Το ουζάκι είναι αυτό που έρχεται στο τραπέζι με τα θαλασσινά, είναι το πιο εμβληματικό ποτό της χώρας μας, γνωστό για το χαρακτηριστικό του άρωμα και τη μοναδική του γεύση. Με βαθιές ρίζες στην ελληνική παράδοση και στην κουλτούρα, το ούζο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της κοινωνικής και γαστρονομικής ζωής της χώρας μας. Δεν λείπει από κανένα νοικοκυριό και αυτό είναι δείγμα για το ότι είναι παντού στην καθημερινότητά μας. Πόσες ελληνικές συνταγές δεν χρειάζονται λίγο ουζάκι; Ένα μεζεδάκι το απόγευμα δεν θέλει ένα ουζάκι; Σκέτο ή με λεμονάδα;
Γιατί το ούζο γίνεται λευκό όταν το γεμίζεις με νερό;
Το ούζο είναι το ελληνικό καλοκαίρι σε ένα απόσταγμα.
Είναι μέρος του πολιτισμού μας, είναι μέρος της φιλοσοφίας, μέρος του τρόπου που σκεφτόμαστε, ένα στοιχείο για να μας συνδέει με όλα τα άτομα που κάθονται γύρω από ένα τραπέζι. Το ούζο έχει ευχάριστο άρωμα, ασπρίζει, δροσίζει και ευφραίνει.
Ιστορία του ούζου
Η ιστορία του ούζου είναι στενά συνδεδεμένη με την παράδοση της απόσταξης στη χώρα μας. Αν και η ακριβής προέλευσή του δεν είναι σαφής, πιστεύεται ότι το ούζο όπως το γνωρίζουμε σήμερα άρχισε να παράγεται τον 19ο αιώνα. Οι πρώτοι παραγωγοί του ούζου ήταν μοναχοί και αγρότες που χρησιμοποίησαν ντόπια βότανα και αρωματικά φυτά για να δημιουργήσουν ένα ποτό που θα συνοδεύει τα γεύματά τους.
Το ούζο παρασκευάζεται κυρίως από απόσταξη οινοπνεύματος, στο οποίο προστίθεται γλυκάνισος και άλλα αρωματικά φυτά όπως μάραθος, κορίανδρος, και κανέλα. Η διαδικασία της απόσταξης είναι κρίσιμη για την ανάπτυξη των μοναδικών χαρακτηριστικών του ούζου, με πολλές οικογένειες να έχουν τα δικά τους μυστικά για την τέλεια συνταγή.
Όσον αφορά την ιστορία του, τις αρχές του πρέπει να τις αναζητήσουμε στην Αίγυπτο, απ’ όπου η απόσταξη πέρασε στην Ελλάδα. Αρχικός προορισμός η κατανάλωση στον ελληνικό χώρο, που τότε περιλάμβανε και τη Μικρά Ασία. Οι εμπορικές δάφνες ήρθαν στη συνέχεια.
Ο δεκάλογος της εορταστικής ουζοποσίας!
Το ούζο στην ελληνική κουλτούρα
Στην Ελλάδα, το ούζο δεν είναι απλώς ένα ποτό είναι μια εμπειρία, συνήθως συνοδεύεται από διάφορους μεζέδες, όπως ελιές, τυριά, και θαλασσινά. Η κατανάλωση του συνδέεται με τις προσωπικές μας στιγμές και τις συζητήσεις.
Παρά το γεγονός ότι το ούζο παράγεται σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, κάθε περιοχή δίνει τη δική της ιδιαίτερη πινελιά στη γεύση του ποτού. Για παράδειγμα, το ούζο της Λέσβου είναι γνωστό για την ισχυρή γεύση του γλυκάνισου, ενώ το ούζο της Μακεδονίας μπορεί να είναι ελαφρύτερο και πιο αρωματικό.
Το ούζο είναι κάτι περισσότερο από ένα ποτό – είναι μια γευστική περιπέτεια που συνδυάζει την παράδοση με την απόλαυση. Είτε το απολαμβάνεις σε μια ταβέρνα δίπλα στη θάλασσα είτε σε ένα ζεστό οικογενειακό τραπέζι, το ούζο παραμένει ένα από τα πιο αγαπημένα σύμβολα της ελληνικής φιλοξενίας και κουλτούρας.
Σημαντικό σε αυτό είναι ότι η λέξη ούζο είναι μια λέξη που δεν μεταφράζεται.
Το ούζο μας είναι ένα αλκοολούχο ποτό με γλυκάνισο που παράγεται παραδοσιακά και αποκλειστικά στην Ελλάδα. Ιδιαίτερα μετά την κατοχύρωση της αποκλειστικής παραγωγής ούζου στην χώρα μας, το παραδοσιακό μας ποτό προσφέρει δυνατότητες μεγάλης επιτυχίας στην διεθνή αγορά.