Τρία βασικά tips που πρέπει να θυμάσαι όταν ψήνεις μπριζόλες

Δεν είναι ότι δεν ξέρεις να ψήνεις, αλλά μπορείς πάντα να τις κάνεις πιο νόστιμες.

Θες να απογειώσεις το ψήσιμο της μπριζόλας; Δώσε έμφαση στα τρία παρακάτω tips.

 

 

Η αξία στο seasoning

Το seasoning για την μπριζόλα πρέπει να είναι απλό. Αρχικά, αλείψε τη μπριζόλα με λάδι. Στη συνέχεια, αλατοπιπερώστε όλη την επιφάνεια της μπριζόλας με άφθονο αλάτι. Το να αλατίζεις γενναιόδωρα τη μπριζόλα είναι η διαφορά μεταξύ μιας μπριζόλας εστιατορίου και μιας σπιτικής μπριζόλας. Το αλάτι όχι μόνο ενισχύει τις κρεατικές γεύσεις της, αλλά μαλακώνει το κρέας και βοηθά στη δημιουργία μιας καραμελωμένης εξωτερικής κρούστας. Η μπριζόλα θα ψηθεί καλύτερα νωρίτερα, ενώ έχει φτάσει πρώτα σε θερμοκρασία δωματίου και όχι κατευθείαν από το ψυγείο σου. Μόλις καρυκευτεί, θα σχηματιστούν μικρές χάντρες υγρασίας στην επιφάνεια της μπριζόλας και το αλάτι θα διαλυθεί στο κρέας. Αυτό μαλακώνει τις μυϊκές ίνες και τα αποτελέσματα είναι θεαματικά: νόστιμο και τρυφερό κρέας κάθε φορά.

Ζώνες άμεσου και έμμεσου ψησίματος

Είτε χρησιμοποιείς ψησταριά με αέριο, είτε με κάρβουνο, είτε ακόμα και ξυλόφουρνο, είναι σημαντικό να ρυθμίσεις το ψήσιμο με άμεση και έμμεση θερμότητα, γνωστή και ως ζεστές και κρύες ζώνες. Άμεση θερμότητα σημαίνει το ψήσιμο του κρέατος σε δυνατή φωτιά, ενώ η έμμεση θερμότητα αναφέρεται στο αργό ψήσιμο του κρέατος δίπλα στην πηγή της θερμότητας. Η άμεση υψηλή θερμότητα είναι αυτό που δημιουργεί αυτό το όμορφο τραγανό εξωτερικό και, στη συνέχεια, η έμμεση θερμότητα τελειώνει το εσωτερικό με χαμηλότερη ταχύτητα χωρίς να καίει το εξωτερικό.

Λάβε υπόψη σου ότι οι πιο λεπτές μπριζόλες μπορεί να χρειάζονται μόνο άμεση υψηλή θερμότητα, καθώς η θερμοκρασία της μπριζόλας στη σχάρα θα αυξηθεί στο επιθυμητό πολύ πιο γρήγορα από μια πιο χοντρή μπριζόλα. Προτιμούμε πάντα να χρησιμοποιούμε φωτιά, η οποία δίνει στη μπριζόλα πρόσθετη γεύση όταν μιλάμε για κάρβουνα, αλλά αν μαγειρεύεις μπριζόλα σε τηγάνι, φροντίστε να χρησιμοποιήσεις ένα βαρύ τύπου μαντέμι και να το προθερμάνεις για λίγα λεπτά. Μόλις φτάσει σε υψηλή θερμοκρασία, είναι έτοιμο να ψήσεις τη μπριζόλα σου.

Μην φοβάσαι να την γυρίσεις

Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, θα επιτύχεις στην πραγματικότητα μια πιο ομοιόμορφη μαγειρεμένη μπριζόλα αν την μετακινείς συχνά στη σχάρα. Εάν η μπριζόλα αφεθεί να ψηθεί από τη μία πλευρά για πολύ ώρα, αυτή η πλευρά μπορεί να ψηθεί πολύ γρήγορα. Οι μπριζόλες πρέπει να ‘‘τσιτσιρίζουν’’ αμέσως μόλις αγγίξουν τη σχάρα και στη συνέχεια θα δεις ότι σηκώνονται εύκολα. Εάν παλεύεις να γυρίσεις το κρέας, η μπριζόλα δεν είναι ακόμα έτοιμη.

Στη συνέχεια μετακίνησε τη μπριζόλα σε ένα πιο δροσερό σημείο στη σχάρα μόλις αποκτήσουν το εξωτερικό χρώμα που θέλεις – αναλόγως πάντα και το επιθυμητό ψήσιμο.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved