Το κορεάτικο μπάρμπεκιου είναι για τους άντρες που αγαπούν το ψήσιμο

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για την ιεροτελεστία του.

Οι Κορεάτες έχουν μία εξ’ ολοκλήρου δική τους μέθοδο για το grilling του κρέατος, που στη γλώσσα τους ονομάζεται gogigui. Αρχικά χρονολογούταν ότι εμφανίστηκε στις κουζίνες των νομάδων της περιοχής από το 37 π.Χ., αλλά όταν η χώρα υιοθέτησε τον Βουδισμό εξαλείφθηκε το φαινόμενο εξαιτίας της χορτοφαγίας που δίδασκε η θρησκεία. Θα έπρεπε να φτάσουμε στον 13ο αιώνα και την άφιξη των Μογγόλων, οι οποίοι εκτός από τον τρόμο έφεραν μαζί τους και την επιστροφή στην κρεατοφαγία – η οποία έμεινε για τα καλά με την δυναστεία Joseon.

 

korean food99 favor taste robyn lee

 

Για τους Κορεάτες τα πράγματα στο ψήσιμο είναι απλά. Αν το κρέας είναι μαριναρισμένο σωστά, η εστία αρκετά ζεστή για να φιλοξενήσει το κρέας και υπάρχει και καλή παρέα, δεν υπάρχει ίχνος βιασύνης όσον αφορά το ψήσιμο. Όλα στην ώρα τους και με το κρέας σε μικρά κομμάτια ή λωρίδες, ώστε να βγαίνει από την εστία και να πηγαίνει κατευθείαν στο πιάτο. Το μοσχάρι και το χοιρινό είναι οι μεγάλοι σταρ στο ψήσιμο, με το bulgogi να είναι η διασημότερη επιλογή – με το κρέας να έχει μαριναριστεί σε σόγια, σησαμέλαιο. Στο μενού βρίσκονται πάντα τα samgyeopsal και galbi, που πρόκειται για χοιρινή κοιλιά και μοσχαρίσια παϊδάκια αντίστοιχα.

 

 

Τα αυθεντικά κορεάτικα εστιατόρια που τιμούν το μπάρμπεκιου και σέβονται την ιεροτελεστία, δεν θα σου φέρουν ποτέ το κρέας έτοιμο και ψημένο. Στα αυθεντικά εστιατόρια, τα τραπέζια έχουν στη μέση μία εστία ώστε να ψήσεις εσύ ο ίδιος το κρέας και μάλιστα να διαλέξεις και τον τρόπο που θα το ψήσεις. Στην περίπτωση όπου έχουμε να κάνουμε με μοσχάρι, οι λεπτές φέτες μπορούν να καταναλωθούν τόσο καλοψημένες όσο και σε rare ψήσιμο για όσους  θέλουν να αντιληφθούν καλύτερα τα υλικά του μαριναρίσματος στον οισοφάγο. Δεν ξεκινούν όμως και τελειώνουν όλα με το κρέας.

 

Biketopia 2018

 

Τα κορεάτικα συνοδευτικά είναι πολύ διαφορετικά από εκείνα που θα φανταζόσουν σε ένα made in Greece BBQ. Και για καλό λόγο. Τα συνοδευτικά ονομάζονται banchan και έχουν ένα πιο παιχνιδιάρικο χαρακτήρα, γιατί σε βάζουν να κάνεις εσύ ο ίδιος τα διαφορετικά παντρέματα στο κρέας σου. Στα banchan εντάσσονται κυρίως λαχανικά, τα οποία σερβίρονται είτε μαριναρισμένα σε σόγια (σ.σ: όπως είναι η σαλάτα με φύκια), είτε σαν τουρσί. Αυτά τα τελευταία ονομάζονται kimchi και συνδυάζονται με καρυκεύματα και τηγανητό ρύζι – αξίζει να σημειωθεί πως το kimchi φτιάχνεται με γαλακτική ζύμωση λαχανικών όπου χρησιμοποιείται κατά βάση το λάχανο. Η γαστριμαργική κουλτούρα του kimchi είναι τόσο μεγάλη, που οι διαφορετικές περιοχές της Κορέας έχουν και διαφορετικά πιάτα που μπορούν να έχουν ως βάση το ψάρι (γαύρος που έχει υποστεί ζύμωση) ή πιο πικάντικα λαχανικά. Όλα αυτά τα διαφορετικά ορεκτικά (banchan), βρίσκονται στις υπηρεσίες  όσων θέλουν το κάτι διαφορετικό στην κουζίνα τους.

 

RHQDQNG7AJHQPJ4BF6NHTTJZYU

 

Τα κορεατικά εστιατόρια ανά τον κόσμο ανήκουν στα ακριβά εστιατόρια. Οπότε ένα καλό tip είναι να πηγαίνεις πάντα με πολλά άτομα. Αυτό δεν έχει να κάνει με το γεγονός ότι προσπαθούν να λανσάρουν την κουζίνα ως elegant, αλλά για το ότι η κορεατική κουζίνα έχει μία κουλτούρα που περιλαμβάνει πολλές δοκιμές. Οι ποικιλίες των κρεάτων είναι μεγάλες και πλούσιες, αλλά ακόμη πιο πλούσια είναι όλα τα banchan που θα καταφθάσουν στο τραπέζι – μάλιστα στα καλά εστιατόρια υπάρχει free refilling στα banchan, οπότε δεν θα νιώσεις ότι κάποιος κοροϊδεύει την τσέπη σου. Εκτός από τα κρέατα, πειραματίσου στο grilling και με λαχανικά, noodles ή άλλα συνοδευτικά πιάτα που έχουν έρθει για να κρατήσουν συντροφιά στο κρέας.

 

2016 06 17 Haysung Korean BBQ restaurant 10

 

«Και το ποτό;» θα ρωτήσεις. Οι Κορεάτες συνοδεύουν το φαγητό με soju, κρασί από ρύζι και takju, μία πιο «θολή» εκδοχή κρασιού εξαιτίας της ζύμωσης. Ή φυσικά με κορεατική μπίρα όπως είναι η Hite και η Cass. Έχουν μάλιστα την τάση να ρίχνουν ένα σφηνάκι soju μέσα στο ποτήρι με την μπίρα τους, που παρότι είναι γευστικός συνδυασμός θα σε βγάλει off πριν προλάβεις να τελειώσεις το γεύμα σου.

drink22

Μεγάλα γεύματα, πολλά συνοδευτικά και πολλοί φίλοι. Θα μπορούσες να πεις ότι αυτά τα κοινά κάθονται μια χαρά με την ελληνική κουλτούρα του ψησίματος.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved