pexels 7 μαθήματα από τον ιαπωνικό τρόπο ζωής

Η χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου με την εντελώς διαφορετική σχολή φιλοσοφίας από τη δική μας διέπεται από ενδιαφέρουσες αρετές.

Η Ιαπωνία ήταν ανέκαθεν ένα από τα μεγάλα μυστήρια για τη Δύση. Ο τρόπος που σκέφτεται αυτό το έθνος είναι κάτι που έχουμε καταφέρει να προσσεγγίζουμε μόνο επιφανειακά, κυρίως μέσα από τα προϊόντα που μας ήρθαν κατά τη διάρκεια του τεχνολογικού και οικονομικού θαύματος μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Από τις ηλεκτρικές συσκευές, μέχρι τα αυτοκίνητα, όλοι καταλαβαίνουν ότι οι Ιάπωνες σκέφτονται διαφορετικά από εμάς, αλλά κανείς δεν κατάφερε να ερμηνεύσει το γιατί, ποιες είναι οι αρχές που επιβάλουν αυτόν τον διαφορετικό τρόπο σκέψης;

Nagi: Το ιαπωνικό χωριό που νίκησε την υπογεννητικότητα 

Σε μια απόπειρα να προσπαθήσουμε να τους καταλάβουμε, θα πάμε λίγο πιο πίσω, σε μερικές βασικές ιαπωνικές αρετές. Αρχές με ρίζες που χάνονται στο βάθος των αιώνων, εντελώς διαφορετικές από τις δικές μας. Τρόποι σκέψης και συμπεριφοράς που ακολουθούν ακόμα και σήμερα οι Ιάπωνες που έχουν κάτι να μας διδάξουν αν τις ακολουθήσουμε κι εμείς, πάμε να τις δούμε.

 

 

Kaizen: Η αναζήτηση της συνεχούς βελτίωσης

Οι Ιάπωνες δεν πιστεύουν στις μεγάλες επαναστατικές αλλαγές, αλλά σε μικρά και διαδοχικά βήματα βελτίωσης. Για παράδειγμα όταν οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες κρατούσαν ένα μοντέλο για πάνω από 10 χρόνια και το άλλαζαν ριζικά, οι ιαπωνικές τα άλλαζαν με μικρές αλλαγές κάθε 2-3. Με αυτή τη μέθοδο ξεκίνησαν από το μηδέν και ξεπέρασαν τους Ευρωπαίους. Αυτό είναι κι ένα μάθημα για όλους όσους θέλουν μεγάλες αλλαγές στη ζωή τους, πολλές μικρές αλλαγές είναι η λύση. 

Ikigai: Βρες τον σκοπό σου

Είναι ένας ορισμός για το να βρεις το νόημα της ύπαρξής σου. Αυτό δεν είναι μια αφηρημένη έννοια για τους Ιάπωνες. Η ζωή μας αποκτά νόημα μέσα από πράγμα που μας αρέσουν, όπως ένα χόμπι. Για να μάθεις ποιος είσαι και πιο είναι το νόημα της ύπαρξής σου, οι Ιάπωνες σε συμβουλεύουν να κάνεις πράγματα που σε κάνουν χαρούμενο και γεμάτο. Μέσα από τη χαρά αυτή θα πάρεις απαντήσεις για όλα, ακόμα και για αυτά που δεν σκέφτηκες να ρωτήσεις ποτέ τον εαυτό σου.

 

 

Oubatori: Μην συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους

Το παράδειγμα που δίνει η ιαπωνική λαϊκή σοφία πίσω από αυτό είναι το πώς ανθίζουν 4 διαφορετικά δέντρα. Η κερασιά, η βερικοκιά, η ροδακινιά και η δαμασκηνιά ανθίζουν σε κάθε μία από τις 4 εποχές. Κάθε ένα δέντρο ανθίζει στην εποχή του και δεν επηρεάζεται από τι κάνουν τα άλλα δέντρα και σίγουρα δεν περιμένουν όλα να ανθίσουν στην άνοιξη επειδή αυτός είναι ο κανόνας. Στους ανθρώπους αυτό σημαίνει ότι ο κάθε ένας από εμάς έχει τους δικούς του ρυθμούς και πρέπει να ακολουθεί το δικό του μονοπάτι προς την επιτυχία και δεν πρέπει να κοιτάει τους χρόνους και το τι κάνουν οι άλλοι.

Γιατί η ιαπωνική κυβέρνηση καλεί τους νέους να πιουν περισσότερο αλκοόλ

Wabi-Sabi: Η τελειότητα της ατέλειας

Η ομορφιά σύμφωνα με τους Ιάπωνες δεν βρίσκεται στην τελειότητα, αλλά σε εκείνη τη μικρή ατέλεια που αναδεικνύει τα τέλεια κομμάτια γύρω της. Αντί να κυνηγούν την τελειότητα μέσα από την εξάλειψη της ατέλειας προτιμούν τη βελτίωση των ήδη όμορφων σημείων και τη διατήρηση της τελειότητας μέσα από μια συμφιλίωση με αυτή και αποδοχή του ρόλου της. Σε εμάς αυτό μπορεί να εφαρμοστεί σε πάρα πολλά, από τη δουλειά μας, μέχρι την εμφάνιση. ΠΧ ένας άντρας που μαθαίνει να ζει με τη φαλάκρα, την αγκαλιάζει σαν αρετή και προχωράει με αυτή στη ζωή του. 

 

 

Hara Hachi Bu: Όταν δεν τρως του σκασμού

Η ιαπωνική διατροφή διδάσκει να τρως μέχρι να φτάσεις στην ικανοποίηση του 80% της πείνας σου. Όταν τρως μέχρι να κορέσεις την όρεξή σου, οι Ιάπωνες θεωρούν ότι έχεις ήδη υπερβεί το όριο γιατί τρως επειδή σου αρέσει το φαγητό μετά το 80% κι όχι γιατί πεινάς ή επειδή το έχεις ανάγκη. Αν σηκώνεσαι από το τραπέζι ελαφρά πεινασμένος είσαι σίγουρος ότι δεν το έχεις παρακάνει. Σαν να έχεις ένα μικρό διαιτολόγο πάντα μέσα στο κεφάλι σου.

Shikata Ga Nai: Η αποδοχή του ότι κάποια πράγματα δεν αλλάζουν

Κάποια πράγματα και κάποιους ανθρώπους απλά δεν μπορείς να τους βοηθήσεις, είναι πέρα από τις δυνάμεις σου.Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αποδέχεσαι ότι δεν μπορείς να αλλάξεις και να προχωράς. Αυτό είναι κάτι που από τη μία θα σου χαρίσει πνευματική ηρεμία και από την άλλη θα σου δώσει χρόνο και δύναμη να αλλάξεις αυτά που πραγματικά μπορείς. 

Το μυστικό της τρίλεπτης ιαπωνικής πρωινής γυμναστικής

Shinrin-Yoku: Γίνε ένα με το δάσος

Η συμβίωση του ανθρώπου με το δάσος βρίσκεται στον πυρήνα του ιαπωνικού τρόπου σκέψης. Ο ανθρωπος προέρχεται από το δάσος και κάθε φορά που «χάνεται» και πάλι μέσα σε αυτό βρίσκεται σε αρμονία, όχι μόνο με τη φύση, αλλά με τον εαυτό του. Ως φυσικό περιβάλλον που είναι το δάσος, επιτρέπει στο μυαλό μας να καθαρίσει, να αδειάσει από κακές σκέψεις και να κάνει μια μορφή reset. Οι Ιάπωνες συνηθίζουν να κάνουν ακόμα και σήμερα μεγάλους περιπάτους σε πάρκα και δάση, τουλάχιστον για μισή ώρα 3 φορές την εβδομάδα. Κάθε μήνα προσπαθούν να κάνουν έναν περίπατο για μερικές ώρες και τέλος κάθε χρόνο ένα τριήμερο στη φύση σε σκηνή ή κάποιο καταφύγιο. Αυτό είναι το περίφημο ιαπωνικό φόρτισμα μπαταριών. 



©2016-2025 Ratpack.gr - All rights reserved