Η ιταλική κουζίνα είναι συνώνυμη με την ιταλική κουλτούρα και αυτό είναι κάτι που φαίνεται στις μικρές λεπτομέρειες. Και φυσικά για κάτι που ξεχωρίζει η γειτονική χώρα είναι η γαστρονομία, αλλά και η συμπεριφορά των κατοίκων της. Οι «γείτονες» έχουν κουλτούρα και αυτό φαίνεται ακόμη και στα μικρά πράγματα της καθημερινότητας. Ο Fabio Parasecoli, καθηγητής του Τμήματος Διατροφής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, στο βιβλίο του «Gastronativism» (2022) εξετάζει την εμμονή των Ιταλών με τους κανόνες του φαγητού, η οποία συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με την ταυτότητα. Και μπορεί πολλά να έχουν αλλάξει, όμως υπάρχουν πραγματικές σταθερές τις οποίες θα βρεις από κάτω, αλλά και θα μάθεις πώς να τρως σαν Ιταλός. Επίσης, είναι χρήσιμο για να δεις τι μπορείς να προσέξεις στο επόμενο ταξίδι σου στην όμορφη χώρα.
Νάπολη: Ο προορισμός με το καλύτερο φαγητό στον κόσμο
Δεν έχει καπουτσίνο μετά τις 11 π.μ.
Ναι, μπορείς να παραγγείλεις έναν καπουτσίνο μετά το μεσημεριανό γεύμα ή το δείπνο ωστόσο θα σε σερβίρουν με μια αμφισβήτηση. Έχει να κάνει με το ότι το γάλα είναι πραγματικά δύσκολο να χωνευτεί ακόμα και κατά τις πρωινές ώρες. Ο καπουτσίνο είναι ουσιαστικά ζεστό γάλα με μια δόση εσπρέσο. Είναι ιδανικός μετά από ένα χορταστικό πρώτο γεύμα της ημέρας, αλλά μετά από ένα μεγάλο γεύμα, ένα ποτήρι ζεστό γάλα δημιουργεί προβλήματα. Για να αποφύγεις τον στομαχόπονο, πιες τον καπουτσίνο σου το πρωί.
Το πρωινό είναι πάντα γλυκό, όχι αλμυρό
Αν δεν βρίσκεσαι σε ξενοδοχείο που να σερβίρει πρωινό αμερικανικού τύπου, μην περιμένεις μπέικον και αυγά. Ιστορικά, η Ιταλία ήταν πολύ αγροτική και πολύ φτωχή. Οι άνθρωποι κατανάλωναν υπολείμματα για πρωινό και αυτό ήταν συνήθως λίγο σκληρό ψωμί μουσκεμένο στο πρωινό γάλα. Το κρέας ήταν μια σπάνια πολυτέλεια για τους αγρότες. Μπορείς να παρακολουθήσεις την εξέλιξη του πρωινού καθώς γινόντουσαν πιο πλούσιοι. Υπάρχουν τα κορνέτι (κρουασάν), και μαρμελάδες, ωστόσο, δεν υπάρχει πρωτεΐνη το πρωί.
Στο Σαν Σίρο νιώθεις το ρίγος να σε διαπερνά
Ώρες του μεσημεριανού και του δείπνου
Εάν κάθεσαι για μεσημεριανό γεύμα σε ένα ιταλικό εστιατόριο στις 11:30 π.μ. ή για δείπνο στις 6:30 μ.μ. σίγουρα δεν θα υπάρχουν Ιταλοί στα τραπέζια εκεί κοντά. Στην Ιταλία, το μεσημεριανό γεύμα ξεκινά στη 13:00, ενώ το δείπνο στις 19:30 μ.μ. ή πολύ αργότερα. Αυτό έχει να κάνει πολύ με το ότι η Ιταλία είναι μια νότια χώρα. Δεν δούλευες το πιο ζεστό μέρος της ημέρας και θα επέστρεφες σπίτι για μεσημεριανό γεύμα μετά από μια πλήρη πρωινή δουλειά, θα ξεκουραζόσουν, θα επέστρεφες στη δουλειά (αργά το απόγευμα) για άλλες τέσσερις ώρες ή μέχρι τις 7 ή 7:30 περίπου.
Για το ψωμί
Το ψωμί συνοδεύει ένα κυρίως πιάτο που περιλαμβάνει κρέας και δεν βυθίζεται σε λάδι ούτε τρώγεται εκ των προτέρων, καθώς είναι πολύ χορταστικό. Το ψωμί προορίζεται για να συνοδεύει πιάτα χωρίς άμυλο, όπως κρέατα ή αλλαντικά, ή για να μετακινεί το φαγητό σε ένα πιρούνι και να τρώει χυμούς.
Όχι ξεχωριστούς λογαριασμούς
Υπάρχουν δύο πράγματα που οι Ιταλοί μισούν να κάνουν: Να επιβάλλονται στους άλλους και να δείχνουν φτηνοί. Ζητώντας ξεχωριστούς λογαριασμούς, προσδιορίζοντας ποιος έφαγε και ήπιε δείχνει μια «φτήνια». Είναι μια χώρα που είχε μια αριστοκρατία. Προσπάθησε να πληρώσετε με μετρητά ή με μία κάρτα και, στη συνέχεια, τακτοποιήστε τα μεταξύ σας.
Το sharing δεν εκτιμάται
Πέρα από το ότι φαίνεσαι τσιγκούνης, το να μοιράζεσαι οτιδήποτε άλλο εκτός από ένα ορεκτικό (antipasto) ή ένα επιδόρπιο είναι κάτι που δεν συνηθίζεται από πολιτισμική άποψη. Το να μοιράζεσαι ένα κομμάτι από το φαγητό σου είναι μια χαρά, στην Ιταλία ωστόοσο παραγγέλνεις κάτι επειδή θέλεις να το φας όλο μόνος σου.
Προπόσεις
Είναι κάτι πολύ περισσότερο από το τσουγκρίσματα των ποτηριών. Πρέπει να έχετε άμεση οπτική επαφή με κάθε άτομο στο πάρτι σας καθώς κάνετε προπόσεις και ποτέ δεν τσουγγρίζετε με νερό ή άδειο ποτήρι.