Μύθος ή αλήθεια: Μπορείς να μείνεις φίλος με την πρώην σου;

Είναι πρόκληση, αλλά καμιά φορά αξίζει τον κόπο.

Το να μείνεις φίλος με την πρώην δεν είναι και το πιο βολικό πράγμα του κόσμου. Για κάποιους, η ιδέα φαίνεται ώριμο και μοντέρνο, ενώ για άλλους να μοιάζει σαν συνταγή για παρατεταμένη στενοχώρια. Λοιπόν, μπορούν τα πρώην ζευγάρια να παραμείνουν πραγματικά φίλοι ή είναι ένας ρομαντικός μύθος που προορίζεται να αποτύχει; Η απάντηση, όπως και στα περισσότερα πράγματα στη ζωή είναι ότι εξαρτάται από τα άτομα που εμπλέκονται και τις συνθήκες γύρω από τον χωρισμό τους.

Ξέρουμε πόσο δύσκολο είναι να γίνει αυτό στην πράξη, όμως δεν είναι λίγοι εκείνοι που τα κατάφεραν και εμείς αναρωτιόμαστε: Με έναν άνθρωπο που περάσετε ερωτικές στιγμές μαζί μπορεί να γίνει ένας φίλος σου και να του αναφέρεις άλλους έρωτες; Και γιατί να το κάνεις; Δεν έχεις, ήδη, φίλους;

Οι λόγοι για τους οποίους συμβαίνει μπορούν να διαφέρουν. Αν το ερωτικό κομμάτι τελείωσε μεταξύ σας, αλλά υπάρχει αμοιβαία εκτίμηση και αγάπη μπορεί να μην θες να χάσεις αυτό τον άνθρωπο από τη ζωή σου.

Πολλά πρώην ζευγάρια προσπαθούν να παραμείνουν φίλοι για διάφορους λόγους, συχνά οδηγούμενοι από την επιθυμία να διατηρήσουν μια σχέση με κάποιον που κάποτε νοιάζονταν βαθιά.

1. Παρόλο που η ρομαντική πτυχή μιας σχέσης έχει τελειώσει, η συναισθηματική σύνδεση μπορεί να παραμείνει ισχυρή. Οι πρώην σύντροφοι μπορεί να έχουν μοιραστεί επί χρόνια αναμνήσεις, να έχουν υποστηρίξει ο ένας τον άλλον σε δύσκολες στιγμές ή απλά να έχουν γνωρίσει ο ένας τον άλλον από κοντά. Αυτός ο δεσμός μπορεί να δυσκολέψει την πλήρη απομάκρυνση.

2. Σε περιπτώσεις όπου οι πρώην έχουν αλληλεπικαλυπτόμενες ομάδες φίλων, το να παραμείνετε φίλοι μπορεί να φαίνεται σαν μια πρακτική απόφαση. Μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή άβολων κοινωνικών καταστάσεων και στη διατήρηση της αρμονίας μεταξύ των κοινών φίλων.

Προκλήσεις για να μείνετε φίλοι μετά από έναν χωρισμό

Δεν είναι πάντα εύκολο, καθώς υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να περιπλέξουν αυτή τη διαδικασία, καθιστώντας δύσκολη τη διατήρηση μιας υγιούς, πλατωνικής σχέσης.

1. Κρυφά συναισθήματα: Ένα από τα πιο συνηθισμένα εμπόδια στις είναι η παρουσία συναισθημάτων. Εάν το ένα άτομο εξακολουθεί να τρέφει αισθήματα για το άλλο μπορεί να ναυαγήσει τη σχέση.

2. Νέες σχέσεις: Οι νέοι σύντροφοι μπορεί να αισθάνονται ανασφαλείς ή να απειλούνται από τη στενή σχέση του συντρόφου τους με την πρώην σχέση τους.
3. Συναισθηματική εξάρτηση: Μερικοί άνθρωποι μπορεί να προσκολλώνται σε μια φιλία με τον πρώην τους επειδή φοβούνται μήπως χάσουν τη συναισθηματική υποστήριξη. 

 

 

Μπορεί να λειτουργήσει;

Η φιλία με έναν πρώην μπορεί να είναι δύσκολη, είναι αδύνατη, αλλά υπάρχουν προϋποθέσεις.

1. Αμοιβαία συμφωνία: Για να λειτουργήσει μια φιλία, πρέπει και τα δύο μέρη να είναι στην ίδια σελίδα. Πρέπει να συμφωνήσουν αμοιβαία ότι η ερωτική σχέση έχει τελειώσει και ότι και οι δύο έχουν αφοσιωθεί στη φιλία για τους σωστούς λόγους.

2. Χρόνος και χώρος: Συχνά, μια περίοδος απόστασης είναι απαραίτητη για να προκύψει φιλία. Δίνοντας ο ένας στον άλλο χρόνο για νααποστασιοποιηθεί συναισθηματικά από τον χωρισμό βοηθά στη δημιουργία μιας πιο σταθερής βάσης για μια πλατωνική σύνδεση.

3. Ξεκάθαρα όρια: Ο καθορισμός σαφών ορίων είναι το κλειδί για την αποφυγή παρεξηγήσεων. Και τα δύο άτομα πρέπει να επικοινωνούν ανοιχτά για το τι είναι αποδεκτό μέσα στη φιλία, είτε πρόκειται για συναισθηματική υποστήριξη είτε για κοινωνική αλληλεπίδραση.

4. Συναισθηματική ωριμότητα: Η συναισθηματική ωριμότητα παίζει κρίσιμο ρόλο στο αν οι πρώην μπορούν να παραμείνουν φίλοι. 

Είναι δύσκολο να είσαι φίλος με κάποιον με τον οποίο έχετε ζήσει ερωτικές στιγμές μαζί και πρέπει να είναι ξεκάθαρες οι προθέσεις και από τις δύο πλευρές. Ίσως να είναι και η βασικότερη προϋπόθεση. Κάνε τσεκ στους λόγους και θα βρεις την άκρη.

 

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved