Xmas Files: Βρήκαμε τι είναι αυτό που χρειάζεσαι για να «απογειώσεις» τα γιορτινά τραπέζια

Είμαστε λίγο πριν τα Χριστούγεννα και τη «γραμμή τερματισμού» της φετινής χρονιάς, αλλά -όπως φαντάζεσαι- εδώ και μέρες έχουμε μπει για τα καλά σε γιορτινό mood. Και πώς να μην μπούμε όταν τα πάντα -από τα λαμπάκια και τα στολισμένα δέντρα μέχρι τις χαρούμενες μουσικές ακόμα και στο περίπτερο της γειτονιάς- «φωνάζουν» Χριστούγεννα; Και προφανώς όλα έχουν και χριστουγεννιάτικη γεύση, βλέπε (δηλαδή φάε) μελομακάρονα, δίπλες, κουραμπιέδες, πανετόνε και, σε λίγες μέρες, γαλοπούλα και βασιλόπιτα.

Και ξέρεις τι άλλο θα ξεκινήσει σε λίγες μέρες: Τα τραπέζια με τους φίλους, την οικογένεια, ακόμα και τα πεθερικά (άβολο, αλλά συμβαίνουν και αυτά) και φυσικά οι προπόσεις για τη νέα χρονιά. Άρα, αυτό σημαίνει ότι τα τραπέζια (και τα στομάχια) μας θα γεμίσουν από λαχταριστά φαγητά και εμείς θα μπορούμε να απολαύσουμε χαλαρές και χαρούμενες στιγμές με τα αγαπημένα μας πρόσωπα (εντάξει, αν μιλάμε για τα πεθερικά θα φανεί αυτό).

Όσο για το πώς θα περάσουμε καλά, αυτό προφανώς εξαρτάται -δεν υπάρχει ένα textbook που το ακολουθούμε πιστά. Άλλοι από εμάς θέλουν απλά να κάθονται σε ένα καναπέ και να κουβεντιάζουν, άλλοι θέλουν να παίζουν επιτραπέζια ή οτιδήποτε. Όποια και αν είναι η περίπτωση, υπάρχει κάτι που είναι κοινό για όλους: Το ότι δεν μπορούμε να φανταστούμε τα χριστουγεννιάτικα τραπέζια -και γενικά δεν παίζει γιορτινό mood- χωρίς τσίπουρο. Όπου τσίπουρο, βάλε Δεκαράκι και συνέχισε να διαβάζεις γιατί όσα θα μοιραστούμε μαζί σου, σε αφορούν!

 oyzo

Τρεις επιλογές που δίνουν… μονοποικιλιακό και παραδοσιακό χαρακτήρα στα Χριστούγεννα

Όσο και αν αλλάζουν οι εποχές και τα δεδομένα (ως οφείλουν), υπάρχουν κάποια πράγματα που μένουν αναλλοίωτα. Στην περίπτωσή μας, αυτό που δεν αλλάζει είναι πως το Δεκαράκι δεν είναι απλά ένα τσίπουρο, αλλά είναι η «ψυχή» της ελληνικής παράδοσης σε κάθε γουλιά. Και αυτό, διότι η πολλαπλή επαναπόσταξη σε χειροποίητους, χάλκινους άμβυκες είναι τέχνη (και όχι απλή διαδικασία) που αναβαθμίζει τη γεύση, ενώ ο μονοποικιλιακός του χαρακτήρας «απογειώνει» τα μοναδικά αρώματα κάθε ποικιλίας.

Τα Χριστούγεννα που τα τραπέζια θα είναι αρκετά και οι αφορμές για χαλαρές στιγμές στο σπίτι ακόμα περισσότερες, το Δεκαράκι μάς λύνει τα χέρια όταν αναρωτιόμαστε «και τώρα τι πίνουμε;». Το εκρηκτικό και αρωματικό Δεκαράκι Μοσχάτο ταιριάζει τέλεια με πίτες, λουκάνικα, απάκι και γενικά πικάντικους μεζέδες, αλλά και τα αγαπημένα μας ψητά (ναι, ακόμη και με τη χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα). Το κομψό και ανάλαφρο Δεκαράκι Μαλαγουζιά είναι τέλειο συνοδευτικό σε πιάτα με ψάρια, θαλασσινά και καπνιστές λιχουδιές. Τέλος, το φρουτώδες και ντελικάτο Δεκαράκι Ροδίτης (Αλεπού) είναι ιδανικό για σαλάτες, τηγανητά θαλασσινά, όπως και παραδοσιακές μαρινάδες.

 

oyzo1

 

Με το Δεκαράκι να έχει κεντρική θέση στα τραπέζια μας, κάθε γουλιά του μετατρέπει ακόμα και ένα απλό τραπέζι σε μια γιορτή γεμάτη αυθεντικότητα και ποιότητα. Αυτά τα Χριστούγεννα, λοιπόν, είναι η καλύτερη ευκαιρία για να απολαύσουμε μοναδικές στιγμές που μετράνε πραγματικά. Τι χρειαζόμαστε; Ένα ποτήρι Δεκαράκι, διαφορετικές και γιορτινές γεύσεις, χαμόγελα και πειράγματα με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Καλές γιορτές, είπαμε;

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved