Αν είσαι φαν του βασιλιά των ποτών, θα γνωρίζεις ήδη για την αναγκαιότητα και την σημασία της ωρίμανσης του ουίσκι στα δρύινα βαρέλια. Όμως για την ωρίμανση, δεν παίζει μόνο ρόλο η ίδια η διαδικασία, αλλά και το μέγεθος του βαρελιού. Θα μπορούσε να πει κανείς πως τα αποστακτήρια είναι απλά ευφάνταστα και αποφασίζουν να έχουν βαρέλια σε διάφορα μεγέθη.
Αλλά δεν είναι έτσι.
Το κάθε βαρέλι στα αποστακτήρια έχει την αξία του και την λειτουργία του και αυτό ακριβώς είναι που θα μάθεις σήμερα.
Blood-tubs
Τοποθετούνται ανάμεσα στα 30 με 40 λίτρα και είναι σχεδόν απίθανο να βγουν ετικέτες από αυτά στο εμπόριο. Κυρίως, αφορούν προσωπικές εμφιαλώσεις όπου ο αριθμός των μπουκαλιών είναι συγκεκριμένος και πιο εύκολα διαχειρίσιμος.
Octaves
Η περίφημη οκτάβα αποτελεί το 1/4 από το κλασσικό αμερικανικό βαρέλι και ξεχωρίζουν για την έντονη αλληλεπίδραση που συναντά κανείς ανάμεσα στο ξύλο και το απόσταγμα. Ως επί το πλείστον, χρησιμοποιούνται για ωριμάνσεις μικρής ηλικίας και για φινισάρισμα.
Quarter
Είναι το 1/4 ενός βαρελιού butt που χωράει 500 λίτρα και προτιμάται εξίσου για φινισαρίσματα και για ωρίμανση αποσταγμάτων μέσης και μεγαλύτερης ηλικίας.
American Standard
Το αμερικανικό κλασσικό βαρέλι που ωριμάζουν τα bourbon, προφανώς και έχει δικό του όνομα. Έχει χωρητικότητα 200 λίτρων και χρησιμοποιεί κατά κύριο λόγο αμερικανικό λευκό δρυ.
Hogshead
Από τα αγαπημένα των εταιριών για όμορφες και πολυετείς εμφιαλώσεις, τα hogshead βαρέλια έχουν χωρητικότητα από 230 μέχρι 250 λίτρα.
Port pipe
Από τα μεγάλα βαρέλια της σειράς για ωρίμανση, τα port pipes αφορούν αποστάγματα από 350 λίτρα και άνω. Χρησιμοποιούνται για ωρίμανση port, που σημαίνει ότι το ξύλο έχει το ιδανικό περιβάλλον για κορυφαίες εμφιαλώσεις whisky.
Butt
Γνωστό για τις ωριμάνσεις του σε sherry, τα butts χρησιμοποιούνται ευρέως από τις εταιρείες και είναι από τα πιο συνηθισμένα βαρέλια που μπορεί να συναντήσει κανείς σε ένα αποστακτήριο ευρείας εμφιαλώσεως.
Puncheon
Αν υπάρχει βαρέλι που χρησιμοποιείται περισσότερο από το butt τότε αυτό είναι σίγουρα το puncheon. Αφορά χωρητικότητες από 500 ως 700 λίτρα και το τελικό τους μέγεθος καθορίζεται από το τι έχει επιλεχθεί να ωριμάνσει ως περιεχόμενο – για παράδειγμα τα puncheons που περιείχαν sherry, είναι συνήθως μεγαλύτερα από εκείνα που περιείχαν ρούμι.