Μπορείς να φανταστείς την ζωή σου χωρίς τα μπαρ; Πιο συγκεκριμένα χωρίς τις pubs; Γιατί μπορεί η κουλτούρα της να μην είναι 100% Ελλάδα, αλλά σίγουρα έχει καταφέρει να μπει στην καθημερινότητα μας. Το μέλλον όμως φαντάζει δυσοίωνο και ειδικά με τον κορωνοϊό. Τα πρώτα στοιχεία έρχονται από Ηνωμένο Βασίλειο και δεν είναι και τα καλύτερα.
Οι πωλήσεις κατά την διάρκεια του lockdown στο Ηνωμένο Βασίλειο, απέφεραν ζημιές ύψους 4,6 δισεκατομμυρίων λιρών, με το 87% των επιχειρήσεων να πλήττονται. Όλα αυτά σε συνδυασμό με τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της χώρας να σημειώνουν μείωση 21,3%, το πρώτο τετράμηνο του 2020. Φυσικά τα «σπασμένα» βγαίνουν τώρα στην επιφάνεια, καθότι η φορολογία συνεχίζει κανονικά.
Μπορεί η pub να είναι στο μυαλό σου ένα κομμάτι ψυχαγωγίας, αλλά τόσο αυτές όσο και τα μπαρ προσφέρουν τον δικό τους οβολό στο ΑΕΠ. Για την ακρίβεια το 2019, τα μπαρ και οι pubs της Αγγλίας σημείωσαν άνοδο 3,9% βάζοντας στον δημόσιο τζίρο 133,5 δισεκατομμύρια λίρες. Από τον Μάρτιο του 2020 και μετά όπου διατάχθηκε το lockdown, οι επιχειρήσεις όχι μόνο δεν έχουν προλάβει να ανακάμψουν αλλά δεν έχουν καλύψει ούτε το 1/3 των απωλειών. Και όπως φαίνεται, δεν πρόκειται και να το κάνουν. Παρόλα αυτά από τον Ιούλιο του 2020 έχει τεθεί νομοθετικό μέτρο που εξαιρεί το αλκοόλ από τον ΦΠΑ για έξι μήνες, ενώ οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις είδαν μείωση ΦΠΑ από 23 στο 5%.
Όμως όλη αυτή η κατάσταση έχει γεννήσει ερωτηματικά τόσο στον κόσμο όσο και στους επιχειρηματίες. Μήπως έχει φτάσει το τέλος της pub; Του στριμώγματος στο μπαρ όπως το γνωρίζαμε; Προωθείται ήδη η πολιτική των δύο μέτρων απόσταση και αν η κατάσταση δεν αλλάξει, πολύ πιθανόν να μείνουμε για πάντα καρφωμένοι στα τραπέζια σε απόσταση ο ένας από τον άλλο – ειδικά αν σκεφτείς ότι υπάρχουν εκατομμύρια κορωνοϊοί.
Η διασκέδαση αλλάζει σίγουρα. Μήπως όμως αλλάζει για πάντα;