Πώς θα ταιριάξεις περίφημα τις πιο διάσημες σάλτσες με τα ζυμαρικά τους

Συνδυάζεις πουτανέσκα με τι; Ένα mini guide για τους πιο απολαυστικούς συνδυασμούς. 

Τα ζυμαρικά έχουν μια ξεχωριστή θέση σε αυτό τον κόσμο, έχουν φανατικό κοινό, τεράστιο impact και για αυτό έχουν και τη δική τους Παγκόσμια Ημέρα. Τα ζυμαρικά αποτελούν ένα από τα πιο αγαπημένα και παραδοσιακά πιάτα της ιταλικής κουζίνας και αυτό δεν είναι σίγουρα καινούργιο, χωρίς όμως τη σάλτσα τους και την παρμεζάνα τους δεν πάνε πολύ μακριά. Η επιλογή της σωστής σάλτσας είναι καθοριστική για την επιτυχία του πιάτου και αυτό γιατί κάθε είδος σάλτσας ταιριάζει με συγκεκριμένα είδη ζυμαρικών, αναδεικνύοντας τα αρώματα και τις υφές τους.

Ας δούμε μερικές από τις πιο δημοφιλείς σάλτσες και με ποια ζυμαρικά ταιριάζουν καλύτερα. Κοινώς, ας φτιάξουμε το ιδανικό ζευγάρι. Και πράγματι τόσο για τα ζυμαρικά, όσο για τις σάλτσες έχει σημασία να κάνεις καλό συνδυασμό για να πετύχεις το τέλειο αποτέλεσμα.

Τι μπορούν να σε διδάξουν οι Ιταλοί για τα ζυμαρικά

1. Σάλτσα Μαρινάρα (Marinara)

Η μαρινάρα είναι μία από τις πιο κλασικές και απλές σάλτσες, όμως είναι εξαιρετικά σημαντική. Φτιάχνεται με ντομάτες, σκόρδο, κρεμμύδι, βασιλικό και ελαιόλαδο. Είναι ελαφριά και αρωματική, καθιστώντας την ιδανική επιλογή για πιο λεπτά ζυμαρικά, όπως τα σπαγγέτι και τα λιγκουίνι. Μπορεί επίσης να συνοδεύσει ζυμαρικά με θαλασσινά, προσθέτοντας φρεσκάδα και επιπλέον ένταση στη γεύση.

2. Μπολονέζ (Bolognese)

Η σάλτσα μπολονέζ είναι μια πλούσια κρεατόσουπα με βάση τον κιμά, ντομάτες, καρότα, σέλινο και κρεμμύδια. Χρειάζεται περισσότερο χρόνο μαγειρέματος για να «δέσει» και συνήθως σερβίρεται με πιο φαρδιά ζυμαρικά όπως ταλιατέλες ή παπαρδέλες, που μπορούν να «κρατήσουν» τη σάλτσα και να απορροφήσουν τη γεύση.

 

 

3. Αλφρέντο (Alfredo)

Η σάλτσα Αλφρέντο είναι κρεμώδης και πλούσια φτιαγμένη με βούτυρο, κρέμα γάλακτος και παρμεζάνα. Είναι ιδανική για ζυμαρικά όπως τα φετουτσίνι (fettuccine), καθώς τα πλατιά αυτά ζυμαρικά συγκρατούν τη σάλτσα και απορροφούν την κρεμώδη υφή της, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη γευστική εμπειρία.

Tι σημαίνει η λέξη pesto; Και πώς να ετοιμάσεις pesto Genovese στο σπίτι;

4. Πέστο (Pesto)

Πρόκειται για μια αρωματική σάλτσα με βάση το βασιλικό, το σκόρδο, τα κουκουνάρια και το ελαιόλαδο. Συνοδεύει εξαιρετικά ζυμαρικά όπως τα λιγκουίνι, καθώς η λεπτή τους δομή επιτρέπει στη σάλτσα να τα καλύπτει χωρίς να τα βαρύνει. Μπορεί επίσης να συνδυαστεί με πένες, καθώς η πέστο γεμίζει ομοιόμορφα τις ραβδώσεις του ζυμαρικού.

5. Καρμπονάρα (Carbonara)

Η καρμπονάρα είναι μια κρεμώδης σάλτσα που φτιάχνεται με αυγά, πεκορίνο, γκουαντσιάλε και μαύρο πιπέρι. Ταιριάζει απόλυτα με σπαγγέτι ή ριγκατόνι, καθώς η σάλτσα «αγκαλιάζει» τα μακριά ζυμαρικά, επιτρέποντας στις γεύσεις των αυγών και των τυριών να ενσωματωθούν τέλεια.

 

 

6. Αγιολιόλιο (Aglio e Olio)

Πρόκειται για μια πολύ απλή σάλτσα με σκόρδο και ελαιόλαδο, συχνά εμπλουτισμένη με καυτερές πιπεριές για μια επιπλέον πικάντικη πινελιά. Ταιριάζει τέλεια με σπαγγέτι.

7. Αραμπιάτα (Arrabbiata)

Η αραμπιάτα είναι μια πικάντικη σάλτσα ντομάτας με σκόρδο και κόκκινες πιπεριές. Το όνομά της σημαίνει «θυμωμένη», εξαιτίας της έντονης γεύσης της. Συχνά συνδυάζεται με ριγκατόνι ή πένες, καθώς οι ραβδώσεις τους συγκρατούν καλύτερα τη σάλτσα και τη «φλογερή» της γεύση.

8. Πουτανέσκα (Puttanesca)

Η πουτανέσκα είναι μια αλμυρή και πικάντικη σάλτσα, που φτιάχνεται με ντομάτες, ελιές, κάπαρη, αντσούγιες και σκόρδο. Ταιριάζει εξαιρετικά με σπαγγέτι, καθώς η έντονη γεύση της «δένει» τέλεια με τη λεπτή δομή του ζυμαρικού.

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved