Το πρώτο γραπτό SMS στάλθηκε πριν από (σχεδόν) 30 χρόνια

Και ήταν και πάλι Χριστούγεννα όταν έγινε.

Ακούμε αυτά τα νούμερα και καταλαβαίνουμε πως γεράσαμε. Κάποτε τα sms θεωρούνταν καινούρια τεχνολογία, πλέον όμως έχει γίνει σχεδόν "δεινοσαυρικά", αν και ακόμη χρησιμοποιούνται. Το πρώτο SMS o Neil Papworth το έστειλε σε ένα από τα αφεντικά της εταιρείας, τον Richard Jarvis, ο οποίος ήταν σε ένα χριστουγεννιάτικο πάρτι. Δεν πήρε ποτέ απάντηση. Το τηλέφωνο του Jarvis, ένα νέο (τότε) Orbitel 901 και ζύγιζε 2,1 κιλά. Στο απόγειο των sms, οι χρήστες αντάλλασσαν δισεκατομμύρια μηνύματα κάθε χρόνο και το 2010 η λέξη «sms» μπήκε στο λεξικό. Η υπηρεσία εξακολουθεί να χρησιμοποιείται, αν και οι πλατφόρμες όπως το WhatsApp και το iMessage, είναι πολύ πιο δημοφιλείς πλέον.

H οικονομική κρίση «φιμώνει» τη φωνή της Alexa

Το πρώτο σήμα εκκίνησης για την αποστολή σύντομων μηνυμάτων δόθηκε 15 μήνες αργότερα στο Ανόβερο στην έκθεση υπολογιστών CeBIT το 1994. Στα χρόνια που ακολούθησαν υπήρξε μια τεράστια άνοδος των γραπτών μηνυμάτων. Το 2012 οι Γερμανοί πολίτες έστειλαν σχεδόν 60 δισεκατομμύρια μηνύματα, μια χρονιά ρεκόρ! Μέχρι τότε οι τιμές είχαν ήδη μειωθεί αισθητά. Όταν ξεκίνησαν να αποτελούν καθημερινότητα τα SMS, οι πάροχοι δικτύων κινητής τηλεφωνίας είχαν πολύ υψηλές χρεώσεις στα γραπτά μηνύματα των 160 χαρακτήρων.

 

 
 

Σύμφωνα με τη Statista, το 2021 στάλθηκαν 40 δισεκατομμύρια sms στη Βρετανία από 150 δισεκατομμύρια το 2012. Αντίθετα, καθημερινά αποστέλλονται 100 δισεκατομμύρια μηνύματα WhatsApp παγκοσμίως. Ωστόσο, τα μηνύματα sms δεν είναι κρυπτογραφημένα και επομένως δεν θεωρούνται ασφαλή. Αρχικά, ένα SMS θα μπορούσε να είναι μόνο κείμενο, έως 160 χαρακτήρες. Η ιδέα γεννήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1980, αλλά πέρασαν σχεδόν 10 χρόνια μέχρι να σταλεί κάποιο σε μια φορητή συσκευή.

 

 
 

Στην αρχή η αποστολή μηνυμάτων δεν ήταν ιδιαίτερα εύκολη διαδικασία. Οι παλαιότεροι χρήστες κινητών τηλεφώνων ίσως θυμούνται τα κινητά τηλέφωνα που είχαν μόνο τα ψηφία 0 εως το 9. Σε κάθε ένα από αυτά τα ψηφία εκχωρήθηκαν πολλά γράμματα και χαρακτήρες, τα οποία για να ενεργοποιηθούν έπρεπε κανείς να πατήσει τα κουμπιά πολλές φορές. Για τον λόγο αυτό χρησιμοποιούταν όπως γίνεται μέχρι και σήμερα πολλές συντομογραφίες π.χ. HBD που σημαίνει Happy Birthday, η κατάλληλη ευχή για το ίδιο το SMS σήμερα.



©2016-2025 Ratpack.gr - All rights reserved