Πώς να διαχειριστείτε το άγχος της δουλειάς

Όλοι μας κατά τη διάρκεια της καριέρας μας αντιμετωπίζουμε κάποια πίεση. Κάθε επάγγελμα κάποια στιγμή έχει περιόδους άγχους. Σε ένα βραχυπρόθεσμο επίπεδο, το άγχος της δουλειάς μπορεί να περιλαμβάνει πίεση σχετικά με το να προλάβετε μια προθεσμία. Ωστόσο, όταν γίνει χρόνιο, μπορεί να επηρεάσει τόσο την ψυχική, όσο και τη σωματική υγεία.

Τι συνέπειες μπορεί να έχει το άγχος της δουλειάς και πώς μπορείτε να το διαχειριστείτε; Ας δούμε λοιπόν παρακάτω.

Πώς το σώμα αντιδρά στο άγχος;

Σκεφτείτε τη στιγμή που λαμβάνετε ένα mail από τον προϊστάμενο σας σχετικά με ένα task που δεν έχετε ολοκληρώσει. Το σώμα σας αντιδρά αμέσως. Οι καρδιακοί παλμοί αυξάνονται, η αναπνοή γίνεται πιο γρήγορη, και οι μύες σας σφίγγουν αυτόματα. Μια από τις πρώτες σας σκέψεις είναι ότι θα χάσετε τη δουλειά σας. Κατά συνέπεια, εργάζεστε παραπάνω ώρες για να ολοκληρώσετε αυτό το task.

Τι γίνεται όμως όταν το άγχος αυτό μετατρέπεται σε καθημερινή συνήθεια; Σε περίπτωση που το άγχος είναι διαρκές, μπορεί να εξελιχθεί σε ένα ψυχολογικό σύνδρομο που ονομάζεται burnout. Προειδοποιητικά σημάδια του burnout είναι η εξάντληση, η ευερεθιστότητα, η κυκλοθυμία, και η δυσκολία στον έλεγχο των συναισθημάτων. Στρεσογόνοι παράγοντες της δουλειάς σχετίζονται με το burnout, όπως η υπερβολική εργασία, η ελάχιστη ανεξαρτησία,  ο ανεπαρκής μισθός,  η κακή σχέση με τους συναδέλφους, και γενικότερα ένα αρνητικό εργασιακό περιβάλλον.

Βήματα για τη διαχείριση του άγχους στη δουλειά

Ευτυχώς, υπάρχουν μερικά βήματα τα οποία μπορούν να σας βοηθήσουν στη διαχείριση του εργασιακού σας άγχους. Ανάμεσα σε αυτά ανήκουν:

Παρακολούθηση των παραγόντων που προκαλούν άγχος

Κρατήστε ένα ημερολόγιο για μία ή δύο εβδομάδες, έτσι ώστε να εντοπίσετε τις καταστάσεις που σας προξενούν το μεγαλύτερο άγχος, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο αντιδράτε σε αυτές. Καταγράψτε τις σκέψεις, τα συναισθήματα, τα πρόσωπα που συμμετέχουν σε αυτή την κατάσταση, καθώς και τον τρόπο αντίδρασης σας. Υψώσατε τον τόνο της φωνής σας; Καταναλώσατε σνακ; Πήγατε για μια μικρή βόλτα; Οι σημειώσεις θα σας βοηθήσουν να εντοπίσετε κοινά μοτίβα μεταξύ των καταστάσεων που βιώσατε και την διαχείριση τους.

Αναπτύξτε υγιείς συνήθειες

Αντί να προσπαθείτε να χαλαρώσετε με fast food ή με κατανάλωση αλκοόλ, υιοθετήστε υγιεινές συνήθειες που θα σας βοηθήσουν να μειώσετε το άγχος. Η άσκηση και η yoga αποτελούν μερικές από αυτές. Επιπλέον, τα χόμπι και οι αγαπημένες σας δραστηριότητες μπορούν να συμβάλλουν εξίσου στη μείωση του άγχους. Επιπλέον, αποκτήστε καλές συνήθειες ύπνου μειώνοντας την κατανάλωση καφεΐνης τις απογευματινές ώρες και περιορίζοντας τη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών το βράδυ.

Κάντε διαλείμματα όταν το χρειάζεστε

Για να αποφύγετε τις αρνητικές επιπτώσεις του άγχους στη δουλειά, χρειάζεστε χρόνο να χαλαρώνετε και να απαλλάσσεστε από αυτό. Μην αφήνετε τον χρόνο αυτό για τις ημέρες της άδειας σας. Αντιθέτως, πάρτε τον χρόνο σας και κάντε μικρά διαλείμματα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Στον χρόνο αυτό, αφήστε τον εαυτό σας να χαλαρώσει. Όταν επιστρέψετε στη δουλειά θα είστε αναζωογονημένοι. Τεχνικές όπως οι αναπνοές θα σας βοηθήσουν να ηρεμήσετε ακόμη και όταν το άγχος θα χτυπά κόκκινο.

Ζητήστε στήριξη και βοήθεια

Η στήριξη από το φιλικό και οικογενειακό περιβάλλον θα σας βοηθήσει στη διαχείριση του άγχους. Ωστόσο, μερικές φορές αυτό από μόνο του δεν αρκεί. Σε περίπτωση που νιώθετε πως δεν μπορείτε να διαχειριστείτε το άγχος σας εύκολα, είναι μια καλή ιδέα να απευθυνθείτε σε έναν ψυχολόγο. Ο ψυχολόγος όχι μόνο θα σας βοηθήσει στη διαχείριση του άγχους, αλλά θα σας βοηθήσει να μάθετε να το αντιμετωπίζετε όποτε προκύπτει. Μπείτε στο instadoctor.gr και βρείτε τον ψυχολόγο που θα κερδίσει την εμπιστοσύνη σας και θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση του άγχους της δουλειάς.



©2016-2025 Ratpack.gr - All rights reserved