Tι σημαίνει η λέξη pesto; Και πώς να ετοιμάσεις pesto Genovese στο σπίτι;

Η πιο νόστιμη σάλτσα, γλιστράει στα μακαρόνια ενώ είναι πασπαλισμένη με παρμαζένα.

 

Είναι εκείνη η πράσινη σάλτσα, που έχει κερδίσει τις καρδιές εκατομμύρια ανθρώπων από όλον τον κόσμο. Είναι εκείνη η σάλτσα που είναι το απόλυτο ταίρι της παρμεζάνας και που χειμώνα-καλοκαίρι είναι τακτικά στο πιάτο μας. Η πέστο Genovese, συχνά γνωστή απλά ως πέστο, είναι μια παραδοσιακή ιταλική σάλτσα που προέρχεται από τη Γένοβα στην περιοχή της Λιγουρίας της Ιταλίας. Συνήθως χρησιμοποιείται για να συνοδεύσει ζυμαρικά, αλλά μπορεί επίσης να βελτιώσει μια ποικιλία άλλων πιάτων, από σάντουιτς μέχρι ψητά κρέατα.

Η υπεροχή της μακαρονάδας βρίσκεται στο pesto

Η ιστορία της Pesto Genovese

Η λέξη «pesto» προέρχεται από την ιταλική λέξη «pestare» που σημαίνει σφυροκοπώ ή συνθλίβω, αναφερόμενη στην αρχική μέθοδος παρασκευής της σάλτσας με γουδί και γουδοχέρι. Μπορεί η ακριβής προέλευση της να είναι κάπως ασαφής, ωστόσο αποτελεί βασικό στοιχείο στην κουζίνα της Λιγουρίας για αιώνες.

Η πρώτη γραπτή συνταγή χρονολογείται γύρω στον 19ο αιώνα, αλλά η παράδοση της παρασκευής της πέστο πιθανότατα πηγαίνει πολύ πίσω. Αποτελείται από μερικά απλά, υψηλής ποιότητας συστατικά:

Βασιλικός: Τα φρέσκα φύλλα βασιλικού είναι η καρδιά της πέστο.

Σκόρδο: Προσθέτει μια στιβαρή, πικάντικη νότα.

Κουκουνάρια: Συνεισφέρουν σε μια λεπτή γεύση με ξηρούς καρπούς και κρεμώδη υφή.

Τυρί παρμεζάνα: Το τριμμένο Parmigiano-Reggiano προσθέτει αλμυρότητα.

Τυρί Πεκορίνο: Μια άλλη στρώση με γεύση τυριού, αυτή τη φορά πιο πικάντικη.

Ελαιόλαδο: Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ενώνει τα συστατικά, χαρίζοντας πλούτο και απαλότητα.

Αλάτι: Ενισχύει όλες τις γεύσεις.

Μια ωδή στην comfort παρηγοριά της ετοιματζίδικης πέστο βασιλικού

 


Πώς να φτιάξεις πέστο Genovese στο σπίτι:

Συστατικά:
2 φλιτζάνια φρέσκα φύλλα βασιλικού
2 σκελίδες σκόρδο
1 /4 φλιτζάνι κουκουνάρι
1/2 φλιτζάνι φρεσκοτριμμένο τυρί παρμεζάνα
1/4 φλιτζάνι φρεσκοτριμμένο τυρί πεκορίνο
1/2 φλιτζάνι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
Αλάτι για γεύση

Εκτέλεση:

Πλένεις καλά τα φύλλα βασιλικού και τα στεγνώνεις. Στη συνέχεια καθαρίζεις τις σκελίδες σκόρδου. Αν θέλεις να ακολουθήσεις την παραδοσιακή μέθοδο, παίρνεις ένα γουδί και το γουδοχέρι.

Σε ένα γουδί, θρυμματίζεις το σκόρδο με το αλάτι μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτεις το κουκουνάρι και συνεχίζεις το χτύπημα μέχρι να γίνει κρέμα. Προσθέτεις τα φύλλα βασιλικού σε μικρές δόσεις, χτυπώντας και τρίβοντας με κυκλικές κινήσεις μέχρι το μείγμα είναι λείο και ζωηρό πράσινο. Ανακατεύεις τα τριμμένα τυριά και ρίχνεις σιγά-σιγά το ελαιόλαδο ενώ ανακατεύεις μέχρι να πετύχεις μια λεία, ομοιογενή πάστα.

Εναλλακτικά, χρησιμοποιώντας το multi μπορείς να βάλεις τα φύλλα βασιλικού, το σκόρδο και το κουκουνάρι μέχρι να γίνει ένα λείο μείγμα. Προσθέτεις τα τριμμένα τυριά και χτυπάς δυνατά μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα. Προσθέτεις σιγά-σιγά το ελαιόλαδο σε σταθερή ροή μέχρι να γίνει λείο. Και τέλος αλατίζεις.

Σερβίρισμα:

Για να σερβίρεις τη σάλτσα, μαγειρεύεις τα ζυμαρικά σου al dente, κρατώντας λίγο από το νερό μαγειρέματος. Ανακατεύεις την πέστο με μια-δυο κουταλιές της σούπας νερό για τα ζυμαρικά που έχεις κρατήσει. Προσθέτεις τα ζυμαρικά στη πέστο και ανακατεύεις καλά.

Φύλαξη:

Βάζεις τη πέστο που έχει απομείνει σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο για έως και μια εβδομάδα. Μπορείς να ρίξεις ένα λεπτό στρώμα ελαιόλαδου πάνω από την πέστο πριν τη βάλεις σε δοχείο, μπορεί επίσης να καταψυχθεί για μεγαλύτερη αποθήκευση.

 

 

Πώς αλλιώς να χρησιμοποιήσεις την πέστο;

Μπορεί να απλωθεί σε σάντουιτς, να απλωθεί σε ψητά λαχανικά ή κρέατα και να χρησιμοποιηθεί ως ντιπ ή άλειμμα. Η λαμπερή, ποώδη γεύση του μπορεί να αναδείξει πολλά πιάτα, καθιστώντας το μια ευέλικτη προσθήκη σε κάθε κουζίνα.

Να θυμάσαι ότι η συγκεκριμένη σάλτσα είναι η απόδειξη της ομορφιάς των απλών, υψηλής ποιότητας συστατικών σε συνδυασμό με φροντίδα και παράδοση. Είτε γίνεται με γουδί και γουδοχέρι είτε με multi, οι ζωηρές γεύσεις και οι φρέσκες, αρωματικές του ιδιότητες το καθιστούν ένα διαχρονικό παρασκεύασμα για την ιταλική κουζίνα.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved