Η είδηση αφορά την Αγγλία όπου το πρόβλημα είναι τόσο μεγάλο που έχει αναγκάσει τους πιτσαδόρους να φτιάχνουν λευκές πίτσες από ανάγκη και όχι από δημιουργική παραξενιά. Αλλά επειδή η αγορά της Ευρώπης έχει την τάση να αλληλοεξαρτάται από τις εμπορικές συναλλαγές, κανείς δεν ξέρει το πού θα φτάσει η κρίση αυτή.
Θα δοκίμαζες την πιο ακραία πίτσα με πεπερόνι;
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, μιας και η ντομάτα είναι κυρίως προϊόν εισαγωγής στην Αγγλία. Η λιγοστή παραγωγή θερμοκηπίου στη χώρα πέρασε μια τρομερή κρίση λόγω της αύξησης του ενεργειακού κόστους που απαιτούν τα θερμοκήπια, ειδικά στα ψυχρά κλίματα, με την παραγωγή να είναι όχι μόνο περιορισμένη, αλλά και πολύ ακριβή. Από την άλλη ο κακός καιρός σε Ισπανία και Ιταλία έπληξε ένα μεγάλο κομμάτι της παραγωγής ντομάτας, αυξάνοντας ακόμα περισσότερο την τιμή του διαθέσιμου προϊόντος.
Η φρέσκια ντομάτα είδε την τιμή της να τετραπλασιάζεται, ενώ η κονσέρβα διπλασίασε την τιμή της, κάτι που άρχισε να πλήττει θανάσιμα την οικονομική βιωσιμότητα της πίτσας, αν αυτή θέλει να πωλείται σε μία τιμή που δεν θα προκαλέσει κοινωνική επανάσταση. Λιγότερη ντομάτα, ή και καθόλου ντομάτα, είναι η προσωρινή λύση που έχουν σκεφτεί οι πιτσαδόροι της Αγγλίας μιλώντας στην Guardian, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν την μπόρα.
To μυστικό για τέλεια πίτσα στο σπίτι
Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο στις καλές πιτσαρίες και τα ιταλικά εστιατόρια που έδιναν μεγάλη βάση στην ποιότητα των πρώτων υλών και δεν μπορούν να περάσουν την κρίση με φτηνότερες λύσεις σάλτσας με ντομάτες χαμηλότερης ποιότητας, άρα προτιμούν να πάνε στη λιγότερη ή και καθόλου προκειμένου να μην διπλασιάσουν ή τριπλασιάσουν τις τιμές τους.
Η μπόρα δεν φαίνεται να περνάει σύντομα και δεν έχει να κάνει μόνο με την έκτακτη κακοκαιρία στον ευρωπαϊκό νότο. Το ενεργειακό κόστος, το οποίο συνεχώς αυξάνεται, πλήττει τις παραγωγές θερμοκηπίου σε όλη την Ευρώπη, με την Ελλάδα να μην εξαιρείται, αυξάνοντας τελικά το κόστος των φρούτων και των λαχανικών σε σημείο που να τα καθιστά είδη πολυτελείας. Από την άλλη με τον όρο έκτακτη κακοκαιρία, δεν εννοούμε αυτό που εννοούσαμε πάντα με χιόνια και χαλάζι. Ο χειμώνας των 20° ήταν κανόνας σε Ιταλία, Ελλάδα και Ισπανία, κάτι που έκανε τις ντομάτες να ωριμάσουν γρηγορότερα και να αλλάξει εντελώς τον προγραμματισμό των παραγωγών, των εμπόρων και των κονσερβοποιών. Μια αλλαγή που δεν έγινε σε όλες τις περιπτώσεις έγκαιρα, με αποτέλεσμα το σάπισμα ενός μεγάλου κομματιού της παραγωγής που μεταφράστηκε άμεσα σε ελλείψεις.
Ο καλύτερος τρόπος για να απολαύσεις μια χθεσινή πίτσα
Με τον φόβο που θέλει τη χιψτεριά της λευκής πίτσας να γίνεται mainstream από ανάγκη, όλοι τώρα ψάχνουν τρόπους για να είναι πραγματικά πρόσκαιρη αυτή η κρίση ώστε να μην προλάβει να έρθει και στην Ελλάδα. Γιατί όπως ξέρουμε από την ιστορία των κρίσεων, ουδέν μονιμότερον του προσωρινού.