Περνούσα πολύ καιρό απ’ έξω μέχρι ν’ αποφασίσω να μπω και να τον ρωτήσω για την τέχνη του. Κάθε φορά με τραβούσε η βιτρίνα και στεκόμουν να χαζέψω τα όμορφα και πολύ ιδιαίτερα όργανα που γυαλίζανε μέσα στην καλοστημένη τους δόξα.
Ο κύριος Δημήτρης Βασιλείου τρέχει ίσως το πιο όμορφο μαγαζί παραδοσιακών οργάνων στα Εξάρχεια. Ο ίδιος μου λέει πως από ‘κει περνάνε πολλοί μουσικοί που έρχονται από όλη την Ελλάδα για να επιδιορθώσουν τα όργανα τους ή να παραγγείλουν καινούρια, τα οποία είναι όλα φτιαγμένα στο χέρι από την αρχή μέχρι το τέλος απ’ τον ίδιο τον κύριο Δημήτρη.
Μπαίνω μέσα στο κατάστημα και είναι σαν να μπαίνω σε μία άλλη εποχή, όλα έχουν έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα, από τις φωτογραφίες στους τοίχους μέχρι τα έπιπλα και τα χρώματα.
«Ασχολούμαι επαγγελματικά με την κατασκευή παραδοσιακών οργάνων από το 2004» λέει ο κύριος Δημήτρης. «Είναι το μεράκι μου και δίνω σ’ αυτό όλη μου την ψυχή, γιατί έτσι πρέπει να γίνει για να κατασκευάσεις ένα σωστό όργανο».
Βιβλιοδέτης: Ένα επάγγελμα που επιβιώνει ακόμη και σε δύσκολους καιρούς
«Στην αρχή, μετά τη σχολή του ΤΕΙ Ηπείρου Παραδοσιακής Μουσικής, ασχολήθηκα με την συντήρηση αντικών, κάτι το οποίο μου έδωσε τεράστια εμπειρία και τεχνογνωσία πάνω στο ξύλο».
Ο κύριος Δημήτρης ζει από την οργανοποιία από το 2004 και πλέον μπορεί να φτιάξει μία μεγάλη γκάμα παραδοσιακών οργάνων.
Το μαγαζί του στα Εξάρχεια είναι ένα σημείο αναφοράς για μουσικούς οι οποίοι έρχονται απ’ όλη την Αθήνα και την επαρχία για επιδιορθώσεις και αγορές.
Προλετάριος: Οι 5 χειρότερες δουλειές που έχω κάνει ποτέ
«Δουλεύω με stock. Κατασκευάζω τα όργανα σε μεγάλα ξυλουργεία, μιας και δεν έχω χώρο στο μαγαζί. Εδώ είναι το κατάστημα μου στο οποίο κάνω επιδιορθώσεις και πωλήσεις καινούριων οργάνων. Μπορεί ο καθένας να έρθει και να παραγγείλει αυτό που θέλει ή να δοκιμάσει κάποιο όργανο που έχω εδώ».
Όλα του τα όργανα είναι χειροποίητα από την αρχή μέχρι το τέλος. Όλα είναι κατασκευασμένα στο χέρι με απόλυτη λεπτομέρεια και αφοσιωμένη αγάπη για το αντικείμενο.
Τα σχέδια είναι όλα παρμένα από την παραδοσιακή τεχνική της Ελλάδας και της Ευρώπης και ο κύριος Δημήτρης προσπαθεί να επεμβαίνει σε αυτά και ηχητικά, με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο, έτσι ώστε το κάθε όργανο που φτιάχνει να ‘ναι ξεχωριστό και ιδιαίτερο από κάθε άποψη.
Τα σχέδια είναι όλα παρμένα από την παλιά παράδοση σχεδιασμού οργάνων, τα οποία φυσικά ο ίδιος μπορεί να τα παραλλάξει σύμφωνα με τις απαιτήσεις του εκάστοτε πελάτη.
Τα όργανα που κατασκευάζει είναι μπουζούκια, μπαγλαμάδες, κιθάρες, λαούτα, μαντόλες, τζουράδες και μαντολίνα.
«Ο οργανοποιός πρέπει οπωσδήποτε να ξέρει από μουσική και να μπορεί να παίξει τα όργανα που κατασκευάζει, αλλιώς είναι αδύνατον να φτιάξεις ένα όργανο από την αρχή. Επί παραδείγματι, δεν μπορώ να φτιάξω ένα ούτι ή μία λάφτα διότι αυτά στηρίζονται σε διαφορετικές τεχνικές.
Τα υλικά που χρησιμοποιεί είναι ποιοτικά ξύλα, όπως καρυδιά ή μουριά για τα μπουζούκια, για τις κιθάρες παλίσανδρος, μαόνι, σφεντάμι κι έβενος.
Τα διακοσμητικά στοιχεία του κάθε οργάνου τα επιλέγει ο πελάτης και οι οργανοποιοί ακολουθούν τις προτιμήσεις του κάθε ένα, μιας και η διακόσμηση είναι σημαντική για τον αισθητικό χαρακτήρα του.
«Οι τιμές αλλάζουν από όργανο σε όργανο. Η τιμή καθορίζεται από τα υλικά και την εργασία. Το κοίλο ηχείο, π.χ. είναι πολύ πιο δύσκολο και περίπλοκο να κατασκευαστεί, οπότε αυτομάτως αλλάζει και η τιμή» μας λέει ο κύριος Δημήτρης.
Εμείς τον ρωτήσαμε ποια είναι η συμβουλή που θα έδινε σε κάποιον ο οποίος έχει βγει για να αγοράσει ένα καλό παραδοσιακό όργανο.
«Πρέπει να ξέρει τι θέλει. Βασική προϋπόθεση είναι να δοκιμάσει το όργανο για να δει αν του κάνει. Πρέπει να το δοκιμάσει ακόμα και με διαφορετικούς καιρούς και θερμοκρασίες μιας και το ξύλο είναι κάτι το ζωντανό που αλλάζει. Οπότε προτού αγοράσεις ένα καλό όργανο, πρέπει να το παίξεις μερικές φορές και μετά να δεις αν σου κάθεται καλά» λέει ο κύριος Δημήτρης.
Το κατάστημα του ονομάζεται Luthier Art και βρίσκεται στην οδό Διδότου 55 στα Εξάρχεια.
Δες το παρακάτω άλμπουμ για να δεις φωτογραφίες από το Luthier Art: