Σίγουρα έχει τύχει να πας μέχρι το σούπερ μάρκετ και να δεις τα προϊόντα που έχουν εκείνο το πράσινο σήμα το οποίο μας ανακοινώνει πως είναι βιολογικήςκαλλιέργειας. Όλοι μας τα έχουμε δει και όλοι μας τα έχουμε δοκιμάσει, ο καθένας για τους δικούς του λόγους. Κανείς όμως δεν γνωρίζει στα σίγουρα αν αυτά τα προϊόντα είναι όντως βιολογικά.
Και τελικά τι σημαίνει ο όρος αυτός; Ακούμε πως είναι βιολογικά και μας πιάνει τρέλα. Θέλουμε αμέσως να τα αγοράσουμε. Είναι κάτι σαν μαγικό. Η αλήθεια όμως είναι άλλη τελικά μιας και υπάρχουν πολλά πίσω από την βιολογική καλλιέργεια πουτ δεν γνωρίζουμε.
Δες εδώ για να δεις μερικούς μύθους για τα βιολογικά προϊόντα:
PHOTO GALLERY
Photo 1/4
Οι βιολογικές καλλιέργειες πρέπει να πληρούν κάποιες οδηγίες. Υπάρχουν επιθεωρητές που επισκέπτονται αυτά τα αγροκτήματα για να διασφαλίσουν ότι πληρούν τα πρότυπα. Ωστόσο δεν υπάρχουν αρκετοί επιθεωρητές τροφίμων. Είναι πολύ πιθανό ότι όταν αγοράζετε ένα βιολογικό προϊόν, το άτομο που το πιστοποίησε να κοίταξε μόνο τα χαρτιά του αγροκτήματος για να βεβαιωθεί ότι ήταν βιολογικό και δεν έλεγξε καν στο χωράφι για να δει τις καλλιέργειες.
Photo 2/4
Το 70% των βιολογικών προϊόντων σόγιας και το 40% των βιολογικών προϊόντων καλαμποκιού είναι εισαγόμενα. Το 2017, η Washington Post επιθεώρησε μια αποστολή 36 τόνων οργανικής σόγιας από την Ουκρανία και διαπίστωσε ότι δεν ήταν βιολογικά. Εκτιμάται ότι η «βιολογική απάτη» ανέρχεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια ετησίως και είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστεί αν η χώρα προέλευσης λέει ότι είναι βιολογικά.
Photo 3/4
Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης έχουν προκαλέσει εχθρότητα απέναντι στα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα. Το γεγονός είναι όμως ότι οι καλλιέργειες γενετικών τροποποιημένων τροφίμων δεν σώζουν μόνο ζωές επιλύοντας το προβλήματα πείνας, αλλά σώζουν και το περιβάλλον. Η βιολογική καλλιέργεια απαιτεί περισσότερο χώρο, και κάθε χρόνο περισσότερα δάση αποψιλώνονται για να δημιουργηθεί χώρος για καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Απαιτείται περισσότερο νερό για να διατηρηθεί αυτή η γη αρδεύσιμη καθώς και περισσότερα φυτοφάρμακα και ζιζανιοκτόνα.
Photo 4/4
Οι έρευνες δείχνουν ξανά και ξανά ότι οι καλλιέργειες γενετικώς τροποποιημένων τροφίμων μπορούν να σώσουν ζωές. Όχι μόνο σε μικρή κλίμακα, αλλά και σε κλίμακα που θα επηρεάσει εκατομμύρια ανθρώπους κάτι που δεν είναι δυνατό με τις βιολογικές καλλιέργειες.
Υπάρχουν όμως κάποιες λεπτομέρειες, κάποια «ψιλά» γράμματα που δεν τα γνωρίζει ο πολύς κόσμος. Μερικά από αυτά θα σου τα δείξουμε σε αυτό το άρθρο. Είναι μερικοί λόγοι που τελικά πρέπει να αμφιβάλουμε για τα βιολογικά προϊόντακι αυτό γιατί δεν είναι όλα τόσο ρόδινα όσο νομίζουμε ή θέλουμε να πιστεύουμε.
