Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν καταναλώνετε συχνά κάσιους;

Εκτός από τη γευστική τους αξία, θεωρούνται διατροφικός θησαυρός.

Η τακτική κατανάλωση κάσιους μπορεί να ενισχύσει την καρδιαγγειακή υγεία και τον μεταβολισμό σας, ενώ ταυτόχρονα σας βοηθά να διαχειριστείτε πιο αποτελεσματικά το βάρος σας.

Το Healthline αναφέρει ότι τα κάσιους, τα οποία προέρχονται από τη Βραζιλία, είναι οι νεφροειδείς σπόροι του τροπικού δέντρου κάσιους. Εκτός από τη γευστική τους αξία, θεωρούνται διατροφικός θησαυρός.

Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων FoodData Central του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, μία ουγγιά (28 γραμμάρια) άψητων και ανάλατων κάσιους παρέχει περίπου 157 θερμίδες, 5 γραμμάρια πρωτεΐνης, 12 γραμμάρια λιπαρών, 9 γραμμάρια υδατανθράκων και 1 γραμμάριο φυτικών ινών. Το διατροφικό τους προφίλ δείχνει ότι περιέχουν σχεδόν την ίδια ποσότητα πρωτεΐνης με μια αντίστοιχη ποσότητα μαγειρεμένου κρέατος.

Είναι επίσης πλούσια σε απαραίτητα μέταλλα, όπως χαλκό, μαγνήσιο, μαγγάνιο, ψευδάργυρο, φώσφορο, σίδηρο, σελήνιο, θειαμίνη, βιταμίνη Κ και βιταμίνη Β6. Η τακτική κατανάλωση κάσιους μπορεί να έχει πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό:

Ενισχυμένη πρόληψη ασθενειών

Τα κάσιους είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, όπως πολυφαινόλες και καροτενοειδή, τα οποία βοηθούν στην εξουδετέρωση των επιβλαβών ελεύθερων ριζών, μειώνουν τις φλεγμονές και ενισχύουν την υγεία και την αντοχή του οργανισμού στις ασθένειες. Η κατανάλωση ωμών, ολόκληρων κάσιους μεγιστοποιεί τα αντιοξειδωτικά οφέλη, καθώς το ψήσιμο ενδέχεται να μειώσει αυτές τις ιδιότητες.

 

 

Βελτίωση στη διαχείριση του βάρους

Μελέτες που δημοσιεύθηκαν από τη National Library of Medicine δείχνουν ότι οι δίαιτες πλούσιες σε ξηρούς καρπούς οδηγούν σε μεγαλύτερη απώλεια βάρους και χαμηλότερο σωματικό βάρος σε σύγκριση με δίαιτες χωρίς ξηρούς καρπούς.

Γιατί πρέπει να τρως πολλούς ξηρούς καρπούς

Αυτό μπορεί να οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι τα κάσιους μπορεί να παρέχουν λιγότερες θερμίδες από ό,τι πιστευόταν προηγουμένως. Ο οργανισμός πιθανώς απορροφά μόνο το 84% των θερμίδων που περιέχουν, καθώς μέρος των λιπαρών τους παραμένει παγιδευμένο στις φυτικές ίνες του καρπού και δεν απορροφάται κατά την πέψη.

Τα ωμά κάσιους μπορεί να προσφέρουν τα περισσότερα οφέλη για την απώλεια βάρους.

Καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία

Έρευνες δείχνουν ότι τα κάσιους μπορούν να βελτιώσουν την υγεία της καρδιάς, ιδιαίτερα σε άτομα με διαβήτη τύπου 2. Μία μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση κάσιους ως 10% της ημερήσιας θερμιδικής πρόσληψης μπορεί να μειώσει τον λόγο της LDL (κακής) προς την HDL (καλή) χοληστερόλη. Άλλες μελέτες έχουν συνδέσει την κατανάλωση κάσιους με υψηλότερα επίπεδα HDL χοληστερόλης και μειωμένη αρτηριακή πίεση.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα είναι μικτά και απαιτείται περισσότερη έρευνα για την επιβεβαίωση αυτών των ωφελειών.

Διαχείριση του διαβήτη

Για άτομα με διαβήτη τύπου 2, η ενσωμάτωση των κάσιους στη διατροφή μπορεί να είναι ευεργετική. Τα κάσιους έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, οι οποίες συμβάλλουν στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και στην πρόληψη των απότομων αυξήσεων του.

Σε μελέτες, άτομα με διαβήτη τύπου 2 που κατανάλωναν κάσιους εμφάνισαν χαμηλότερα επίπεδα ινσουλίνης, γεγονός που υποδηλώνει καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο.

Πιθανοί κίνδυνοι

Αν και τα κάσιους είναι ασφαλή για τους περισσότερους ανθρώπους, περιέχουν ουρουσιόλη, μια τοξική ένωση που συναντάται επίσης στον δηλητηριώδη κισσό. Ωστόσο, η ουρουσιόλη εξαλείφεται κατά την επεξεργασία των κάσιους, καθιστώντας τα ασφαλή προς κατανάλωση.

Για την αποφυγή υπερβολικής πρόσληψης νατρίου και λιπαρών, συνιστάται η επιλογή ανάλατων, ξηροψημένων ή εντελώς ωμών κάσιους αντί για εμπορικά ψημένα ή αλατισμένα προϊόντα.



©2016-2025 Ratpack.gr - All rights reserved