Η ιστορία του κρουασάν: Πώς από την Αυστρία βρέθηκε στον φούρνο της γειτονιάς;

Πώς έγινε γνωστό στα πέρατα του κόσμου και σήμερα το γιορτάζουμε.  

Είναι περίεργο, αλλά το κρουασάν δεν το κατατάσσουμε ποτέ στη λίστα με τις ένοχες απολαύσεις, εννοώντας τις πολλές θερμίδες που προσφέρει. Ένα «γλυκό» αρτοσκεύασμα που αποτελεί ξεχωριστή απόλαυση στη ζωή μας, μια «πρόκληση» που δύσκολα μπορείς να αντισταθείς. Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο που όλο και περισσότερα κρουασαντερί «ανθίζουν» στην Αθήνα. Με αφορμή -λοιπόν – την Παγκόσμια Ημέρα του αγαπημένου μας αρτοσκευάσματος, πηγαίνουμε πίσω στον χρόνο και θυμόμαστε πώς φτάσαμε στο σήμερα.

4 διευθύνσεις για να αγοράσεις πραγματικό τσάι για τον χειμώνα

Το κρουασάν είναι σήμερα συνώνυμο με τη γαλλική αρτοποιία, όμως η ιστορία του ξεκινάει πολύ πριν γίνει το εμβληματικό γαλλικό πρωινό. Η προέλευσή του εντοπίζεται στην Αυστρία και πιο συγκεκριμένα στη Βιέννη, τον 17ο αιώνα. 

 

 

Οι ρίζες στην Αυστρία

Η ιστορία του κρουασάν συνδέεται με την πολιορκία της Βιέννης από την Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1683. Σύμφωνα με τον θρύλο, οι Αυστριακοί φουρνάρηδες, που εργάζονταν τις νυχτερινές ώρες, άκουγαν τον ήχο των Οθωμανών στρατιωτών που προσπαθούσαν να σκάψουν υπόγεια τούνελ κάτω από τα τείχη της πόλης. Ειδοποίησαν τον στρατό, η πόλη σώθηκε και, προς τιμήν της νίκης τους, δημιούργησαν ένα νέο αρτοσκεύασμα με σχήμα ημισελήνου, το οποίο συμβόλιζε το έμβλημα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Αυτό το γλύκισμα ονομάστηκε «kipferl», πρόγονος του σημερινού κρουασάν.

Όλο το διαδίκτυο έχει πάθει παράνοια με την Dubai chocolate

Η μετάβαση στη Γαλλία

Το «kipferl» έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές στη Βιέννη και ταξίδεψε στη Γαλλία μέσω της Μαρίας Αντουανέτας, της αυστριακής πριγκίπισσας που παντρεύτηκε τον Λουδοβίκο ΙΣΤ’ το 1770. Η Μαρία Αντουανέτα, νοσταλγώντας τις γεύσεις της πατρίδας της, εισήγαγε το kipferl στη γαλλική αυλή, όπου οι Γάλλοι αρτοποιοί το τελειοποίησαν, μετατρέποντάς το στο τραγανό, αφράτο και βουτυρένιο αρτοσκεύασμα που γνωρίζουμε σήμερα ως croissant (που σημαίνει "ημισέληνος" στα γαλλικά).

Η σύγχρονη μορφή του κρουασάν, η συνταγή που έκανε το κρουασάν τόσο διάσημο στη Γαλλία τελειοποιήθηκε τον 19ο αιώνα, με τη χρήση σφολιάτας και βούτυρου. Το 1920, το κρουασάν καθιερώθηκε ως το κλασικό γαλλικό πρωινό, ενώ από τότε εξελίχθηκε σε δεκάδες παραλλαγές, όπως τα γεμιστά με σοκολάτα, αμύγδαλα, μαρμελάδα ή ακόμα και με αλμυρά υλικά.

 

 

Η παγκόσμια εξάπλωση

Σήμερα, το κρουασάν είναι αγαπημένο σε όλο τον κόσμο. Φούρνοι, ζαχαροπλαστεία και καφετέριες το προσφέρουν σε αμέτρητες εκδοχές, ενώ αποτελεί βασικό κομμάτι της γαλλικής γαστρονομικής κουλτούρας. Αν και ξεκίνησε ως ένα σύμβολο νίκης στην Αυστρία, το κρουασάν έγινε παγκόσμιο σύμβολο απόλαυσης, παράδοσης και εκλεπτυσμένης αρτοποιίας. Σήμερα, το απολαμβάνουμε σε δεκάδες εκδοχές ενώ -τουλάχιστον- στην Ελλάδα το απολαμβάνουμε όλες τις ώρες και όχι μόνο το πρωινό.

 



©2016-2025 Ratpack.gr - All rights reserved