Η ηλεκτρονική συσκευή που όλοι πετάμε και περιέχει 450 χιλιοστόγραμμα χρυσού 22 καρατίων

Μια επιστημονική ανακάλυψη υπόσχεται να φέρει επανάσταση στη διαχείριση των ηλεκτρονικών αποβλήτων, προσφέροντας νέες ευκαιρίες εργασίας και έναν βιώσιμο τρόπο ανάκτησης πολύτιμων μετάλλων.

Η ανακάλυψη από μια ομάδα ερευνητών από το ETH Ζυρίχης (Ελβετία) θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια καμπή στον τομέα της κυκλικής οικονομίας. Είναι μια μέθοδος εξαγωγής χρυσού 22 καρατίων από ηλεκτρονικές συσκευές που συχνά απορρίπτουμε χωρίς να γνωρίζουμε την πραγματική τους αξία. Μπορείτε να φανταστείτε πόσο χρυσό υπάρχει σε αυτές τις συσκευές που πετάμε σχεδόν καθημερινά;

Οι ειδικοί έχουν επισημάνει την κοινωνικο-εργατική σημασία αυτής της διαδικασίας, σημειώνοντας ότι θα μπορούσε να δημιουργήσει νέους επιχειρηματικούς άξονες και, κατά συνέπεια, να προωθήσει τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Επιπλέον, οι υποστηρικτές της υποστηρίζουν ότι η μέθοδος είναι τόσο φιλική προς το περιβάλλον που αναδεικνύεται ως μία από τις πιο βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις για την επεξεργασία ηλεκτρονικών απορριμμάτων.

Πώς η ανακάλυψη επηρεάζει την απασχόληση και τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα

Η έρευνα προτείνει ότι τα ηλεκτρονικά προϊόντα που χρησιμοποιούμε στο σπίτι, τα οποία ζυγίζουν μόνο περίπου 25 γραμμάρια, περιέχουν εξαρτήματα που μπορούν να ανακυκλωθούν. Ο χρυσός που εξορύσσεται προέρχεται από συσκευές όπως μητρικές πλακέτες, τσιπ ή μικρά κυκλώματα που συχνά απορρίπτουμε χωρίς να το σκεφτόμαστε. Ως εκ τούτου, η νέα μέθοδος ανοίγει ένα εξειδικευμένο πεδίο εργασίας στη συλλογή, επεξεργασία και μετατροπή αυτών των απορριμμάτων.

Για τους ειδικούς, η βιωσιμότητα και η δημιουργία θέσεων εργασίας συμβαδίζουν. Εκμεταλλευόμενος την ευκαιρία ανάκτησης πολύτιμων μετάλλων, η εξάρτηση από την παραδοσιακή εξόρυξη θα μειωθεί, ενώ θα ενισχύεται και ο τομέας της τεχνολογικής ανακύκλωσης, με αποτέλεσμα τη ζήτηση για επαγγελματίες εκπαιδευμένους σε αυτόν τον τομέα.

Κλειδιά για την κατανόηση της διαδικασίας εξόρυξης χρυσού και των συνεπειών της στην εργασία

Το βασικό σημείο αυτής της τεχνικής είναι η χρήση σφουγγαριών που παρασκευάζονται από ινίδια πρωτεΐνης που προέρχονται από την τυροκομία. Αυτά τα σφουγγάρια, αφού βυθιστούν στα μεταλλικά διαλύματα των διαλυμένων συσκευών, καταφέρνουν να προσελκύουν και να συγκρατούν τα ιόντα χρυσού. Τέλος, μια θερμική επεξεργασία μετατρέπει αυτά τα σωματίδια σε μικροσκοπικά ψήγματα, από τα οποία έχουν ληφθεί έως και 450 χιλιοστόγραμμα χρυσού 22 καρατίων από μόλις 20 παλιές μητρικές πλακέτες.

Για να πραγματοποιηθεί αυτή η διαδικασία βιομηχανικά, θα απαιτηθούν χειριστές εκπαιδευμένοι στη χημεία, τεχνικοί διαχείρισης απορριμμάτων και ειδικοί στην καινοτομία τροφίμων. Εξ ου και η σημασία αυτών που αναζητούν εργασία ή υποβάλλονται σε επανεκπαίδευση για εργασία να θεωρούν αυτή τη νέα θέση ως πιθανή διέξοδο.

Νέες ευκαιρίες για τον κλάδο της ηλεκτρονικής ανακύκλωσης και την κυκλική οικονομία

Η άνοδος της τεχνολογικής κατανάλωσης έχει εκτοξεύσει τον όγκο των ηλεκτρονικών απορριμμάτων. Ωστόσο, λίγοι καταναλωτές γνωρίζουν την αξία που έχουν οι παλιές τους συσκευές. Αυτό το πλαίσιο σημαίνει ότι η πρόταση της ETH Ζυρίχης επιδιώκει όχι μόνο μια περιβαλλοντική λύση, αλλά και μια οικονομική λύση.



©2016-2025 Ratpack.gr - All rights reserved