Η reserve brand ambassador της Diageo στη Βόρεια Ελλάδα μάς μιλά με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας

Η Θωμαή Μωυσίδου μιλάει στο Ratpack για την εμπειρία της ως γυναίκα σε έναν ανδροκατούμενο κλάδο. 

Συνέντευξη στη Δέσποινα Λάνου

Η Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας είναι πάντα μία αφορμή για να γιορτάσουμε το γυναικείο φύλο και να μπορέσουμε να δούμε την πρόοδο που έχουμε κάνει ως κοινωνία και πού ακόμη μπορούμε να βελτιωθούμε συνολικά. Με αφορμή αυτή την ημέρα, είναι η ιδανική στιγμή να μιλήσουμε με γυναίκες που εργάζονται σε ανδροκρατούμενους χώρους και να δούμε μέσα από τα δικά τους μάτια, τη δική τους εμπειρία. Και το σημαντικότερο; Να κρατήσουμε ένα θετικό μήνυμα από τη δική τους πορεία που θα μας εμπνεύσει.

Σε αυτό το πλαίσιο μιλήσαμε με τη Θωμαή Μωυσίδου που είναι Βrand Αmbassador της Diageo στη Θεσσαλονίκη.

-Τι σε τράβηξε αρχικά στον κόσμο του bartending και των spirits; Και πόσα χρόνια είσαι σε αυτόν;

«Ξεκίνησα στον κλάδο του bartending στα φοιτητικά μου χρόνια, το 2007. Στην πορεία, ο χώρος άρχισε να με μαγεύει όλο και περισσότερο, όταν ανακάλυψα την τέχνη του κοκτέιλ, τις τεχνικές πίσω από αυτά, αλλά και την ατελείωτη γνώση και τη μαγεία των spirits. Ενεργά πίσω από το μπαρ παρέμεινα έως το 2023, οπότε και είχα την τύχη να ενταχθώ στην ομάδα της DIAGEO και να συνεχίσω το ταξίδι μου στον κόσμο των spirits αναλαμβάνοντας νέους ρόλους». 

-Πώς θα περιέγραφες τον κόσμο του bartending με λίγες λέξεις;

«Ο κόσμος του bartending είναι συναρπαστικός γιατί συνδυάζει την επικοινωνία, τη δημιουργικότητα και τη διασκέδαση, είναι μια μοναδική εμπειρία τόσο το να είσαι επαγγελματίας του κλάδου όσο και το να είσαι αποδέκτης των υπηρεσιών του, ως πελάτης».

-Πόσο διαφορετική είναι η bartending σκηνή στη Θεσσαλονίκη σε σχέση με την Αθήνα;

«Η σκηνή του bartending στη Θεσσαλονίκη έχει εξελιχθεί εντυπωσιακά τα τελευταία χρόνια, με μπαρ που ξεχωρίζουν για την προσοχή τους στη λεπτομέρεια, τις καινοτόμες τεχνικές και τη φιλόξενη ατμόσφαιρα τους. Η πόλη χαρακτηρίζεται από ένα ζωντανό και φιλικό κλίμα, όπου οι bartenders αλληλοεπιδρούν άμεσα με το κοινό, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα που συνδυάζει τη δημιουργικότητα με τη γνήσια φιλοξενία.

Στην Αθήνα, η σκηνή είναι εξίσου δυναμική με μεγάλη ποικιλία από concept bars που εξερευνούν νέες τάσεις και τεχνικές. Διαθέτει ένα πιο ποικιλόμορφο σκηνικό, με μπαρ που ανταποκρίνονται σε ένα ευρύ φάσμα προτιμήσεων και εμπειριών».

Με λίγα λόγια, η Θεσσαλονίκη θεωρώ πως προσφέρει μια πιο οικεία και προσωπική εμπειρία, ενώ η Αθήνα ξεχωρίζει για την ποικιλία και τον πειραματισμό που χαρακτηρίζουν την bar σκηνή της».


-Ποια είναι η πρακτική εργασία μιας brand ambassador;

«Η πρακτική εργασία μιας Brand Ambassador για εμένα είναι κάτι παραπάνω από μια απλή προώθηση προϊόντων -είμαστε η ψυχή και η φωνή των brands στον κόσμο του bartending.

Καθημερινά, σαν Diageo Reserve Brand Ambassador ταξιδεύω, δοκιμάζω, δημιουργώ και συνδέομαι με επαγγελματίες του κλάδου. Διοργανώνω σεμινάρια, masterclasses και tastings, μοιράζομαι γνώσεις για τα spirits της εταιρείας μας και προσπαθώ να εμπνεύσω τους bartenders να πειραματιστούν και να εξελίξουν την τέχνη τους μέσα από αυτά. Παράλληλα, όμως και εγώ μαθαίνω και εξελίσσομαι καθημερινά από τους ιδίους, δοκιμάζοντας τις υπέροχες δημιουργίες τους και ακούγοντας την έμπνευση τους πίσω από την κάθε μια ξεχωριστά.

Η δουλειά μου με συναρπάζει γιατί λατρεύω το storytelling , τη διήγηση της ιστορίας πίσω από κάθε μπουκάλι, γεφυρώνοντας το brand με την κοινότητα σε επίπεδο κουλτούρας και εμπειρίας.

Αλλά πάνω απ’ όλα, σαν Brand Ambassador είμαστε παρόντες – στα μπαρ, στις εκδηλώσεις, στις στιγμές που γεννιούνται νέες ιδέες και γεύσεις. Είμαστε εκεί για να δημιουργούμε σχέσεις, να εμπνέουμε πάθος και να μετατρέπουμε τα brands της εταιρείας σε εμπειρίες που μένουν αξέχαστες.

Όπως ακριβώς και το σύνθημα της εταιρείας μας «Celebrating life, everyday, everywhere».

-Ποιο κοκτέιλ σου αρέσει να δημιουργείς περισσότερο και γιατί;

«Αγαπώ να δημιουργώ όλα τα κοκτέιλ, γιατί κάθε ένα από αυτά έχει τη δική του μοναδικότητα. Αν έπρεπε όμως να ξεχωρίσω κάποιο, θα έλεγα ότι με μαγεύει η tiki κουλτούρα. Η έντονη τροπική ατμόσφαιρα, η χρήση εξωτικών συστατικών και η δημιουργία ενός μικρού παραδείσου μέσα σε κάθε ποτό είναι κάτι που πάντα με ενθουσιάζει».


-Πιστεύεις ότι υπάρχουν αλλαγές που θα ήθελες να δεις στη βιομηχανία των bars και των spirits ώστε να γίνει πιο ισότιμη για τις γυναίκες;

«Έχει γίνει ήδη σημαντική πρόοδος στη βιομηχανία των μπαρ και των spirits όσον αφορά την ισότητα των φύλων, και πολλές γυναίκες κατακτούν ηγετικούς ρόλους και αναγνωρίζονται για το ταλέντο τους. Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει χώρος για περαιτέρω βελτίωση. Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να ενισχύουμε τη συμμετοχή των γυναικών σε όλα τα επίπεδα της βιομηχανίας, από τη δημιουργία και παραγωγή μέχρι τις ανώτερες θέσεις διοίκησης και τις σημαντικές διακρίσεις. Η ισότητα δεν είναι κάτι που επιτυγχάνεται μια για πάντα, αλλά απαιτεί συνεχώς ενέργειες και πρωτοβουλίες, ώστε να δημιουργείται ένας χώρος που να είναι φιλόξενος και δίκαιος για όλους, ανεξαρτήτως φύλου».

