Καγιανάς: To πιο νοσταλγικό πιάτο των παιδικών μας χρόνων

Αβγά, ντομάτες, φέτα και μυρωδικά δένονται αρμονικά και δίνουν το τέλειο αποτέλεσμα.

Ο καγιανάς ή στραπατσάδα είναι ένα από τα πιο νόστιμα, παραδοσιακά ελληνικά πιάτα, που φτιάχνεται με τα πιο απλά υλικά δηλαδή σάλτσα ντομάτας, φέτα, αβγά και πιπεριά. Μοιάζει με την ομελέτα, αλλά η ντομάτα και η φέτα του δίνουν αυτή τη χαρακτηριστική γεύση που τον έχει κάνει να έχει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας.

Ο καγιανάς είναι ουσιαστικά αβγά μαγειρεμένα με ντομάτα και πρόκειται για ένα πιάτο που συχνά σερβιριζόταν ως γρήγορο γεύμα από τις γιαγιάδες μας ή ως κολατσιό για τους ανθρώπους που έκαναν αγροτική εργασία. Η ντομάτα, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, δίνει μια γλυκιά και ζουμερή γεύση που συνδυάζεται αρμονικά με την πρωτεΐνη των αυγών. Φυσικά, η φέτα δίνει μια αλμυρή, πλούσια νότα, ενώ μπορούν να υπάρξουν δεκάδες παραλλαγές για το συγκεκριμένο πιάτο. Για παράδειγμα, μία συχνή προσθήκη είναι τα λουκάνικα.

Τι γνώμη έχεις για το Cheese burger με αβγό;

Τι κάνει τον καγιανά τόσο ξεχωριστό;

Πιστεύω η απλότητα της γεύσης του είναι ο λόγος το κάνει τόσο νόστιμο και άρα τόσο ξεχωριστό. Ο καγιανάς είναι από τα πιο απλά φαγητά που μπορεί να φτιάξει κανείς, αλλά μπορεί να προσαρμοστεί με βάση τα υλικά που υπάρχουν στο σπίτι. Κάθε περιοχή της Ελλάδας έχει τη δική της εκδοχή με τη χρήση τοπικών προϊόντων, όπως λουκάνικο, πιπεριές ή ακόμα και μανιτάρια.

Η φρεσκάδα και η εποχικότητα. Ειδικά το καλοκαίρι, που οι ντομάτες είναι στην εποχή τους και πιο ζουμερές, ο καγιανάς γίνεται μοναδικά νόστιμος. Η φρεσκάδα των συστατικών είναι το κλειδί για έναν σούπερ καγιανά. Επίσης, είναι πλούσιος σε πρωτεΐνες από τα αβγά και σε αντιοξειδωτικά από τις ντομάτες, ενώ η προσθήκη φέτας ή άλλων συστατικών προσθέτει ακόμα περισσότερα θρεπτικά στοιχεία.

 

 

Η μεξικάνικη συνταγή που απογειώνει τις πατάτες με αβγά

Και το σημαντικότερο;

Ο καγιανάς είναι συνδεδεμένος με παιδικές αναμνήσεις, καθώς ήταν ένα γρήγορο και εύκολο φαγητό που μαγείρευαν οι μητέρες και οι γιαγιάδες μας. Είναι ένα πιάτο που μεταφέρει τη γεύση και την παράδοση της ελληνικής κουζίνας από γενιά σε γενιά. Είναι εκείνο το φαγητό που χαρακτηρίζουν τα καλοκαίρια στο χωριό και τις οικογενειακές στιγμές γύρω από το τραπέζι. Εόσης, είναι το τέλειο παράδειγμα του πώς μερικά βασικά υλικά μπορούν να δημιουργήσουν ένα εξαιρετικό γεύμα, είτε τον σερβίρεις ως γρήγορο πρωινό είτε ως κύριο γεύμα, ο καγιανάς παραμένει ένα από τα πιο αγαπημένα και χαρακτηριστικά πιάτα της ελληνικής κουζίνας.

Υλικά για έναν κλασικό καγιανά:

4 αβγά
2 μεγάλες ώριμες ντομάτες, τριμμένες
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
100 γρ. φέτα 
Αλάτι και πιπέρι, κατά προτίμηση
Ρίγανη ή θυμάρι (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

Ετοιμάσε τη ντομάτα

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, ζεσταίνεις το ελαιόλαδο και προσθέτεις την τριμμένη ντομάτα. Άφησε την ντομάτα να σιγοβράσει για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να μειωθούν τα υγρά και να συμπυκνωθεί η γεύση της. Μπορείς να προσθέσεις και λίγο αλάτι και πιπέρι για επιπλέον γεύση.

Προσθέτεις τα αβγά

Χτύπησε ελαφρώς τα αβγά σε ένα μπολ και ρίξ'τα στη σάλτσα ντομάτας. Ανεκάτεψε τα απαλά για να μην «σπάσουν» εντελώς τα αυγά, αλλά να δημιουργηθούν μαλακούς σβώλους καθώς μαγειρεύονται με τη ντομάτα.

Πρόσθεσε φέτα και μυρωδικά

Αν επιθυμείς, βάλε λίγη φέτα πάνω στον καγιανά όσο μαγειρεύεται, και ανακατευείς. Η φέτα θα λιώσει ελαφρώς και θα δώσει μια πλούσια, αλμυρή νότα στο πιάτο. Μπορείς επίσης να προσθέσεις μυρωδικά όπως ρίγανη ή θυμάρι για να εμπλουτίσεις τη γεύση.

Σερβίρισμα

Σερβίρεις τον καγιανά ζεστό, με φρέσκο ψωμί για να βουτήξεις στη σάλτσα ντομάτας και τα αυγά. Μπορεί να συνοδευτεί με ελιές, φρέσκια σαλάτα ή ακόμα και λίγο κρασί για ένα απλό αλλά πλούσιο γεύμα.

 

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved