Ισορροπία. Αυτή είναι η λέξη-κλειδί για το φαγητό, τις απολαύσεις και γενικότερα τη ζωή. Είναι ο μοναδικός τρόπος για ν’ αντέχεις στον χρόνο, χωρίς να χάνεις τον εαυτό σου. Η υπερβολή φέρνει κορεσμό. Το μέτρο φέρνει διάρκεια. Κάτι που γίνεται συνήθεια αλλά όχι εξάρτηση, είναι δεδομένο πως θα κρατήσει. Όπως συμβαίνει μ’ ένα ισορροπημένο γεύμα: σε γεμίζει χωρίς να σε βαραίνει.
Αυτή ακριβώς την ισορροπία έχει στη ζωή του και ο Θάνος Φέσκος και μας τη χαρίζει απλόχερα σε κάθε του δημιουργία. «Για μένα δε χαρακτηρίζει κανέναν το τι τρως. Εγώ τρώω το vegetarian επειδή μου αρέσει. Θεωρώ ότι θα πρέπει να έχουμε μια ισορροπία στη ζωή μας, στις γεύσεις μας και στην παλέτα μας. Δεν μπορώ να υποχρεώσω τον άλλον ή να τον πείσω για τους λόγους που πρέπει να το φάει αλλά ούτε θα τον αποκαλέσω με κάποιον μειονεκτικό όρο αν του αρέσει. Τις προάλλες για παράδειγμα ήρθε μία γυναίκα και μου είπε “σ’ ευχαριστούμε πολύ γιατί δώσατε σημασία σε αυτό που εμείς θέλουμε και δεν το είχαμε», δήλωσε κατά τη διάρκεια της συζήτησής μας που πραγματοποιήθηκε στο 4Hands.
Αφορμή για τη συνάντηση ήταν το λανσάρισμα του νέου -vegetarian- burger στο μενού του 4Hands, μία νέα προσθήκη που θα αγαπήσουν και οι φανατικοί κρεατοφάγοι. Το C&M (Celeriac & Mushroom) αποτελείται από ένα μπιφτέκι σελινόριζας, αλμυρά μανιτάρια, τυρί αρσενικό Νάξου, μαγιονέζα και πίκλα σέλινο, σερβιρισμένα μέσα στο signature bun του 4Hands και φέρει την υπογραφή των διακεκριμένων Ελλήνων σεφ, του Γιώργου Παπαζαχαρία και Θάνου Φέσκου. «Έχουμε μία ολιστική φιλοσοφία γύρω από τη street food culture και οποιαδήποτε διατροφική συνήθεια έχει ο καθένας, έχει δικαίωμα σε αυτό που κάνουμε. Οπότε προσπαθούμε να συμπεριλάβουμε τους πάντες. Μεταγενέστερα ο στόχος μας είναι να δούμε και άλλες διατροφικές ιδιαιτερότητες, όπως gluten free ή vegan, απλώς ο χώρος που είμαστε τώρα, είναι πολύ μικρός για να σηκώσουμε όλο αυτόν τον όγκο διατροφικών ιδιαιτεροτήτων και θέλει διαφορετικό setup γιατί θέλουμε να είμαστε κύριοι απέναντι στον κόσμο», τονίζει αρχικά για να προσθέσει εν συνεχεία: «Παντού υπάρχει κενό για την plant based κουζίνα. Εκεί θα είναι ο δρόμος μετά από 10 χρόνια. Ή έτσι θέλω να πιστεύω».
Ο Θάνος Φέσκος γνωρίζει από προκλήσεις και πως να τις φέρνει εις πέρας. Υπό την καθοδήγησή του ως Executive Chef στο Delta, το εστιατόριο απέσπασε δύο αστέρια Michelin από τον πρώτο κιόλας χρόνο λειτουργίας του, καθώς και ένα Πράσινο Αστέρι Michelin για τη δέσμευσή του στη βιώσιμη γαστρονομία—διάκριση που διατήρησε και το 2023 και το 2024. Αφού καθιέρωσε το Delta ως ένα από τα κορυφαία εστιατόρια της Ελλάδας, αποχώρησε για να αφοσιωθεί σε νέες γαστρονομικές προκλήσεις, καθοδηγούμενος πάντα από το πάθος του για δημιουργική κουζίνα και την προώθηση της ελληνικής γαστρονομίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Οπότε το να καταφέρει να κάνει κάποιον κρεατοφάγο να απολαύσει το χορτοφαγικό του burger είναι ένα νέο… σκαλοπάτι πρόκλησης. Ωστόσο αυτό δε σημαίνει ότι θα χάσει και την ταυτότητά του. «Δε θα πάμε στη λογική που κάνουμε αυτό το fake meat και whatever. Εμείς θέλουμε να κάνουμε ότι θεωρούμε ότι είναι σωστό. Έχουμε κάνει μία σόγια από μανιτάρι, η οποία έχει περάσει αλάτισμα, οπότε αυτή σε σχέση με τη σελινόριζα και το μανιτάρι, βγάζει μία umami εκδοχή της καραμελωμένης σελινόριζας».
Ένα burger το οποίο στέκεται άνετα σε fine dining εστιατόριο, σύμφωνα με τον ίδιον. «Ναι το έχουμε κάνει. Το έχουμε σερβίρει σε fine dining εστιατόριο. Είχαμε κάνει ένα event στο Gallina και το σερβίραμε αλλά και στην Κρήτη σε μεγάλο ξενοδοχείο και το σερβίραμε ως fine dining».
Τι είναι αυτό, όμως, που διαφοροποιεί το 4Hands από κάποιο άλλο μαγαζί και γιατί κάποιος να το επιλέξει; Ο Θάνος ήταν λακωνικός: «Έχεις δοκιμάσει το burger μας; Τότε θα καταλάβεις τι μας διαφοροποιεί. Να είσαι σίγουρος γι’ αυτό».
Εμείς το δοκιμάσαμε και καταλάβαμε τους λόγους που το διαφοροποιεί από τα υπόλοιπα burger. Όταν ο δρόμος σε βγάλει στο Athens Street Hub, στην Κεραμεικού 111, κάνε μία βόλτα στο Four Hands Athens για να ζήσεις την απόλυτη γαστρονομική εμπειρία.