Το 1992 ο Hannibal Lecter βγήκε στον κινηματογράφο με τη μορφή του Anthony Hopkins, καταβρόχθισε κάμποσους ανθρώπους και τους εγκεφάλους τους στοιχειώνοντας για πάντα τα όνειρά μας.
Και πάνω που είχαμε συμβιβαστεί με την ιδέα ότι εκείνος και μόνον εκείνος, μπορεί να χλαπακιάσει μυαλά, διαβάσαμε αυτήν την έρευνα και αναθεωρήσαμε. Και δεν μιλάμε για κανέναν serial killer αυτή τη φορά, αλλά για τα ίδια τα κύτταρα του οργανισμού μας.
Ποιος είναι αυτός ο κυτταρικός Hannibal;
Πρόκειται για τα αστρογλοιακά κύτταρα τα οποία ανήκουν στην κατηγορία των νευρογλοιακών κυττάρων που όταν συνειδητοποιήσουν ότι ο εγκέφαλος δεν είναι ξεκούραστος, ξεκινούν τη μάσα τους.
Σύμφωνα με ένα πείραμα που πραγματοποιήθηκε, ειδικοί μελέτησαν ποντικούς οι οποίοι κοιμούνται κανονικά και άλλους με χρόνια στέρηση ύπνου. Το αποτέλεσμα έδειξε μέσω ειδικού σκαναρίσματος ότι οι δεύτεροι είχαν περισσότερα αστρογλοιακά κύτταρα από τους πρώτους και επόμενο ήταν ο όγκος του μυαλού τους να αρχίσει να συρρικνώνεται.
Αυτό βέβαια σύμφωνα με τον επικεφαλής καθηγητή Michele Bellesi του Πολυτεχνίου Marche της Ιταλίας, δεν είναι απαραίτητα κακό, καθώς είναι μία απόπειρα του οργανισμού να καθαρίσει τα νεκρά κύτταρα στον εγκέφαλο. Άντε όμως να πείσεις τον μέσο άνθρωπο ότι η μείωση του όγκου του εγκεφάλου είναι θετικό πράγμα...
Τράβα για ύπνο!