Ήταν η εμφιάλωση που περίμενε το κοινό του whisky από την περασμένη χρονιά, όταν ο Graham Nicholson, επικεφαλής των πωλήσεων του Tomatin, είχε αναφερθεί στους κριτικούς για την δημιουργία νέας φιάλης που θα έβγαζε η εταιρεία. Και κάπως έτσι το Tomatin 16 ετών είναι γεγονός.
Η εταιρεία περιλαμβάνει στις σταθερές της εμφιαλώσεις το 8αρι που παλαιώνει σε βαρέλια από bourbon και sherry, το 12αρι ενός λίτρου που θεωρείται η ναυαρχίδα με βάση τις πωλήσεις της εταιρείας, το 21 ετών με παλαίωση σε βαρέλια bourbon και το Tomatin 40 ετών που παλαιώνει σε βαρέλια Oloroso.
Τι έρχεται να κάνει το Tomatin 16 ετών; Ουσιαστικά να ισοσταθμίσει τις χρονιές ανάμεσα στα 12 και τα 21 έτη της παλαίωσης, βάζοντας στο παιχνίδι μία φιάλη 16 ετών για το πιο εκλεπτυσμένο κοινό που δεν θέλει ωστόσο να ξεφύγει σε τιμή. Είναι μία τακτική που ακολουθούν πολλά αποστακτήρια για να εκμεταλλευτούν αποτελεσματικά το απόθεμα, αλλά παράλληλα να αυξήσουν και τις πωλήσεις τους. Η τιμή του Tomatin 16y.o., αναμένεται να είναι κοντά στα 100 ευρώ.
Σύμφωνα με την εταιρεία, η νέα φιάλη έχει νότες που θυμίζουν μαρμελάδα πορτοκάλι και αποξηραμένα φρούτα στη μύτη, πικρή σοκολάτα και τζίντζερ εντοπίζονται στην παλέτα, ενώ το τελείωμα είναι μεγάλο σε διάρκεια.