Έχει τύχει σε αρκετούς που πάνε να παραγγείλουν μια βότκα με πάγο σε κάποια μπάρα. Αν δεν είσαι ξεχασμένος πράκτορας της KGB γιατί να το κάνεις αυτό; Η βότκα είναι άοσμη, άχρωμη και άγευστη. Βότκα έπιναν πριν από δεκαετίες στα κλαμπ και άλλα πολλά παρόμοια ακολουθούν την επιθυμία κάποιου να απολαύσει αυτό το διαυγές και καθαρό απόσταγμα. Ευτυχώς το στίγμα είναι κάτι σαν τη μόδα, κάποια στιγμή περνάει.
Πίσω από το rebranding της βότκας βρίσκονται δύο νέες τάσεις, η μία όχι και τόσο νέα. Η καθολική επικράτηση των cocktails οδήγησε σε έναν ανταγωνισμό εσωτερικού τύπου ο οποίος ώθησε τους bartenders να προχωρήσουν στη χρήση πιο premium υλικών σπάζοντας τον κανόνα που θέλει τα cocktail να φτιάχνονται με ποτά ροής.
Από την άλλη η αγορά των premium ποτών που καταναλώνονται σκέτα γενικεύτηκε τόσο πολύ, που επεκτάθηκε σχεδόν σε κάθε είδος ποτού από τα ουίσκι και την τεκίλα, μέχρι το ρούμι και φυσικά τη βότκα.
Μπορεί κάποιος που δεν είναι σε θέση να εκτιμήσει μια καλή βότκα και να τις βλέπει όλες ίδιες, όμως η αλήθεια είναι πως η βότκα είναι ένα από τα πολυσχιδή προφίλ σαν ποτό. Αρχικά είναι πρώτη ύλη αυτή που δίνει τον κύριο χαρακτήρα στο απόσταγμα και επειδή μπορείς να φτιάξεις βότκα από κυριολεκτικά οτιδήποτε, είναι εξίσου άπειρες και οι βότκες. Σίκαλη, σιτάρι, πατάτα, είναι μόνο μερικά από τα υλικά που χρησιμοποιούνται σαν πρώτη ύλη και κάθε περιοχή αξιοποιεί αυτό που είχε παραδοσιακά σε περίσσεια.
Οι βότκες στις δύο galleries του άρθρου είναι όλες premium, αλλά δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους. Μπορείς να τις απολαύσεις παγωμένες, με λίγο πάγο, αλλά να τις βάλεις και σε ένα cocktail που θα αναδειχθεί ο ιδιαίτερος χαρακτήρας τους. Από το Moscow Mule και το Cosmopolitan μέχρι το Bloody Mary και το Black Russian, όλα μπορούν να γίνουν πολύ πιο απολαυστικά με την κατάλληλη πρώτη ύλη. Τώρα που το σκεφτόμαστε τα cocktail βότκας έχουν τα πιο cool ονόματα ή είναι ιδέα μας;