Σας άνοιξε η όρεξη για κεμπάπ; Βάστα μία. Η παρακάτω συνταγή είναι αφιερωμένη σε όλους τους καλοφαγάδες της πολίτικης κουζίνας, που δεν θα χρειαστεί να σηκώσουν το τηλέφωνο για να παραγγείλουν. Μια συνταγή εύκολη, νόστιμη και ό,τι πρέπει για σένα και τους κολλητούς. Και μην ξεχάσετε τις μπίρες.
Υλικά (για 8 άτομα)
8 στήθη κοτόπουλου χωρίς πέτσα
½ κ.γλ. κλωστές σοφράν
½ κύπελλο στραγγιστό γιαούρτι 1%
2 κ.σ. πράσινες πιπεριές τσίλι ψιλοκομμένες
1 ½ κ.σ. τζίντζερ, καθαρισμένο και ψιλοκομμένο
1 ½ κ.σ. σκόρδο ψιλοκομμένο
1 ½ κύμινο σε σκόνη
¾ κ.γλ. κάρδαμο σε σκόνη
½ κ.γλ. μαύρο πιπέρι
3 κ.σ. χυμός lime
2 k.s. φυτικό λάδι
1 ½ κ.γλ. αλάτι
12-15 μεταλλικά σουβλάκια ή 15-20 καλαμάκια, μουλιασμένα σε νερό για 30 λεπτά
Εκτέλεση
1.Πλένεις το κοτόπουλο και το σκουπίζεις. Κατόπιν, το κόβεις σε μπουκιές.
2.Αφήνεις το σοφράν να μουλιάσει σε 2 κ.σ. ζεστό νερό για 10 λεπτά.
3.Ανακατεύεις το στραγγιστό γιαούρτι με το τσίλι, το τζίντζερ, το σκόρδο, το κύμινο, το κάρδαμο, το πιπέρι, το αλάτι και τον χυμό lime. Προσθέτεις τις κλωστές σοφράν μαζί με το ζουμί τους. Ρίχνεις την μαρινάτα στο κοτόπουλο και ανακατεύεις. Το αφήνεις στο ψυγείο για 12 ώρες.
4.Αν το ψήσεις στο φούρνο, προθερμαίνεις αρχικά στους 190 βαθμούς. Βγάζεις το κοτόπουλο από την μαρινάτα και το τοποθετείς πάνω στη λαμαρίνα, αφού τη στρώσεις με αλουμινόχαρτο. Ραντίζεις με λίγο λάδι και το ψήνεις για περίπου 10 λεπτά. Το σερβίρεις αμέσως.
5.Αν το ψήσεις στη σχάρα, προθερμαίνεις αρχικά το μπάρμπεκιου. Περνάς στο κοτόπουλο στα σουβλάκια, με 3-4 κομμάτια στο καθένα. Τα αλείφεις με λίγο λάδι και τα ψήνεις, γυρνώντας τα μία φορά για 3-4 λεπτά μέχρι να σκουρύνουν στο εσωτερικό.