω την ελληνική κουζίνα, δεν μπορώ να συγκρατηθώ από τους πειρασμούς της.
-Μένεις μόνιμα στην Αυστραλία; Μίλησέ μας λίγο για τη ζωή σου.
Γεννήθηκα στην Αθήνα το 93’ και μετακόμισα στην Αυστραλία, μαζί με την οικογένεια μου, όταν ήμουν 2 χρονών. Η ζωή στην Αυστραλία είναι πολύ διαφορετική από εκείνη της Ελλάδας και αυτός είναι ένας από τους λόγους που επιθυμώ την Ελλάδα όλο και πιο πολύ κάθε μέρα. Επίσης, κάθε φορά που επισκέπτομαι την Ελλάδα, την ερωτεύομαι ξανά και πάντα νιώθω πως θα μου άρεσε να μένω εκεί. Ένα από τα κακά του να είσαι Ελληνο-Αυστραλός είναι το ότι πάντα θα είσαι διχασμένος μεταξύ δύο αξιαγάπητων χωρών.
-Ποια είναι τα θετικά στην Αυστραλία, ποια τα αρνητικά και κάνε μας μία σύγκριση με τη ζωή στην Ελλάδα
Υπάρχουν πολλά θετικά και στις δύο χώρες. Το καλό της Αυστραλίας είναι ότι μπορείς να έχεις μια άνετη ζωή. Παρόλο αυτό, δεν υπάρχει πολύ νυχτερινή ζωή και όλα κλείνουν νωρίς. Στην Ελλάδα γνωρίζω πως η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα δεν είναι και στα καλύτερα της, αλλά τουλάχιστον έχει κάπου να πάει ο κόσμος να ξεσπάσει.
-Τι είναι αυτό που σε κάνει περήφανη για την Ελλάδα και τι θα ήθελες ν’ αλλάξει;
Είμαι πολύ περήφανη για την κουλτούρα μας, τα έθιμα μας, την ιστορία μας και γενικώς όλα αυτά που έχουμε προσφέρει στον κόσμο. Γενικά πιστεύω πως η Ελλάδα έχει βελτιωθεί σε πολλούς τομείς τα τελευταία χρόνια (τεχνολογία, ΜΜΜ). Ωστόσο νιώθω πως οι Έλληνες έχουν απομακρυνθεί ο ενάς από τον άλλον και αυτό είναι, κατά την γνώμη μου, η αιτία για κάποια από τα κύρια κοινωνικά προβλήματα . Αυτό και το μαρούλι στο σουβλάκι θα τ’ άλλαζα.
-Πιστεύεις ότι στην Ελλάδα υπάρχει περιθώριο βελτίωσης αναφορικά με το σουβλάκι;
Πιστεύω ότι ο μόνος τρόπος που θα γινόταν καλύτερο το σουβλάκι στην Ελλάδα θα ήταν να είναι πάντα φρέσκο το κρέας, να μην το αφήνουν έξω για μέρες.
-Ποια είναι τα υλικά για το ιδανικό σουβλάκι και ποιο δεν ταιριάζει με τίποτα
Το ιδανικό σουβλάκι δεν θέλει πολλά υλικά –μόνο πρέπει να έχει καλή και αφράτη πίτα, φρέσκο κρέας, μπόλικο τζατζίκι, ντόματα, κρεμμύδι και αρκετές πατάτες. Επίσης να μην είναι και πολύ μικρό, να σε χορταίνει.
-Ποια είναι η γνώμη σου για τη νέα τάση που υπάρχει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα αναφορικά με το «γκουρμέ σουβλάκι;» ή τα «vegan σουβλάκια»;
Προσωπικά εκτιμώ και αγαπώ το σουβλάκι απ’ότι και να έχει μέσα. Παρ’όλα αυτά, το καλύτερο για εμένα είναι ένα παραδοσιακό σουβλάκι άλλα μ ‘αρέσει να δοκιμάζω και διαφορετικά γκουρμέ σουβλάκια από τα γυράδικα της Αθήνας.
-Τι είναι αυτό που θα σε κάνει να μην ξαναπατήσεις ποτέ σ’ ένα σουβλατζίδικο;
Έλλειψη υγιεινής και καθαριότητας, για παράδειγμα, χρησιμοποιώντας παλιό κρέας. Το άλλο πράγμα θα ήταν μια αγενής στάση από το προσωπικό.
-Μέχρι πού θα έφτανες ώστε να δοκιμάσεις το καλύτερο πιτόγυρο του κόσμου;
Δεν υπάρχει μέρος που δεν θα πήγαινα να δοκιμάσω το γύρο τους. Το όνειρό μου είναι μια μέρα να μπορέσω να ταξιδέψω τον κόσμο και να φάω σουβλάκι σε όσο το δυνατόν περισσότερες πόλεις.
-Είναι το σουβλατζίδικο ο ιδανικός χώρος για το πρώτο ραντεβού;
Κατά τη γνώμη μου είναι το μόνο μέρος που πρέπει να έχει κάποιος το πρώτο ραντεβού και δεν θα μπορούσα να σκεφτώ ένα πιο ρομαντικό φαγητό! Ξέρεις ότι άμα υπάρξει φιλί, υπάρχει κάτι δυνατό μεταξύ σας και δεν αναφέρομαι στη μυρωδιά του σκόρδου.
-Μπορείς στην Αυστραλία να βρεις καλό σουβλάκι ή δεν υπάρχει σύγκριση με αυτό που τρώμε στην Ελλάδα;
Είμαστε πολύ τυχεροί που έχουμε απίστευτο ελλληνικό φαγητό στην Αυστραλία και κυριώς στο Σίδνεϊ. Οι Έλληνες που μετανάστευσαν την τελευταία 15ετία, έχουν φέρει ένα μέρος της Ελλάδας μαζί τους, συνεπώς είναι εύκολο να βρεις ένα γευστικό ελληνικό γεύμα σε πολλά μαγαζιά. Φυσικά θα ήταν δύσκολο να συγκριθεί με την τρέχουσα γαστρονομική σκηνή της Ελλάδας, η οποία όπως γνωρίζουμε είναι πολύ υψηλού επιπέδου. Αλλά το πάθος στο φαγητό είναι το ίδιο, οπότε μου θυμίζει πραγματικά το σπίτι.
-Οι Αυστραλοί το βλέπουν ως ένα «εξωτικό» γεύμα;
Οι Αυστραλοί αγαπούν πραγματικά το ελληνικό φαγητό και ιδιαίτερα το σουβλάκι, παρόλο που δυσκολεύονται να το προφέρουν.
-Πώς σκέφτεσαι τον εαυτό σου μετά από 10 χρόνια; Ίσως η Gyros Queen να αποκτήσει το δικό της παλάτι – κατάστημα στην Αυστραλία;
Θα ήθελα να διαφημίζω και να προωθώ όχι μόνο το ελληνικό φαγητό αλλά και τα ελληνικά προϊόντα και οτιδήποτε αγκαλιάζει το ελληνικό πνεύμα. Θα ήθελα πολύ να ανοίξω ένα δικό μου γυράδικο.
-Τέλος τι γίνεται με τις θερμίδες; Καλό το σουβλάκι αλλά πώς θα καταφέρουμε να μην αλλάζουμε νούμερο στο παντελόνι κάθε εβδομάδα;
Αν τρέξεις στο σουβλατζίδικο, τότε να γυμνάζεσαι αρκετά για να κερδίσεις το σουβλάκι σου. Τρέξτε πίσω στο σπίτι και δεν θα βάλεις κιλά.