5 βασικά πράγματα που πρέπει να ξέρεις για το κρασί αν είσαι αρχάριος

Ο κόσμος του κρασιού είναι γεμάτος ελιτισμό και σνομπισμό και αυτά τα tips θα σε βγάλουν από τη δύσκολη θέση.

Στις ημέρες μας, δεν υπάρχουν πολλοί που να μη γνωρίζουν ότι για να μάθεις το κρασί χρειάζεται χρόνος, διάβασμα και πολλές δοκιμές. Όπως και να ‘χει όλα έχουν μία αφετηρία και μπορούμε να ξεκινήσουμε από τώρα μαθαίνοντας κάποιες βασικές αρχές. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πως ακόμη και τα πιο απλά παίζουν ρόλο. Για παράδειγμα, ένα από αυτά είναι και το πώς φυλάσσουμε το κρασί. Ας τα πάρουμε ένα-ένα και είναι σίγουρο πως όλο και κάτι θα σου μείνει.

1. Δεν πρέπει να παλαιώνονται όλα τα κρασιά

Στην πραγματικότητα το 90% των κρασιών θα πρέπει να καταναλωθεί εντός ενός έτους από την παραγωγή τους. Πολλά κρασιά βρίσκονται ήδη στο απόγειό τους όταν πωλούνται, καθιστώντας πολλές φορές τον εκλεκτό οίνο πολύ προσιτό. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να φυλάσσετε σωστά τα κρασιά σας. Η διατήρηση της σωστής θερμοκρασίας θα διασφαλίσει ότι μπορείτε να τα απολαύσετε στην καλύτερη εκδοχή τους. Φυσικά, για τη διατήρηση της ιδανικής θερμοκρασίας υπάρχει πάντα η επιλογή για αγορά ενός ψυγείου κρασιού.

 

 

2. Η υγρασία είναι πολύ σημαντική

Η θερμοκρασία είναι αυτή στην οποία οι καταναλωτές εστιάζουν περισσότερο όταν πρόκειται για τη φύλαξη του κρασιού, αλλά η υγρασία μπορεί να είναι επιζήμια για το κρασί. Η υγρασία εμποδίζει τον φελλό να στεγνώσει και να συρρικνωθεί, κάτι που θα επέτρεπε το οξυγόνο να εισχωρήσει στο μπουκάλι και να καταστρέψει το κρασί σας. Και πάλι, όπως και στη θερμοκρασία, το πιο προσιτό μέσο για την επίτευξη της βέλτιστης υγρασίας είναι μέσω ενός ψυγείου κρασιού.

4 μυστικά για το κρασί ώστε να το απολαύσεις καλύτερα

3. Δεν είναι όλα τα κρασιά vegan

Δεν είναι πολύ γνωστό ότι δεν είναι όλα τα κρασιά vegan. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, ειδικά στις ημέρες μας που γίνεται στροφή σε μία πράσινη κατεύθυνση. Λοιπόν, κάποια από τα κρασιά περνούν από μια διαδικασία φιλτραρίσματος που χρησιμοποιεί ζωικά υποπροϊόντα όπως η ζελατίνη. Η διαδικασία είναι γνωστή ως «fining» και ουσιαστικά αφαιρεί όλα τα μικροσκοπικά μόρια που μπορεί να περιέχονται στα νεαρά κρασιά. Να σημειώσουμε, πως τα περισσότερα κρασιά, αν παραμείνουν αρκετά καιρό μπορούν να «αυτό-καθαριστούν». Ωστόσο, συνήθως οι παραγωγοί χρησιμοποιούν διάφορους παράγοντες fining που βοηθούν γρηγορότερα τη διαδικασία, δίνοντας αυτό το λαμπερό χρώμα στο κρασί.

 

pexels markus spiske 121191

 

4. Τα μπουκάλια πρέπει να φυλάσσονται σε πλαγιαστή θέση

Αυτό οφείλεται στο ότι διασφαλίζεται ότι το κρασί αγγίζει το φελλό, εμποδίζοντάς το να στεγνώσει και να εκτεθεί στο οξυγόνο. Δεδομένου ότι υπάρχει τόσο μεγάλη ποικιλία σε στιλ ραφιών, είναι καλύτερο να εστιάσετε στην επιλογή ενός στιλ που θα προστατεύει τα κρασί σας. Αφήστε το μπουκάλι σας σε πλαγιαστή θέση, επιλέγοντας ακόμη και ένα μικρό ράφι. 

Τελικά σε παχαίνει το αγαπημένο σου κρασί;

5. Πώς διατηρούνται τα αρώματα

Η γλυκύτητα ενός κρασιού μειώνεται όταν μπει στο ψυγείο, ωστόσο τα κόκκινα κρασιά χάνουν τη φρουτώδη γεύση τους αν ζεσταθούν πολύ.  Η φύλαξη του κρασιού σε θερμοκρασία δωματίου και η προσπάθεια να το «κρυώσετε» στην ιδανική θερμοκρασία σερβιρίσματος μπορεί να καταστρέψει τα αρώματα και τις νότες. Για να αποφύγετε το «ζέσταμα» του μπουκαλιού, ενώ πίνετε, βάλτε το ξανά στο ψυγείο ή τυλίξτε το μπουκάλι με μια υγρή κρύα πετσέτα. 



©2016-2025 Ratpack.gr - All rights reserved