Μπορεί να θέλεις να πιστέψεις σε αυτά αλλά όμως πρέπει να γνωρίζεις όλη την αλήθεια γύρω από την πραγματικότητα της καλλιέργειας τους. Ποιος είπε πως και τα βιολογικά προϊόντα δεν χρησιμοποιούν φυτοφάρμακα; Είσαι σίγουρος; Κι όμως…
Δες εδώ για να δεις μερικές αλήθειες:
PHOTO GALLERY
Photo 1/5
Τα βιολογικά τρόφιμα δεν είναι 100% βιολογικά...Όταν τρώτε ένα βιολογικό καρότο, πιθανότατα πιστεύετε ότι καλλιεργήθηκε σε αγρόκτημα χωρίς φυτοφάρμακα, δεν είναι γενετικά τροποποιημένο και δεν χρησιμοποιήθηκαν περίεργα λιπάσματα για την καλλιέργεια του. Αυτό και ισχύει και δεν ισχύει. Κάποιο βιολογικό τρόφιμο μπορεί στην πραγματικότητα να είναι 95% οργανικό αλλά η ετικέτα θα εξακολουθεί να γράφει «βιολογικό». Αυτό σημαίνει ότι αν χρησιμοποιήθηκε κάποιο φυτοφάρμακο ή λίπασμα κάπου στο χωράφι, δεν αλλάζει η επισήμανση εφόσον το προϊόν εξακολουθεί να είναι κατά 95% βιολογικό. Για να είναι ένα τρόφιμο 100% βιολογικό η ετικέτα πρέπει να γράφει «100% βιολογικό».
Photo 2/5
Ο μεγαλύτερος μύθος για τη βιολογική καλλιέργεια είναι ότι είναι τελείως απαλλαγμένη από επιβλαβείς χημικές ουσίες και φυτοφάρμακα. Τα βιολογικά αγροκτήματα χρησιμοποιούν κι αυτά φυτοφάρμακα, απλά πρέπει να πληρούν τα βιολογικά πρότυπα. Αυτό σημαίνει ότι τα φυτοφάρμακα τους πρέπει να προέρχονται από οργανικές πηγές, όπως τα φυτά. Ωστόσο τα βιολογικά φυτοφάρμακα μπορεί να είναι πιο θανατηφόρα από τα συνθετικά. Μελέτες δείχνουν υπάρχουν λιγότερα κατάλοιπα φυτοφαρμάκων στις βιολογικές, από την άλλη όμως, τα οργανικά φυτοφάρμακα συχνά απαιτούν μεγαλύτερες δόσεις από τα συνθετικά.
Photo 3/5
Αν το μη βιολογικο έχει καλλιεργηθεί με περισσότερα φυτοφάρμακα, ίσως είναι πιο επιβλαβές για τον οργανισμό. Η χρήση αντιβιοτικών μπορεί να οδηγήσει μειωμένη ικανότητα καταπολέμησης λοιμώξεων, αλλά αυτό δεν αλλάζει την θρεπτική του αξία. Τα βιολογικά κρέατα χωρίς αντιβιοτικά για παράδειγμα, είναι μακροπρόθεσμα λιγότερο επιβλαβή αλλά διατροφικά δεν διαφέρουν από τα παραδοσιακά κρέατα.
Photo 4/5
Τα βιολογικά προϊόντα περιβάλλονται από μια ολιστική, πράσινη, σχεδόν χίπικη εικόνα, αφού πωλούνται πάντα κάτω από την ταμπέλα «υγιεινή διατροφή». Ωστόσο η βιολογική καλλιέργεια είναι λίγο πιο δύσκολη για τους εργάτες από την παραδοσιακή.
Photo 5/5
Οι βιολογικές καλλιέργειες απαιτούν ως και 35% περισσότερη εργασία για να διατηρηθούν με αποτέλεσμα οι αγρότες να αναγκάζονται να δουλεύουν περισσότερες ώρες, ενώ εκτίθενται σε επικίνδυνα φυτοφάρμακα. Μελέτες έχουν δείξει ότι αυτό τείνει να οδηγήσει σε μεγαλύτερη εκμετάλλευση των αγροτών, αφού πρέπει να δουλεύουν σκληρότερα και γρηγορότερα, αλλά δεν πληρώνονται ανάλογα.