Για την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας

-Θεωρείς ότι η βιομηχανία των bars έχει κάνει βήματα προς την ισότητα ή έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας; Για παράδειγμα, οι μισθοί είναι το ίδιο;

«Αναμφίβολα, η βιομηχανία των μπαρ έχει κάνει κάποια σημαντικά βήματα προς την ισότητα τα τελευταία χρόνια, με αυξανόμενη αναγνώριση και συμμετοχή των γυναικών σε ηγετικές θέσεις και δημιουργικούς ρόλους. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα τομείς όπου μπορούμε να δούμε περισσότερη πρόοδο.

Η ισότητα στη βιομηχανία δεν περιορίζεται μόνο στους μισθούς, αλλά αφορά και την αναγνώριση, την ευκαιρία εξέλιξης και τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που να ενθαρρύνει και να υποστηρίζει όλους τους επαγγελματίες ανεξαρτήτως φύλου».

-Έχεις δει αλλαγή στη συμπεριφορά των πελατών και των συναδέλφων απέναντι στις γυναίκες bartenders τα τελευταία χρόνια;

«Ναι, φυσικά παρατηρώ θετική αλλαγή στη συμπεριφορά τόσο των πελατών όσο και των συναδέλφων απέναντι στις γυναίκες bartenders τα τελευταία χρόνια. Υπάρχει όλο και μεγαλύτερη αναγνώριση της αξίας και των ικανοτήτων των γυναικών στον κλάδο, και αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό.

Οι πελάτες πλέον εκτιμούν την ποιότητα του ποτού και την εξυπηρέτηση, ανεξαρτήτως φύλου, και οι επαγγελματίες του χώρου είναι πολύ πιο υποστηρικτικοί και συνεργάσιμοι.

Η ισότητα και ο σεβασμός έχουν γίνει βασικές αξίες σε πολλούς χώρους, και αυτό δημιουργεί ένα πιο θετικό και φιλόξενο περιβάλλον για όλους. Η πρόοδος είναι εμφανής, και ελπίζω ότι αυτή η τάση θα συνεχιστεί και θα ενισχυθεί περισσοτερο στο μέλλον!».

-Σε έχει ρωτήσει ποτέ ένας άντρας για συμβουλές στον χώρο του bartending;

«Ναι, έχω δεχτεί πολλές φορές ερωτήσεις για συμβουλές από άντρες στον χώρο του bartending. Είναι πάντα ευχάριστο να βλέπω ότι οι συνάδελφοι αναγνωρίζουν την εμπειρία και τις γνώσεις που μπορεί να προσφέρει ο καθένας, ανεξαρτήτως φύλου».

-Τέλος, ποια είναι συμβουλή που θα έδινες σε νεαρές γυναίκες που θέλουν να ασχοληθούν με τον χώρο του bartending;

«Η συμβουλή μου σε όλες τις νεαρές γυναίκες που θέλουν να ασχοληθούν με τον χώρο του bartending είναι να πιστέψουν στον εαυτό τους και τις ικανότητές τους. Αυτός ο κλάδος είναι γεμάτος μαγεία και δυνατότητες!

Τι σημαίνει για εσένα η Ημέρα της Γυναίκας

«Η Ημέρα της Γυναίκας για εμένα είναι μια ημέρα τιμής και ενδυνάμωσης. Είναι μια ευκαιρία να αναγνωρίσουμε τις αμέτρητες συνεισφορές των γυναικών σε όλους τους τομείς της κοινωνίας, καθώς και να γιορτάσουμε τις επιτυχίες και τους αγώνες τους. Παράλληλα, είναι μια υπενθύμιση για τη συνεχιζόμενη ανάγκη να εργαζόμαστε όλοι μαζί για την ισότητα και την εξάλειψη των διακρίσεων. 

Είναι μια μέρα για να αναγνωρίσουμε τις γυναίκες που μας έχουν εμπνεύσει, αλλά και να σκεφτούμε πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν κόσμο, όπου κάθε γυναίκα θα έχει ίσες ευκαιρίες, σεβασμό και αξιοπρέπεια, σε κάθε τομέα της ζωής της!».

©2016-2025 Ratpack.gr - All rights reserved