9 κοινοί μύθοι που δεν ισχύουν για τις δουλειές

Δεν χρειάζεται να δουλεύεις 60 ώρες την ημέρα. 

«Κάνω καριέρα», άραγε πόσα σημαίνει αυτή η φράση; Και πόσες θυσίες πρέπει τελικά να κάνεις για να πετύχεις επαγγελματικά; Πιστεύω ότι σήμερα έχει σημασία να δουλεύεις έξυπνα, μεθοδικά και κυρίως με αυτοσεβασμό. Έχουν περάσει ανεπιστρεπτί οι εποχές όπου έπρεπε να ανεχτείς τα πάντα στο εργασιακό σου περιβάλλον. Έτσι, λοιπόν, συγκεντρώσαμε μερικούς από τους μύθους που λέγονται για τη δουλειά, αλλά που πιστεύουμε ότι δεν ισχύουν.

1. Πρέπει να δουλεύεις 60 ώρες την εβδομάδα

Για να πάρεις προαγωγή και να αναγνωριστεί η αξία σου χρειάζεται να δουλεύεις 60 ώρες την εβδομάδα. Όχι, δεν ισχύει αυτό, εξάλλου είναι γνωστό ουκ εν τω πολλώ το ευ, κοινώς το πολύ δεν σημαίνει ότι είναι και καλό. Μετά από 50 εργατοώρες μπορείς να αποχαιρετήσεις τη συγκέντρωση και να υποδεχτείς τα λάθη. Ένας άνθρωπος δεν μπορεί να εργάζεται τόσο πολύ, στόχευσε στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα.

2. Σε συνεχή πρόσβαση

Πρέπει να είσαι alert όλη την ώρα. Όχι, βέβαια δεν χρειάζεται να είσαι πάνω από τα e-mail σου όλη την ημέρα. Ούτε να σε παίρνουν οι ανώτεροί σου όποια ώρα θέλουν τηλέφωνο. Πρέπει να υπάρχουν όρια. Να θυμάσαι πως αν πιέζεις συνεχώς τον εαυτό σου, αυτό μακροπρόθεσμα θα μετρήσει εναντίον σου.

 

 

3. Δίκτυο

Είναι αναγκαίο να έχεις επαγγελματικό δίκτυο, αλλιώς δεν πας πουθενά. Και ναι και όχι. Σίγουρα ένα δίκτυο βοηθάει, όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να γίνεις «μαϊντανός» και να είσαι διαθέσιμος για όλους όλη την ώρα. Ένα δίκτυο λειτουργεί μακροπρόθεσμα μόνο εάν υπάρχει ισορροπία δούναι και λαβείν. Οπότε ναι, κάνε τις επαφές με τον σωστό τρόπο.


4. Πρέπει να παλέψεις

Πρέπει να παλέψεις, αλλιώς πώς θα πετύχεις; Όχι! Και δεν εννοούμε να είσαι τεμπέλης, αλλά δεν χρειάζεται να γίνεις και θυσία για την κάθε εταιρεία που θα εργαστείς. Πρόσεχε να μην σε εκμεταλλεύονται και να θυμάσαι την αξία του εαυτού σου. Δεν χρειάζονται υπερβολές.

5. Να πας στο εξωτερικό

Πρέπει να μείνεις στο εξωτερικό. Όχι, δεν είναι απαραίτητο να μείνεις έξω για δουλειά. Αυτό που χρειάζεται είναι να ψάξεις πρώτα στον τόπο διαμονής σου και στην πορεία να κάνεις αναζήτηση στο εξωτερικό. Η ζωή στο εξωτερικό δεν είναι εύκολη, έχει ένα σωρό δυσκολίες και πρέπει να είσαι έτοιμος για αυτές. Δεν εννοούμε σε καμία περίπτωση να μην προσπαθήσεις.

6. Βιογραφικά χωρίς κενά

Για μεγάλο χρονικό διάστημα, τα κενά στο βιογραφικό θεωρούνταν «δολοφόνος» καριέρας, ωστόσο μην πνίγεσαι σε μια κουταλιά νερό. Ένα χρονικό κενό στο βιογραφικό σου ή ένας επαναπροσανατολισμός δεν αποτελεί πλέον κριτήριο αποκλεισμού από μία δουλειά. Ωστόσο, θα πρέπει να είσαι προετοιμασμένος να αιτιολογήσεις τα κενά.

7. Μεγάλες εταιρείες

Πολλοί νέοι επαγγελματίες φιλοδοξούν να εργάζονται για μια εταιρεία που είναι γνωστή. Ωστόσο, αυτή δεν είναι πάντα η σωστή σκέψη: Σε μια μεγάλη εταιρεία, τα περιθώρια ελιγμών μπορεί να είναι περιορισμένα, έτσι αν θες να είσαι λίγο αυτόνομος, μπορείς να ξεκινήσεις και από μία μικρή εταιρεία για να πάρεις και προϋπηρεσία. Σιγά-σιγά, θα πας και σε άλλη δουλειά.

8. PhD

Ναι, εξαρτάται από τον κλάδο σου. Σε επαγγέλματα που σχετίζονται με την τεχνολογία, είναι πράγματι δύσκολο να κάνεις καριέρα χωρίς διδακτορικό. Βλέπεις είναι η έρευνα στη μέση που ανοίγει νέους δρόμους. Σε πολλούς άλλους τομείς, ωστόσο, ένα διδακτορικό μπορεί να είναι ακόμη και εμπόδιο. Για παράδειγμα, κάποιος που σπουδάζει για μεγάλο χρονικό διάστημα, ναι μεν αποκτά θεωρητικές γνώσεις, αλλά μένει χωρίς εμπειρία στη δουλειά. Η αλήθεια είναι πως το να βγεις 30 ετών στην αγορά εργασίας, χωρίς καμία εμπειρία είναι λίγο παράδοξο.

9. Σκληρή δουλειά

Συνήθως αυτοί που ανεβαίνουν δεν είναι όσοι δουλεύουν σκληρά, αλλά όσοι πλασάρουν τον εαυτό τους καλά. Στην πραγματικότητα, όταν η προθυμία δεν έχει όρια και κάποιος δεν λέει ποτέ όχι, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να τον εκμεταλλευτούν. Χάνεται και ο σεβασμός των συναδέλφων αν κάποιος δεν βάζει όρια. Σκέψου πώς μπορείς να εξελιχθείς χωρίς υπερβολές.

 

 



©2016-2025 Ratpack.gr - All rights reserved