Φήμες λένε ότι αν προσπαθήσεις να φας αυγά τις ώρες μεταξύ 10:00 και 14:00 σε κάποια απλή μορφή πχ σκέτα τηγανητά ή σφιχτά, έρχεται το φάντασμα κάποιου σεφ με πολλά τατουάζ και στοιχειώνει για πάντα το σπίτι σου. Τα αυγά που είναι μαγειρεμένα με τουλάχιστον άλλα 4 υλικά, το ένα από αυτά εξωτικό, και στην περιγραφή τους έχουν τουλάχιστον μια γαλλική λέξη, είναι θεμελιώδες κεφάλαιο του σαββατοκύριακου ενός millennial.
Τα αυγά είχαν πάντα τη φήμη του εύκολου και γρήγορου φοιτητικού/εργένικου/ανεπρόκοπου γεύματος, όμως ειδικά για τις ώρες και τις ημέρες που η σύγχρονη εθιμοτυπία ορίζει το brunch, τότε αυτά οφείλουν να έχουν ένα πιο σύνθετο γευστικό προφίλ. Σαν να μην έφτανε αυτό, οι ανάγκες της ψηφιακής μας κοινωνικοποίησης μας ωθούν να ανεβάζουμε τα αυγά του brunch στο instagram και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είναι φωτογενή, και ταυτόχρονα πρέπει να μην είναι συνέχεια με τις ίδιες και τις ίδιες συνταγές. Κάπως έτσι φτάσαμε στη δημοφιλία συνταγών με αυγά από τη Λατινική Αμερική μέχρι τη Μέση Ανατολή, από τα huevos rancheros μέχρι τη shakshuka.
Αλλά γιατί να ψάχνουμε στην άλλη άκρη του πλανήτη την επόμενη συνταγή αυγών για το brunch μας όταν έχουμε εδώ δίπλα μια καυτερή και ντοματένια συνταγή; Από την πολύ γειτονική, τόσο στο ταπεραμέντο, όσο και γεωγραφικά, Νάπολη μας έρχονται τα αυγά al purgatorio. Στη γειτονική χώρα συνηθίζουν τις ποιητικές μεταφορές για να περιγράψουν τα καυτερά τους πιάτα, από τη «θυμωμένη» σάλτσα all'arrabbiata και την πίτσα Vesuvio, τα αυγά με το όνομα που θυμίζει το δεύτερο μέρος της Θείας Κωμωδίας του Δάντη θα γίνουν το νέο σου κόλλημα για εκείνα τα Σαββατοκύριακα που ξυπνάς ό,τι ώρα θέλεις και θέλεις να μαγειρέψεις κάτι που θα ζεστάνει την ψυχούλα σου μέχρι την προσεχή Δευτέρα που θα σε ισοπεδώσει.
Τα αυγά al purgatorio είναι μια πανδαισία γεύσεων και αρωμάτων του ιταλικού νότου, με έναν τρόπο ταυτόχρονα οικείο και εξερευνητικό. Τα υλικά της συνταγής θα τα βρεις στις φωτογραφίες πιο πάνω και στη συνέχεια θα διαβάσεις αναλυτικά την πολύ εύκολη εκτέλεση που δεν απαιτεί καμία βαρβάτη εμπειρία και ενασχόλησή με την κουζίνα.
Σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο στο ελαιόλαδο μέχρι τα κρεμμύδια να γίνουν διάφανα. Προσθέτουμε τα αποφλοιωμένα ντοματάκια, αφού πρώτα τα «σπάσουμε» με τα χέρια μας. Ρίχνουμε και και τον μισό βασιλικό και περιμένουμε να εξατμιστούν τα πολλά υγρά. Σε ένα άλλο σκεύος δίπλα τσιγαρίζουμε σε μέτρια φωτιά την καπνιστή πανσέτα χωρίς την προσθήκη άλλου λίπους, μόνο αυτό που βγάζει από μόνη της. Μόλις αρχίσει να γίνεται τραγανή τη βγάζουμε από τη φωτιά και την αφήνουμε στην άκρη.
Μόλις είναι έτοιμη η σάλτσα μας, δηλαδή ξύνουμε με μια κουτάλα τον πάτο και δεν αφήνει υγρά, τη ρίχνουμε σε ένα ανθεκτικό για τον φούρνο σκεύος, πχ ένα μαντεμένιο τηγάνι ή κάποιο πυρέξ, μαζί με την πανσέτα, τις πιπεριές τσίλι, τον υπόλοιπο βασιλικό και το αλατοπίπερο.
Ρίχνουμε ένα καλό ανακάτεμα στο μείγμα και σπάμε προσεκτικά τα αυγά από πάνω έτσι ώστε να έχουν μια κάποια απόσταση μεταξύ τους και ψήνουμε για 10 λεπτά ή μέχρι να πήξει το ασπράδι στους 170°. Στο μεταξύ φρυγανίζουμε το ψωμί και τρίβουμε το τυρί για το γαρνίρισμα. Buon appetito!