Πότε και πώς δημιουργήθηκε το zombie;

Ο βασιλιάς των tiki κοκτέιλ.

Μπορεί να διανύουμε την εποχή του, όμως πλέον δεν είναι λίγοι εκείνοι που το αναζητούν και τον χειμώνα. Έχει τους δικούς του φανατικούς οπαδούς, ενώ η αλκοολική του βάση δεν σου αφήνει περιθώρια για πολλές παραγγελίες. Όπως και να 'χει, τόσο η γεύση του, όσο και η εμφάνισή του το κατατάσσουν ως τον βασιλιά των tiki κοκτέιλ. Εδώ, η παρασκευή θέλει παραπάνω δουλειά, δεν μιλάμε για μια απλή paloma. Ωστόσο, το αποτέλεσμα αξίζει τον κόπο, καθώς ανάμεσα στα άλλα διακρίνεται από πολύπλοκα αρώματα. Πάμε να δούμε,ποια είναι ιστορία του zombie.

Spicy Margarita: Ένα twist που δεν αλλοιώνει τον χαρακτήρα κλασικού κοκτέιλ

90 χρόνια πριν

Εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1934. Ένας από τους μεγαλύτερους καινοτόμους στα spirits εκείνη την εποχή ήταν ο Ernest Raymond Beaumont-Gannt, ευρέως γνωστός ως Donn Beach. Με προνοητικότητα, άνοιξε το Don The Beachcomber Bar and Restaurant που υπήρξε το πρώτο Tiki μέρος στον κόσμο. Κάπως έτσι ξεκίνησε αυτή την τροπική φιλοσοφία, που βέβαια τότε ήταν κάτι πολύ ξένο. Πώς μπορεί κάποιος να κάνει τους Αμερικανούς που πίνουν ουίσκι και είναι λάτρεις των martini να πιουν ρούμι;

Ψάχνοντας τους τρόπους, ήρθε η μοιραία μέρα στο Don The Beachcomber στο Λος Άντζελες, όπου ο μεγάλος δάσκαλος της tiki φιλοσοφίας ανακάτεψε ένα ισχυρό ποτό με ρούμι για έναν τακτικό πελάτη που θα πήγαινε ένα σύντομο επαγγελματικό ταξίδι. Όπως λέει η ιστορία, ήταν τόσο νόστιμο που ο άντρας ήπιε τρία από αυτά τα μυστηριώδη κοκτέιλ πριν φύγει για το αεροδρόμιο. Όταν αρκετές μέρες αργότερα πήγε ξανά στο μπαρ, ρώτησε τον Donn: «Τι ήταν αυτό το ποτό;» λέγοντας επίσης ότι ένιωθε σαν ζόμπι τις τελευταίες τρεις ημέρες. Και έτσι γεννήθηκε ο θρύλος του Zombie.

 

 

Με το ρούμι και το λικέρ ανακατεμένα με νόστιμους χυμούς φρούτων, έγινε το πιο αμφιλεγόμενο, το πιο πολυσυζητημένο και τελικά το πιο δημοφιλές κοκτέιλ εκείνης της περιόδου. Η επιχείρηση άνθισε καθώς οι πελάτες ήθελαν να δοκιμάσουν αυτό το διαβόητο κοκτέιλ. Ο Donn θέσπισε ένα αυστηρό όριο των δύο κοκτέιλ Zombie ανά πελάτη. 

French Martini: Ένα classic κοκτέιλ ιδανικό για καλοκαίρι

Για να κρατήσει τον ανταγωνισμό ο Donn δεν αποκάλυψε ποτέ την ακριβή συνταγή του αυθεντικού zombie του. Ανακάτεψε τα δικά του σιρόπια με μοναδικά συστατικά, έτσι ώστε ακόμη και οι δικοί του μπάρμαν να μην μπορούν να φτιάχνουν ακριβώς το ποτό. Έτσι, πολλές παραλλαγές του zombie δημιουργήθηκαν με τα χρόνια. Στη συνέχεια, το 1956, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης σε περιοδικό, ο Donn αποκάλυψε μια τροποποιημένη εκδοχή του ποτού του. Γενικά μέχρι και σήμερα θεωρείται ένα από τα πιο «βαριά» κοκτέιλ.

 

Πώς να το φτιάξεις 

Λοιπόν, θέλει δουλειά το συγκεκριμένο κοκτέιλ για να το φτιάξεις σπίτι και αρκετά υλικά. Πιστεύω, ότι μάλλον είναι καλύτερο να το απολαύσεις κάπου έξω από τα χέρια ενός bartender, όμως παρόλα αυτά από κάτω είναι η συνταγή. Προσοχή στις ποσότητες αλκοόλ και μην το παρακάνεις, δεν είναι για υπερκατανάλωση. Η παρακάτω εκδοχή είναι λίγο πιο ισορροπημένη.

 Υλικά:

25 ml μαύρο ρούμι
25 ml λευκό ρούμι
50 ml χυμό λάιμ
150 ml χυμός ανανά
πάγος
1 κουταλάκι του γλυκού γρεναδίνη

Για το γαρνίρισμα:
σφήνα πορτοκαλιού
κεράσια μαρασκίνο
κλωναράκι μέντας

Εκτέλεση:
Βάλε τα ρούμια και τους χυμούς φρούτων σε ένα σέικερ γεμάτο με πάγο και χτύπα δυνατά μέχρι το εξωτερικό του σέικερ να γίνει πολύ κρύο. Σούρωσε το μείγμα σε ένα ψηλό ποτήρι γεμάτο με πάγο και μετά ρίξε αργά τη γρεναδίνη και ανακάτεψε.

Για το γαρνίρισμα μπορείς να πάρεις μια οδοντογλυφίδα και να περάσεις τα κεράσια ή να γαρνίρεις με κλωναράκια μέντας και τη σφήνα πορτοκαλιού.

 

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved